Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1853055 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #6510 на: 19 Февруари 2019, 16:13:47 pm »
Бидејќи на форумов има покадарни за оваа работа од мене, се обраќам за совет:

Треба да инсталирам 600м-800м пластични (PVC) пок канали на бетонски таван (висина 3.45м , кај носечки стуб 3.00 м). А да, ми треба и препорака за скала и од кај да ја зеам, постоечката е шит. Гледав некои германски скали во Акустик - Маџари, не се сеќавам какви во Елетктроелемент а Alpos словенските ги знам од времето и тие што ги имам уште ме служат - не се секаќавам во која продавница ги гледав.

Прв избор нормално е со ударна бушилица ака хилта, имам и голема за рушење ѕидови и мала која ја купив специјално за оваа намена - Dewalt D25012K). Но овој систем на работа ќе одзема доста време.

За работата да оди побрзо и полесно ги разгледувам пиштолите за пукање на клинци во бетон:

1. Makita GN420CSE работи на 7.2V батерија и на гасна каписла (трае ~1000 шајки) , цена околу 1000 евра

2. Makita AN250HC  цена околу 800 евра + морам да купувам копресор кој може да постигне најмалку 12 бари.

Кога зборев во продавница продавачите ми рекоа дека најверојатно поради високиот притисок со кој клинците се пукаат т.е. коваат (наменети се најчесто за заковуваат дрво во бетон) ќе ги пукнат пок каналите бидејќи се пластични. Деновиве треба да имам демонстрација на некоја од горенаведените машини на лице место.

Ваше мислење/искуство/предлог/решение?

Бидејќи конечно најдов решение мислам дека е ок да го споделам:

За скалата:

Купено е подвижно алуминиумско скеле Krause ProTec XS модел 920126 од Баукит, одлична изработка и лесна инсталација/манипулација.

За прицврстувањето на каналите во бетон:

Од Макита требаше да ни направат презентација на еден од моделите но не ја направија.

Makweld продаваат антички модел на пиштол за пукање на клинци во бетон - Spit Pulsa 700E, кој работи на батерии и боцичка гас која е доволна за 700 испукувања. Боцичката гас оди само со кутија клинци и истата не може да се купи посебно ако за тоа искочи потреба. Моделот 700Е е discontinued со години btw и постои понов модел - 800.

На крај завршив со Hilti BX 3-L - воопшто не користи гас, само батерија (22V) која затега двa федери со тензија од 400 кг во пиштолот. Цената на машината е преку 1000 евра, во зависност од тоа со каква комбинација на батерии, полнач и клинци ќе се земе.

Шајките ги кова (пука) одлично во бетон (коштаат околу 10 ден/комад), а за да ги држи каналите користам и вакви држачи. Пластичните држачи пред пукање се ставаат на главата, се прицврстува на местото за пукање и се пука. Шајки се купуваат со различна должина и намена (пукање во мек бетон, тврд бетон, железо и сл.).

Се препорачува батеријата да се наполни веднаш штом се заврши дента со работа, така се оддржувал животниот век на батеријата.

Hilti инаку немаат класични продажни канали како другите производители - да можат да се најдат по Хубо, Меркур и сл. туку се продаваат исклучиво во Hilti продавниците т.е. директна продажба.

Овој начин на инсталација на пластични канали за кабли е многу побрз од досегашниот - бушење на дупка во канал и таван со мала хилта па ставање на штраф со типла и штрафење на истиот со штрафилица - денес во рок од 75 мин беа инсталирани 42м пластични канали, нешто што со претходниот метод ќе траеше мин. 4 саати ако не и повеќе.
« Последно менување: 26 Февруари 2019, 22:16:24 pm smole »

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #6511 на: 25 Февруари 2019, 23:05:06 pm »
  Препорачајте ми добра пегла на пареа. Ајде домакин(к)и истакнете се.  ;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #6512 на: 25 Февруари 2019, 23:30:27 pm »
  Препорачајте ми добра пегла на пареа. Ајде домакин(к)и истакнете се.  ;D

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
« Одговори #6513 на: 26 Февруари 2019, 00:00:31 am »
Не толку домакински.  :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #6514 на: 28 Февруари 2019, 12:09:08 pm »
Дали фотоволтаици работат навечер, кога е посветло, на пример кога има полна месечина и е без облаци?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #6515 на: 28 Февруари 2019, 12:11:46 pm »
Не.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #6516 на: 28 Февруари 2019, 12:16:59 pm »
„Работат“ за работење. Но, што ќе произведат со толку малку светло е прашањето. Сите зрачења во рангот од 400Nm до 1200Nm фотоволтаикот ќе ги претвори во струја.

Во принцип се зема 1:350 производството за пресметки, ако панелот произведува 350W на сонце, ќе произведе 1W на полна месечина.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6517 на: 01 Март 2019, 11:03:59 am »

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4786
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #6518 на: 01 Март 2019, 11:41:05 am »
И кај нас е вака или регулирано е како што треба?

Отсутен Deno

• Редовен
  • Custom made interiors
« Одговори #6519 на: 10 Март 2019, 19:19:30 pm »
Каква врата е подобро да се стави у купатило? Медијапан или ПВЦ?

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #6520 на: 10 Март 2019, 19:52:08 pm »
ПВЦ

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #6521 на: 10 Март 2019, 21:37:04 pm »
Онаа што повеќе ти се допаѓа и повеќе ти одговара на ентериерот. Јас од купатило веќе со години имам потполно иста собна врата, како и по другите соби, без никаков проблем. 
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #6522 на: 11 Март 2019, 13:14:35 pm »

Веќе ак одиш на ПВЦ стави си Алуминиум за мала разлика во цена, ПВЦ-то не е предвидено за тој механизам на отварање. Медијапанот естетски ти е најдобро решение.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #6523 на: 11 Март 2019, 13:27:04 pm »
Онаа што повеќе ти се допаѓа и повеќе ти одговара на ентериерот. Јас од купатило веќе со години имам потполно иста собна врата, како и по другите соби, без никаков проблем. 

Децении!

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #6524 на: 28 Март 2019, 12:09:30 pm »
Некој да видел кај има од оние бетонските чешми за надвор по продавници/стоваришта, да не е Меркур, Бриколаж...