Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1593046 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #1935 на: 23 Октомври 2013, 17:00:33 pm »
Грубо така испаѓа, слични бројки добив и јас (за дрво не пресметав додуше). 6,5KWh има литро плин, кило дупло од тоа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #1936 на: 23 Октомври 2013, 20:18:48 pm »
Ај пак да споменам индукциска плотна, плинот дома е тотално непотребен. Повеќе информации кај Симо ;)

Потврдувам и спремен сум во секое време да демонстрирам неколку предности во однос на плин. За мене најбитната е безбедноста на користење со мало дете (деца) по дома.  Ќе стокмам некое демо видео на загревање вода. Водата побрзо се загрева отколку во микробранова. Готвење на просечен ручек од типотот боранија, грашок, компир-манџа, во експрес лонец се готви за помалку од половина час сосе месото. Брзо, ефикасно и штедливо. Нема паразитни загуби од типот загревање плотна и индиректно пренесување на температурата врз тенџерето. На секого му препорачувам. Единствена маана е што мора да се обрати внимание на садовите за готвење, но и тоа не е многу страшно :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1999
« Одговори #1937 на: 23 Октомври 2013, 20:27:35 pm »
Вчера купивме панелка Thermor француска 2,5 кв 6500ден за во едната соба што ја греевме со термото па ке видиме како ке биде со панелкава, едно ме интересира само дали ке биде пониска сметката за струја или исто ко со термото.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1938 на: 23 Октомври 2013, 20:30:09 pm »
Има уште една опција освен тие две.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1939 на: 23 Октомври 2013, 20:32:13 pm »
Колкава е собата што ја греете? Панелката ќе троши струја во врме кога седите во собата. Претпоставувам скапа тарифа. Термото троши струја по евтина тарифа. Тоа се големи разлики. Најдобро е според мене да ги искомбинирате двете. Ако термото се олади, користете панел.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1940 на: 23 Октомври 2013, 21:09:11 pm »
Вчера купивме панелка Thermor француска 2,5 кв 6500ден за во едната соба што ја греевме со термото па ке видиме како ке биде со панелкава, едно ме интересира само дали ке биде пониска сметката за струја или исто ко со термото.

Повисока за едно 35%.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1941 на: 23 Октомври 2013, 21:50:09 pm »

се зависи како сте се грееле претходно т.е. режимот на греење. во сеој случај сте се модернизирале. а третата опција што ја спомна дени е нај веројатно дека може и да не се згреете.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1942 на: 23 Октомври 2013, 21:56:28 pm »
со 2.5kw се грее просторија не поголема од 20 квадрати. Јас за 40-тина квадрати дневна користам 5кв, а за резерва имам уште 3кв (во случај да не постигне ова). Така да, ако собата е поголема од 20 квадрати (и тоа со асална модерна изолација и прозори), тешко дека ќе се згрејат.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1943 на: 23 Октомври 2013, 22:03:28 pm »
20 квадрати со пвц прозори и обавезно добра изолација на зидови... било кое од овие 2 ако го нема, може слободно кнверторот да го закачт врз термо печката однапред за украс.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1944 на: 23 Октомври 2013, 22:04:57 pm »
Баш така!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1945 на: 23 Октомври 2013, 22:10:47 pm »
Јас мислам дека ќе се згреат сигурно. Јачината на грејното тело не е лимитирачкиот фактор, печката од 5KW не работи постојано туку повремено се полни. Конвекторот од 2.5KW ќе работи повеќе, и ќе постигне. Освен ако е тоооолку голем просторот па да неможе да постигне, што ретко е случај.

Ефикасноста на печката лежи во друга работа, таа е грејно тело кое зрачи топлина и згора на тоа може да го струи воздухот за да одржи повисока температура. Друга работа е што се полни во текот на ноќта. Трета работа е што може да се седи/лежи врз неа. За мене ова е можеби најважната работа зошто поубаво чувство од топлина во коски од термо печка нема. Тоа е и психолошки ефект, кој фигурира како заштедна мерка - кога ти е ладно си седнуваш на печката наместо да ја појачаш.

Сепак за најлошо грејно тело си останува калориферот и кварцната печка далеку на врвот. И по незагреаност, и по екстремни струјни трошкови.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1946 на: 23 Октомври 2013, 22:13:04 pm »
Ова е многу подобро решение од конвектор:

http://www.technomarket.com.mk/products/09124038/rowenta-ir-5010

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1947 на: 23 Октомври 2013, 22:20:59 pm »
Како што спомна Дени погоре - кварцна печка е само за у отворен кафич. За по дома - никако!

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1999
« Одговори #1948 на: 23 Октомври 2013, 23:08:53 pm »
Иначе 20 квадрати е просторијата

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #1949 на: 23 Октомври 2013, 23:24:59 pm »
20 квадрати добро изолирани се греат и со фен.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.