Јас и ти не ги плативме тие загуби никому, но голем број фирми останаа со куси ракави а тоа се случува и во други сегменти кога ќе те измами добавувач. Е тука целото законодавство и правен поредок се отидени у qrac. Не се ни први ни последни фрими кои се натепаап профит и кога дојде густо си прогласија банкрот.
Регулаторот има за цел да држи баланс да има воља да работи („да дере“) операторот и ти како потрошувач да имаш соодветна услуга. Е сега ако си мислиме дека може без регулатор да се пробаме со слободен пазар на енергенси па да видиме кој колку ќе издржи.
Не ми е јасно што толку си запнал со тој регулатор кого јас воопшто не го спомнав, ниту пак алудирав на слободен пазар.
Да ти освежам меморија дека таканаречените загуби ги покри државата, или фирмите што останаа со куси ракави останаа и без струја, или им беше фактурирано по берзанска цена?
Но сепак сето тоа е небитно, битно е дали Илин или слични на него ќе прднат косо, па да се случи потрес во зависност од тоа каква и во кој правец смрдеата ќе се рашири на берзите (покерските маси).
Ние обичните смртници ќе се глоѓаме околу законските решенија...