Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1853938 пати)

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8250 на: 26 Јуни 2022, 23:18:59 pm »
Некој искуство со rimless моноблок шоља да сподели искуство,
Реновирам дома па да знам дали се исплатат екстра парите за rimless шоља или да се иде традиционална опција

Римлес е нов дизајн на шољи кои се по чисти од обичните во поглед на бактерии и нечистотии. Нема ивица скриена и полесно се чистат.
Нормално дека имаат голем предност према старите класични дизајни.
Гледај само добар бренд и разгледај исто така дали некој модел има со ниско распрскување. Убава работа е тоа.

Предноста е што можеш под неа да исчистиш полесно и што е некако као помодерна.
Вкусови.

Колега. Си ги помешал термините: римлес со балтик/конзолна.
:)

@osmica8  препорачај добри брендови на вц шољи и места кај да гледам ако сакаш :)

Шате имат Duravit i villeroy and boch
Sanmarti има Hatria
Аквапланет - Ideal Standard

Можда има и некаде некој бренд плус, ама нема ништо драстично различно.

Разгледај, што ти влегува во буџет земај и то е то.
Моја препорака конзолна шоља со вградено казанче. Казанчето исто така гледај да е добар бренд.
Види во Шате, често има пакет TeCe казанче со Duravit шоља, по одлична цена.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #8251 на: 26 Јуни 2022, 23:24:45 pm »
Ја имам шољи за кафе Villeroy & Boch. Добри се.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8252 на: 26 Јуни 2022, 23:46:22 pm »
Моја препорака конзолна шоља со вградено казанче. Казанчето исто така гледај да е добар бренд.

Што е предноста ако казанчето е вградено, (полу)сериозно прашувам? :)
Мој другар пред некое време менуваше комплет шоља и казанче кога казанчето му се расипа и наводно не се правело. Да беа посебно, само ќе си купеше ново казанче.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #8253 на: 27 Јуни 2022, 00:03:20 am »
Ништо страшно нема у вградено казанче.
Отвори скици и види.
Имам Geberit и фура веќе 3 години.
Ако има некој идиот производител да тури пластики што ќе се скршат, тогаш гледај барем Geberit да е.

Ако ти побара некој 20.000 за вградено, тогаш плесни му шамар со сета сила, ама глеј да не има сведоци прво, па да излезе многу поскапо.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #8254 на: 27 Јуни 2022, 06:32:17 am »
проблем ќе има од каменец, кога-тогаш. ако веќе се инсистира на уградно,јас би одел на grohe.
мене најдобра опција ми е моноблок, лесно за сервис и пристојно изгледа,и достапна цена

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #8255 на: 27 Јуни 2022, 08:18:22 am »

Што е предноста ако казанчето е вградено, (полу)сериозно прашувам? :)
Мој другар пред некое време менуваше комплет шоља и казанче кога казанчето му се расипа и наводно не се правело. Да беа посебно, само ќе си купеше ново казанче.

Сите елементи од кои е изработено се многу поквалитетни. Многу подобро изгледа и немаш замарање од дополнително бришење и одржавање на хигиена позади или под него.
Ако нешто се расипи од казанчето, се се вади преку отворот што е за пуштање на вода.

проблем ќе има од каменец, кога-тогаш. ако веќе се инсистира на уградно,јас би одел на grohe.
мене најдобра опција ми е моноблок, лесно за сервис и пристојно изгледа,и достапна цена

Зошто да купува Кинеско, кога за исти пари има Германско?
Си прочитал Grohe каде ги прави прозиводите?

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
« Одговори #8256 на: 27 Јуни 2022, 12:33:34 pm »
германецот не се замара со изработка на казанчиња, туку зема делови од кинезот и склопува за да имаат ЕУР документ производите, ама да останеме на темава. И Wilo прави во Бугарија, Grundfos во Србија, ама се брендови и сите ги купуваат
Grohe имаме местено и траат со години, друг е принципот на работа внатре, Ideal Standard имаа 1 годишно по една ситна интервенција - заглавуваа ради каменец.
Моноблокот ако си мајстор и го залепиш до ѕид нема што да го бришеш позади, и не знам колку често бришете казанчиња, што е толку страшно. Ако имаш уградбено, покани го членот да смените пловак  заедно и да види која е маката, ко гинеколог на слепо да работиш.
А за цената споредбата е јасна, моноблок се наоѓа за 100 еур солиден, а кажи им ги ти цените за уградбено казанче, конзолна шоља и капак, од најевтин производител
Шоља е за вршење нужда,а не за мода и изглед. За некој деловен објект или хотел разбирам да стават уградбени, ради имиџ итн, ама за дома, златен моноблок и немаш мака

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8257 на: 27 Јуни 2022, 12:52:02 pm »
Шоља е за вршење нужда,а не за мода и изглед.

АМИН!

Милиони години исто се сериме, ама мора некако да ни ги земат парите.

Јапонија снема струја, капакот не се крева.  ;D

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 807
« Одговори #8258 на: 28 Јуни 2022, 08:48:19 am »
kje prestanam da go chitam forumov lugje... a prochitam neshto a maler me utepa ... ene go NOVO kazanche nema pola godina se zezna plovakot i mehanizmot za zapiranje. (shto e pravo eftino 1200-1300 denari go zemav) a i sholjata ne e za mashala

Ajde sea da rezimirame .. MONOBLOK (sholja i kazanche komplet) nekoja dobra marka koja da ja zemam ama da ne me oderat ziv oti i onaka gradam kukja i ne mozam i stanov na novo da go sreduvam.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7442
« Одговори #8259 на: 28 Јуни 2022, 09:08:51 am »
mislev deka sistemot ne ni e spremen za vakvo nesto ama denes velat:
Граѓаните од 1 јули годинава непречено ќе може да поставуваат фотоволтаици за производство на електрична енергија на своите покриви со инсталирана моќ до шест киловат часови, а универзалниот снабдувач „ЕВН хоум“ ќе биде должен да им го откупи вишокот на произведена струја или да им одбие од сметката кога ќе трошат повеќе од произведеното.
Уште да пишеа и по која цена ќе им го откупи, да не биде по 5 еур/MWh. Ќе има тука доста заебанции.

Имам братучед во Сиетл, Америките. Он кажува дека таму  кај нив, покрај тоа што нема вакво глупо ограничување за 6KWh фотоволтаици, туку и откупот им е по цена на продавање. Значи, купи/продај иста е цената. Тотално е елиминирана потребата дома да складираш електрична енергија од фотоволтаиците.
Тоа е идеално сценарио, ама баш пред некој ден сретнав професор на машински кој предава и обновливи извори на енергија и го прашав дали се исплати инвестицијата, само ми спомна дека во моментов на некои фирми им ја откупувале по цена од 0 (нула) евра по кв/ч ел.енергија произведена во периодот околу 12ч. попладне. Како и зашто немам појма, ќе се распрашам ќе видам.

Исто спомна дека сме лимитирани и со инсталацијата и дека може да се преоотерети системот ако се зголеми бројот на солари.

Да не биде шпанско сценарио:
https://m.facebook.com/FRANCE24.English/videos/spain-solars-energy-crisis/631714518087031/

Еве, некој седнал и направил пресметка:

https://off.net.mk/lokalno/razno/pravilnik-za-kradenje-struja?utm_source=mkd.mk&utm_medium=block-sidebar&utm_campaign=vo-komshii

И нормално, како и се кај нас, ти си секако заебаниот у ситуацијава иако ти си инвестирал. Бујрум прочитајте.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4414
« Одговори #8260 на: 28 Јуни 2022, 09:35:28 am »
Па не е баш така како што пишал.

Еве и одговор на тој напис

https://off.net.mk/lokalno/razno/reakcija-na-pravilnik-za-kradenje-struja

Целта не е ти да станиш производител што ќе продава на пазар туку да ги задоволиш сопствените потреби.

Тој наведува пример каде што инсталира 6Кw систем кој би произведел 7МW/h годишно, додека неговите потреби се околу 3,5 MW/h годишно и вишокот да го продава. Тоа е погрешно проектирано решение. За неговите потреби доволен е систем со моќност од 2.5-3Кw.
« Последно менување: 28 Јуни 2022, 09:52:17 am Skywalker »
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #8261 на: 28 Јуни 2022, 09:45:46 am »
Па не е баш така како што пишал.

Еве и оговор на тој напис

https://off.net.mk/lokalno/razno/reakcija-na-pravilnik-za-kradenje-struja

Целта не е ти да станиш производител што ќе продава на пазар туку да ги задоволиш сопствените потреби.

Тој наведува пример каде што инсталира 6Кw систем кој би произведел 7МW/h годишно, додека неговите потреби се околу 3,5 MW/h годишно и вишокот да го продава. Тоа е погрешно проектирано решение. За неговите потреби доволен е систем со моќност од 2.5-3Кw.
Истото и јас го мислев читајќи го првиот текст, реакцијата е сосем на место и одлично одговорена. Баш така, не се работи за производител туку за осамостојување на електричното производство со испомош од мрежата. И пресметките се баш точни како што ги наведе во реакцијата.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1930
« Одговори #8262 на: 28 Јуни 2022, 10:11:44 am »
Дали некаде во Скопје сечат иверица по мерка и да ми продадат само колку што ми треба. Конкретно ми треба околу 1м2 иверка (цела табла е околу 5м2).

Бев во Новомак, но не продавале помалку од пола табла, а мене ми треба помалку од 1/4 табла, што значи дека ќе треба да платам и земам уште 1/4 табла која не ми треба (весела математика).
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #8263 на: 28 Јуни 2022, 10:13:50 am »
Дали некаде во Скопје сечат иверица по мерка и да ми продадат само колку што ми треба. Конкретно ми треба околу 1м2 иверка (цела табла е околу 5м2).

Бев во Новомак, но не продавале помалку од пола табла, а мене ми треба помалку од 1/4 табла, што значи дека ќе треба да платам и земам уште 1/4 табла која не ми треба (весела математика).
Мислам дека во Солопром за иверици од 16мм сечат и 1/4 табла. Така да треба да се праша од кои и ќе ти кажат, па да видиш дали ти одговара.

25мм и нагоре се по пола табла или цела.

Поситно од 1/4 не верувам да има некаде, премалку е едноставно.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7442
« Одговори #8264 на: 28 Јуни 2022, 10:16:36 am »
Многу е интересно што како држава кукаме дека немаме струја, а истата не сакаме да ја произведеме сами, очигледно повеќе се исплати да ја увеземе.
Ако во една зграда имаме 30 стана и еден кров, еве и да се инсталирани 15-20kW секако не е доволно да се покријат потребите, а и ќе биде борба кој да стави свои фотоволтаици на кров, тој од приземје, од трети или тој најгоре.