Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1738112 пати)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #1875 на: 19 Октомври 2013, 00:00:44 am »
   A da si zemese vaillant paneli da ne se zaebavas so kotel.Namontiraj termostat grupen za site ,namontiraj vremenski tajmer i mislam deka isto ti se faka.
Bas me interesira koja e dobivkata so kotel ako ne sum vo pravo.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1876 на: 19 Октомври 2013, 00:07:07 am »
Со 24kw очекувај 18к месечно зимно време. Толку иде кај мене грубо.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1877 на: 19 Октомври 2013, 00:13:41 am »
Грубо и во најлош случај и јас толку претпоставував, но со оглед на тоа дека ке се грее одреден период од денот, ке се грее околу 60 квадрата, претпоставувам дека цената не би идела над 15к...Останува да видам...
Унапред не би можел да кажам ништо...
И пример да е 18к на струја а 15к на пелети, за 3к мислам дека конфорот се исплати...
И уште една работа...Никој не ја есапи потрошувачката на електрична енергија која ја троши горилникот и електрониката, а таа е околу 500 вати. ;)
+ на сметката за греење додади ја и сметката за струја односно бојлер, готвење итн итн која ке биде минимум околу 2000 денари, и на крај севкупната математика пак доаѓа до кај 18к, нели???

Викаш троши околу 18к...
Кој котел од 24 кв? Квадратура? Изолација?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #1878 на: 19 Октомври 2013, 01:04:34 am »
Ако зборуваме за најевтино греење тоа секако е греење на дрва, арно ама, за тоа е потребно да имаш или здрав и работоспособен пензионер дома или некој кому работните обврски ќе му дозволуваат да поминува повеќе време дома (цепење, потпалување наутро итн.) Греење со котел на струја е пробано и доста е скапичко. Затоа сега купив еден Vivax ACP-18CH50GEEI инвертер кој за зимава е преголем за просторијата во која е монтиран (доградбата не е довршена) ама во станот над мене (кој е довршен), во 40 квадрати ќе биде таман. Годинава ќе биде испробан без поставена изолација која ќе следи догодина па ќе можеме и да споредуваме.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1879 на: 19 Октомври 2013, 01:06:29 am »
а да те однесам јас во една куќа кај што за иста квадратура на 2 исти стана едниот има вајлант котел а другиот има кано систем, па да ја увидиш сам разликата? релативно блиску е од тебе. кај студентскиов дом е, позади топлана запад. нај јакото е што тоа се двајца браќа... едниот скептик и традиционалец, а другиот оптимиста и верува во нова техника... погоди на кој му е поевтино греењето? и погоди на третиот спрат за родителите што ставија? ;D

кликај на линковите во потписот мој и размислувај пак... ;)
може да идеме кога сакаш, таман кафе дужиш успат негде... :D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #1880 на: 19 Октомври 2013, 01:09:06 am »
дечки,немаше ли на веб страната на евн калкулатор за да си пресметаш кој уред колку струја троши и колку тоа чини?

Најдов,на елем бил калкулаторот
http://www.elem.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=189&Itemid=230&lang=mk

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #1881 на: 19 Октомври 2013, 01:13:37 am »
дечки,немаше ли на веб страната на евн калкулатор за да си пресметаш кој уред колку струја троши и колку тоа чини?

http://www.elem.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=189&Itemid=230&lang=mk

Трк до Анхоч и сам ќе си мериш
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=370&pid=33450

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1882 на: 19 Октомври 2013, 01:14:41 am »
супер... само ценава е пишана 2,83 денари а не е толку, многу одамна... мнижи со 3 и ке добиеш реална цена.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #1883 на: 19 Октомври 2013, 09:49:25 am »
Ако зборуваме за најевтино греење тоа секако е греење на дрва, арно ама, за тоа е потребно да имаш или здрав и работоспособен пензионер дома или некој кому работните обврски ќе му дозволуваат да поминува повеќе време дома (цепење, потпалување наутро итн.)

Ако го спомнуваме греењето на дрва, тогаш не е најефтино, туку кога ке ја направиш математиката ке сватиш уствари дека сум во право...
Прво имаш набавка на дрва, нивна обработка (земи ја во предвид цената на стружење и цепење). Потоа следува постапка на редење, која повторно чини пари. Не ја рачунај работата која сам ке ја работиш, тогаш математиката нема да биде идентична со онаа како кај струјата. Значи редење, складиштење, простор за чување на 10 метра дрва во најмала рака...
Следна работа е станување на сабајле у 5 за да го заложиш котелот. Да го очистиш претходно итака натака околу обврските...
Најголемиот проблем со дрвата е загубата на енергија...Околу 40% од топлинската енергија оди во воздухот низ оџакот...Освен ако оџакот не ти поминува низ сред куќа, па дел од енергијата да се пренесе и на ѕидовите...За жал губитоците со дрва се најголеми и на крај кога ке го направиш комплетниот есап, ке видиш уствари дека она што го зборувам е потполно точно...

@onak
Твојот сајт го имам многу пати гледано, читано, размислувано итн...
Не ја спомнувам во случајов бидејќи е позната, а ке те барам сигурно пред да се одлучам дефинитивно за тоа што ке земам. И ке отидеме да го видам системот тоа повеке од сигурно, со тоа што треба да се погодиме да сме двајцата слободни. верувам дека овој период си претрупан со обврски и работа пред почеток на грејнава сезона...

Сепак ке кажам дека од класичен котел на струја каде што искористеноста е 100% на електрична енергија претворена во топлинска според мене нема подобро, не земајќи ги во предвид сметките за струја...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1884 на: 19 Октомври 2013, 10:03:35 am »
  A da si zemese vaillant paneli da ne se zaebavas so kotel.Namontiraj termostat grupen za site ,namontiraj vremenski tajmer i mislam deka isto ti se faka.

Ja s se gream so Vaillant Paneli, prasaj mi go dzebot!

Imam 6 paneli vo kukata, eden od 2,5  i 4 od po 2 kw i eden od 1,5 kw ako ne se lazam taka bea.

od noemvri do kraj na Mart, plakam struja od 18 do 24.000 denari i pak ne sum stoplen!

Hodnicite se ladni, cesto dogrevam so klimi koi gi imam vo site sobi i tn.

Odamna baram efikasno resenie koe na dolg rok ke mi go resi problemot ama nikako da najdam?

Zborev i so Onak ama toa sto mi go ponudi ne mi se svoigja kako varijanta, zborev i so nekoj luge sto go imaat, ne deka ne se zadovolni megjutoa nekako ne e toa toa, pogotovo deka e na struja, prosto imam averzija od struja i konstantnite pokacuvanja !

Znaci ne mi e bitno da go namalam mesecniot trosok za zatopluvanje vo zimskiot period, bitno mi e za istata cena koja sto sega ja plakam da bidam STOPLEN !

Investicijata tesko se vraka koga e vo prasanje zatopluvanjeto na domot, toa mi e jasno ama barem da ti e toplo ako veke frlas pari !

Присутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #1885 на: 19 Октомври 2013, 10:06:49 am »
Jas znam lugje koi imaat kamin vo dnevma (odzakot na sredina) I istovremeno nad kaminot rezervoar so voda koga setopli I se pumpa vo radijatori vo drugite sobi. Pa taka se iskoristuva energijata povekje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1886 на: 19 Октомври 2013, 10:11:05 am »
Jas znam lugje koi imaat kamin vo dnevma (odzakot na sredina) I istovremeno nad kaminot rezervoar so voda koga setopli I se pumpa vo radijatori vo drugite sobi. Pa taka se iskoristuva energijata povekje.

Звучи како одлична идеја!

Најголемиот идеолошки проблем кој го имам со греење на дрва (кој е, патем, истиот идеолошки проблем кој ме мачи кај бензинците) е што најголемиот дел од топлината просто се фрла низ оџакот.

Дали можеш да приложиш линк кој подетално, технички ќе го опише ова решение?

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #1887 на: 19 Октомври 2013, 10:16:24 am »

Taka ama so mali deca e malku potesko, maliov moj od upaljac se gori a ne pa od kamin ! Plus nekako drva u dnevna soba mi e onaka, so znam, ne deka ne sakam ama mi e neprijatno !

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1888 на: 19 Октомври 2013, 10:24:53 am »

Трк до Анхоч и сам ќе си мериш
http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=370&pid=33450
Ова не да го уклучам, туку само да го доближам до котелот за парно ќе се стопи од стрес, а камо ли преку него да оди струјата. 3,5KW максимална моќност на мерење, ама повеќе како 2KW константна.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1889 на: 19 Октомври 2013, 10:33:16 am »

Ja s se gream so Vaillant Paneli, prasaj mi go dzebot!

Imam 6 paneli vo kukata, eden od 2,5  i 4 od po 2 kw i eden od 1,5 kw ako ne se lazam taka bea.

od noemvri do kraj na Mart, plakam struja od 18 do 24.000 denari i pak ne sum stoplen!

Hodnicite se ladni, cesto dogrevam so klimi koi gi imam vo site sobi i tn.

Odamna baram efikasno resenie koe na dolg rok ke mi go resi problemot ama nikako da najdam?

Zborev i so Onak ama toa sto mi go ponudi ne mi se svoigja kako varijanta, zborev i so nekoj luge sto go imaat, ne deka ne se zadovolni megjutoa nekako ne e toa toa, pogotovo deka e na struja, prosto imam averzija od struja i konstantnite pokacuvanja !

Znaci ne mi e bitno da go namalam mesecniot trosok za zatopluvanje vo zimskiot period, bitno mi e za istata cena koja sto sega ja plakam da bidam STOPLEN !

Investicijata tesko se vraka koga e vo prasanje zatopluvanjeto na domot, toa mi e jasno ama barem da ti e toplo ako veke frlas pari !

I vo dvata slucaevi se raboti za omski potrosaci taka da mislam deka za toj prostor potpolno ista ke bide smetkata.Pri toplovodnoto greenje samo se prenesuva toplinata na vodata i voda -vozduh.Inaku imam i paneli valliant i parno so radiatori.Korektno i dvate varianti davaat toplina.Eventualno koga bi  namestil toplovodno greenje pa da imas 2-3 varianti kako grejno telo. Momentalno mislam deka pecka na peleti so kombinacija od elektricen kotel bi bilo resenie za nekoj koj saka da plati za da bide stoplen.Cenovno peletite se megu drvata i nafta ,struja taka da bi bilo nekoe sredno resenie.