Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1853456 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #8220 на: 15 Јуни 2022, 22:52:43 pm »
mislev deka sistemot ne ni e spremen za vakvo nesto ama denes velat:
Граѓаните од 1 јули годинава непречено ќе може да поставуваат фотоволтаици за производство на електрична енергија на своите покриви со инсталирана моќ до шест киловат часови, а универзалниот снабдувач „ЕВН хоум“ ќе биде должен да им го откупи вишокот на произведена струја или да им одбие од сметката кога ќе трошат повеќе од произведеното.
Уште да пишеа и по која цена ќе им го откупи, да не биде по 5 еур/MWh. Ќе има тука доста заебанции.

Имам братучед во Сиетл, Америките. Он кажува дека таму  кај нив, покрај тоа што нема вакво глупо ограничување за 6KWh фотоволтаици, туку и откупот им е по цена на продавање. Значи, купи/продај иста е цената. Тотално е елиминирана потребата дома да складираш електрична енергија од фотоволтаиците.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8221 на: 15 Јуни 2022, 22:55:48 pm »
hmm negde procitav kao kolku kilovati mu dades mozes posle ko ti treba on da ti vrati isto tolku... sega ova seuste se nagaganja nislam, no kako i da e dobro e sto pocnaa... sekako blagodarenie na vojnava i energetskava kriza...
ps: kako e regulirano toa spored popisot po semejstvo 6kw!? vo edna kuka moze da se prijaavat dve semejstva drn drn....!?
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #8222 на: 15 Јуни 2022, 23:56:46 pm »
Кај се забрзавте, полека

Цитат
Министерството за транспорт и врски, како што додаде министерот, дополнително ќе се намалат процедурите за ваквите технологии да бидат инсталирани.

И сигурно ќе се бара некој документ не постар од 6 месеци :'(

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7441
« Одговори #8223 на: 16 Јуни 2022, 00:25:07 am »
mislev deka sistemot ne ni e spremen za vakvo nesto ama denes velat:
Граѓаните од 1 јули годинава непречено ќе може да поставуваат фотоволтаици за производство на електрична енергија на своите покриви со инсталирана моќ до шест киловат часови, а универзалниот снабдувач „ЕВН хоум“ ќе биде должен да им го откупи вишокот на произведена струја или да им одбие од сметката кога ќе трошат повеќе од произведеното.
Уште да пишеа и по која цена ќе им го откупи, да не биде по 5 еур/MWh. Ќе има тука доста заебанции.

Имам братучед во Сиетл, Америките. Он кажува дека таму  кај нив, покрај тоа што нема вакво глупо ограничување за 6KWh фотоволтаици, туку и откупот им е по цена на продавање. Значи, купи/продај иста е цената. Тотално е елиминирана потребата дома да складираш електрична енергија од фотоволтаиците.
Тоа е идеално сценарио, ама баш пред некој ден сретнав професор на машински кој предава и обновливи извори на енергија и го прашав дали се исплати инвестицијата, само ми спомна дека во моментов на некои фирми им ја откупувале по цена од 0 (нула) евра по кв/ч ел.енергија произведена во периодот околу 12ч. попладне. Како и зашто немам појма, ќе се распрашам ќе видам.

Исто спомна дека сме лимитирани и со инсталацијата и дека може да се преоотерети системот ако се зголеми бројот на солари.

Да не биде шпанско сценарио:
https://m.facebook.com/FRANCE24.English/videos/spain-solars-energy-crisis/631714518087031/

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #8224 на: 16 Јуни 2022, 06:43:19 am »
За оние што се залетаа да купуваат њиве и плацове за соларки, ништо чудно да ги изеде помрчина.
Ама за домаќинства не би требало да биде проблем. На крајот, ако не ти го купуе ЕВН киловатот, ќе смислиш (батерии) како сам да го складираш киловатот за навечер да си го употребиш кога нема сонце.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
« Одговори #8225 на: 16 Јуни 2022, 07:07:55 am »
Јас од искуство знам само едно, Кочо и другарите во бизнисот со ел енергија, никогаш нема да дозволат да дозволат да биде фер пазарот на нивна сметка.

Ѓаволот е во Правилниците.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30813
    • CARclub.mk
« Одговори #8226 на: 16 Јуни 2022, 07:20:26 am »
За оние што се залетаа да купуваат њиве и плацове за соларки, ништо чудно да ги изеде помрчина.
Ама за домаќинства не би требало да биде проблем. На крајот, ако не ти го купуе ЕВН киловатот, ќе смислиш (батерии) како сам да го складираш киловатот за навечер да си го употребиш кога нема сонце.

Па и ја така некако го размишљам ова. Повеќе го гледам као начин да си намалам сметки за струја, отколку дека нешто би заработил. Само треба да се најде начин за складирање, а тоа е заебанција, мамуму...

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #8227 на: 16 Јуни 2022, 07:55:42 am »
Батериите имаат многу пократок век на живот од панелот и тука настанува главната заебанција. Ем, 6kWпанел не дава никогаш (а можда ни тад) повеќе од 4-4,5 kW енергија. Според ова најлесно е да складираш некоја топлотна енергија во текот на ден и да можеш да ја користиш колку толку во време кога   нема сонце. Што во принцип ќе се сведе на обичен солар кој е поевтин за поставување и одржување. Се додека откупната и продажната струја не се приближно исти (не би ме зачудило данок на добивка да ти акнат на продадената), нема  голема придобивка. Можеби се скрати периодот на враќање на инвестицијата но не бап поволно. Со 4kW тешко да се помине ден со готвење, перење, капење во урбани средини. Со овој вграден капацитет ни пола сметка нема да ја решиш.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #8228 на: 16 Јуни 2022, 09:19:59 am »
КЕ има и субвенции до 61 000, и евн ке ги заменува бесплатно саатите од еднонасочни во двонасочни, башка кој ке ти мери 6 , 8 кв у државава бутај тамо цел кров
 ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8229 на: 16 Јуни 2022, 09:31:25 am »

Баш складирањето е проблематичниот момент... Акумулаторите се краткотрајни (како што знаеме), и повеќе чини нивното периодично заменување отколку што за тој период ќе се заштеди на енергија (навечер).

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 385
« Одговори #8230 на: 18 Јуни 2022, 21:38:00 pm »
Голема желба ми е да си направам едно куќиче според понудените дизајни на хот/хот, најголем проблем ми беше наоѓање на плац. Се отвори можност да купам куќичка со мала дворна површина (270м) во Маџари, куќата е пред распаѓање така да планот ми е да ја срушам па на ново да изградам. Меѓутоа единствениот проблем за кој жена ми паничи е тоа што има голем трансформатор (како мала колиба е, висина негде околу 3 метри е) до куќата (3-4м раздалеченост од куќата), дали некој знае дека трансформаторов може било како да влијае врз здравјето на луѓето?

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2592
« Одговори #8231 на: 18 Јуни 2022, 23:01:01 pm »
Трансформаторот не знам ама Маџари и те како знае да влијае на психофизичкото здравје на луѓето.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #8232 на: 18 Јуни 2022, 23:26:09 pm »
Трансформаторот не знам ама Маџари и те како знае да влијае на психофизичкото здравје на луѓето.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Мислиш на подземни води и чворови, или самото население и воздух?
Мислам клаберот @smole еднаш имаше пишувано за чворови во Карпош.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #8233 на: 18 Јуни 2022, 23:33:39 pm »
Голема желба ми е да си направам едно куќиче според понудените дизајни на хот/хот, најголем проблем ми беше наоѓање на плац. Се отвори можност да купам куќичка со мала дворна површина (270м) во Маџари, куќата е пред распаѓање така да планот ми е да ја срушам па на ново да изградам. Меѓутоа единствениот проблем за кој жена ми паничи е тоа што има голем трансформатор (како мала колиба е, висина негде околу 3 метри е) до куќата (3-4м раздалеченост од куќата), дали некој знае дека трансформаторов може било како да влијае врз здравјето на луѓето?

Едноставно е. Тоа е висок напон. Батали.
Министерство за транс, поп и виски.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
« Одговори #8234 на: 19 Јуни 2022, 00:26:44 am »
Јас имам куќа до трансформатор, баба ми и дедо ми 50 години од 86/7 ги иживеја до него, можи да ти влијае на здравјето едино ако рчкаш во него :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html