Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1737894 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #1905 на: 19 Октомври 2013, 12:14:18 pm »
Не се сомневам дека ќе осетиш МАСИВНА разлика од претходно.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #1906 на: 19 Октомври 2013, 14:19:30 pm »
@Sportex
Kotel na struja, imavme, plakav od 28 do 35 iljadi denari za struja i toa pred dve pokacuvanja so starite saati, sega ne mi se ni pomisluva klku bi platil?. Toplo bese ne velam ne, ama i parite da gi gorev po 10 denarki ako gi soberam ke mi bese toplo pak !

Inaku, kaj mojot sura imase isto taka kotel na struja so ista potrosuvacka, i proslata godina go zameni so nadvoresna edinica za klima,
golema e, sega se gree na nea, isto ima topla voda vo bojlerot koj e povrzan celo vreme, i smetkata za struja mu padna na 15000 den.
Mislam deka za taa nadvoresna edinica plati 3000 Evra, edino ima problem koga ima magla( golem % na vlaga), togas e 19-20 C, vnatre.
Ako sakas kje prasam majstorot koj e, i kakva nadvoresna edinica koristi.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1907 на: 19 Октомври 2013, 14:27:47 pm »
Ај да се навратиме на моментот изолација...
@Sportex
Истиот проблем го имам и јас...Дрва неможам, немам како и каде...Има многу работа околу нив кова во моментот неможам да ја работам, па следствено на тоа таа варијанта отпаѓа. Пелетите полека и сигурно ми отпаднаа заради скапата инвестиција, а придобивка минимална.

Викаш котелот на струја ти трошел премногу...Точно, троши, но доколку системот ти е дизајниран и направен како што треба, ке имаш добро греење...Зошто ходниците да ти се ладни ако имаш радијатори? Зошто во собите да ти е ладно? Единствениот одговор е дека немаш изолација, односно енергијата која ја трошиш за греење на просториите си заминува надвор преку столбовите и зидовите...Нема друго логично објаснување...
Невозможно е да не бидеш згреан.
Значи лоша изведба на парно греење, односно системот,  и лоша изолација се резултат за високи сметки.
Топлотна пумпа е добро решение, но ризично! Мораш секогаш да имаш алтернативно греење, односно можност за да се дозагрееш...На температури под -10 односно -15, ризик јак а мила душа, дај боже да имаш и температура од 19 степени во просториите...

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1908 на: 19 Октомври 2013, 14:33:48 pm »
Nema kotel sporteks. On rece deka ima paneli.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #1909 на: 19 Октомври 2013, 14:39:54 pm »
Kaj mene e primenet sistem na suva gradba, i kako izolacija pomegju 2 gips ploci e stavena kamena volna 30kgx2 kom. debelina2x 5cm,
plus stirodur 3cm, abrib i gream 110m2 so 2 klimi.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1910 на: 19 Октомври 2013, 14:47:26 pm »
А бе клими имам и јас, инвертори, ама ноќе не можеш да спиеш во спална со детето и да ти дува над глава климата...да сум јас беќар или пак да сме двајца со женами, пеки, ама за дете мало си сака топлина...не е баш така...
Сакам да си имам и активно парно кое ке си го користам кога ке сум си дома сабота, недела, секојдневно кога ке имам потреба...+ со климите немој да ми кажеш дека сите соби ти се топли, немој да ми кажеш дека и њц-то ти е бања а и ходникот кој никог не го спомнува...Освен Спортекс...
Мене ходникот и претсобјето ми се 25 квадрата, а тоа е цела гарсоњера некому...
Значи треба да се најде компромис помеѓу исплатливо, корисно, функционално..
Пак ке речам...За да се згрееш треба да си платиш...
Спортекс плаќа, не е згреан...Има реален проблем...Изолација нема гарант...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #1911 на: 19 Октомври 2013, 14:51:46 pm »
Poveli dojdi koga sakas, vidi, pa kje praime muabet, se e OK so parnoto, ama e mnogu pogolema investicija, i ima pogolema
potrosuvacka.
A kaj mene e toplo vo site sobi.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #1912 на: 19 Октомври 2013, 15:43:10 pm »
А бе клими имам и јас, инвертори, ама ноќе не можеш да спиеш во спална со детето и да ти дува над глава климата...да сум јас беќар или пак да сме двајца со женами, пеки, ама за дете мало си сака топлина...не е баш така...
Сакам да си имам и активно парно кое ке си го користам кога ке сум си дома сабота, недела, секојдневно кога ке имам потреба...+ со климите немој да ми кажеш дека сите соби ти се топли, немој да ми кажеш дека и њц-то ти е бања а и ходникот кој никог не го спомнува...Освен Спортекс...
Мене ходникот и претсобјето ми се 25 квадрата, а тоа е цела гарсоњера некому...
Значи треба да се најде компромис помеѓу исплатливо, корисно, функционално..
Пак ке речам...За да се згрееш треба да си платиш...
Спортекс плаќа, не е згреан...Има реален проблем...Изолација нема гарант...

+1 taka e apsolutno e tocno !

Присутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #1913 на: 19 Октомври 2013, 17:45:48 pm »
Би му се обратил на СалеСк,пошто гледам он си правел математики.ме интересира следново,дали нова куќа од 100-120м2 вкупно,со еден спрат,со изолација по сите прописи,како што треба да биде,пак би имал сметка од 15000 за греење на било кој енергенс?прашувам,зашто можеби во иднина би правел куќа па да си знам.(знам дека и други фактори може да влијаат на трошокот за греење,ама еве да направиме некоја генерализација)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1914 на: 19 Октомври 2013, 18:03:56 pm »
Јас ќе се обидам да придонесам, од лично искуство.

ПВЦ прозори (за нова куќа незнам ни дали имаш друг избор) или дрвени ама пак со исто стакло ќе бидат - ќе имаш поприлична заштеда. Неможе точно да се одреди зошто зависи од самиот објект.

Изолација на фасадата од 5цм стиропор ти е втор напад. И тоа ќе придонесе за големи заштеди.

Кровна изолација е трет напад. Зависи што кров ќе ставаш, ама тој мора да се изолира поприлично ако не сакаш да имаш големи загуби.

При изградба на нова куќа прозорите и така и така ги ставаш, значи не е некој трошок. Кровот и така ќе го правиш, само треба уште 1000еур грубо за изолација на него да се даде +500 ако сакаш да одиш на повисока економија. Фасадна изолација е најскапото ~3-5000еур грубо. Како најскап чекор за изолирање.
Во некое просечно домаќинство би требало да се постигне под 15к месечно во најладните денови без проблем, за греење на струја.

Зависи и како грееш, некој живеат во 20ц степени, некои во 25ц. Не е исто, ама еве некој просек да најдеме.

Друго ти е распределба на грејни тела. Дали се радијатори, дали е подно, дали е панел... Значи подно ќе даде најдобра распределба на топлината, во долниот дел на собата кај што се седи. Плус тоа е нискотемпературно греење кое може да го погонуваат различни котли.

За самото греење, може да се користат котел на струја, како најчесто решение. Па имаш топлински пумпи на пример, имаш геотермално греење кое е ист принцип имаш клими. Ако успееш да го врзеш подното со геотермално е најдобро дефинитивно, ама е скапо за наши услови. Па затоа јас би одел на топлинска пумпа. Тоа го планирам за кај мене во иднина.

Значи резултатот кон кој јас целам е:
1. Подно за дневна, кујна, трпезарија, ходник.
2. Поголема клима за дневна, кујна, трпезарија, ходник.
3. Радијатори во собите, пешкирача во WC.
4. Два помошни панели од 2KW за најладните денови кога е потребно засилување.

Моментално се користи електричен котел од 24KW, имаше и котел на нафта, ама поскапе нафтата над секоја логика и тој се продаде. Следен чекор е врзување на топлинска пумпа - здравје боже во иднина. Додека ја нема таа пумпа, глевни грејни тела ќе бидат климите како најефикасни тела, а нив ќе ги надополнува котелот на струја. Панел од 2KW е ставен за помош во една најладна соба, за најладните денови.

Присутен ficomk

• Сениор
« Одговори #1915 на: 19 Октомври 2013, 18:07:36 pm »
Значи за температура од некои си 20-21(ваљда таа е нормална),практично мит е да биде сметката само за греење под 10К во ладните месеци?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1916 на: 19 Октомври 2013, 18:14:43 pm »
Не е мит. Ама треба доста да се вложи за тој резултат. И дали е стан или куќа.

Присутен ficomk

• Сениор
« Одговори #1917 на: 19 Октомври 2013, 18:18:59 pm »
За куќа со квадратура ко што пишав претходно.колку е тоа доста?нешто неразумно многу што никогаш не би го извадил преку помали сметки или?да не искочи после све топ куќа,ама зимоска да зимам кредит да ги платам сметките :-)

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5750
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1918 на: 19 Октомври 2013, 18:53:11 pm »
Kako uspea da go prodades kotelot za nafta.
Nikoj ziv veke ne koristi takvi od dobro poznati pricini.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер