Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3267740 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Нема врска муабетов, од прва рука од пожарникар.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3410
  • Хюндай Тюсон
Не е првпат онак да изнесе некои негови вистини кои никако не соодветствуваат до реалноста. Антикампања или незнам што. Можеби и самиот верува во тоа дека ако интервенира пожарна за гасење на автомобил газдата ќе си плати за интервенцијата. Никаква допирна точка со реалноста.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Во врска со ова што зборите. Пред пола година се запали тераса на комшии и пред зграда се собраа 50тина луге можеби и повеќе и сите гледаат и сликаа. И викам на мајка ми јави се во пожарна ( пошто јас играв ХоН, многу битна ствар ;D ). Ѕвони мајка ми од таму викаат никој не пријавил, а оганов веќе трае 15 минути. Таков народ сме, беден. Од 50тина луге никој да не се јави во пожарна.

а знаеш зашто никој не се јавил?

затоа што државата ни е наполнете со усрани закони... пример:

комшијата мој го јадеше немиен за пожарот (мал) што се деси кај мене дома... се потпали машината за перење... дома бев, видов, изреагирав... ја извлеков на тераса и таму ја изгасив... ама комшијата од соседната зграда видел пламен и пријавил во пожарна.. додека батињата се довлечкаа пред зграда, јас веке и бев истуширан, да не мирисам од димот, а машината одамна изгасена... ми дојдоа на врата ми викаат пожар има пријавено? јас појма немав дека некој пријавил и му викам не, нема пожар, се потпали машинава, јас си ја изгасив и тоа е тоа... после некој ден дознавам дека на комшијава му врачиле сметка од 350 евра да си плати за пријавување... кога поубаво се распрашав, во правилникот им стоело дека таков тип на интервенција (доаѓањето) коштало толку..

иста случка знам и за гасење на запалено возило... тип од кола позади која возел и се запалила, од мобилен пријавил... дошле изгасиле и на него му врачиле сметка за плаќање...он вика абе чекај, јас нај добронамерно, они викаат незнаеме ние кој и што и чива е колата, ама тебе те знаеме, ти пријави и ти ке платиш, а ти види си таму со тој што му интервениравме, нека ти плати...

значи денес, да видам како гори кола, ке притрчам да помогнам ако можам, или ке се оддалечам на безбедна далечина за мене и толку... не ми ни паѓа на памет да пријавувам... нека си пријави тој што му треба и има пари да плаќа...

ова кога реков закони усрани знаете на што мислам.. усран е и законот ако некој дома ти влезе ти не смееш да го нападнеш... не смееш ни со прст да го пипнеш... а би го дробел и гнетел, па ке ме тужи после он...

ах таа моја чудесна земја...

Во изминативе 9 месеци 2 пати пријавувам запален контејнер и чекам да дојдат да го изгасат. Ниеднаш не ми наплатија, не ми спомнаа дека ќе ми наплатат и слично. Иначе контејнери запалени пријавувам зашто ужасно смрди и на нерви ми иде. Почнува редовна пракса да ми станува ова :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
јас кажувам искуствено... можеби смениле нешто... нај голем проблем кај нас е што информациите не се достапни до луѓето при нивната промена. на времто тие информации се кажуваа по телевизии... сега тој период служи за рекламирање политичко, а информациите да си ги бараш по нет сам...
Не е првпат онак да изнесе некои негови вистини кои никако не соодветствуваат до реалноста. Антикампања или незнам што. Можеби и самиот верува во тоа дека ако интервенира пожарна за гасење на автомобил газдата ќе си плати за интервенцијата. Никаква допирна точка со реалноста.

тебе не ти е прв пат да добиеш опомена од мене да не ме спомињаш... колку пати треба да ти кажам да одјебеш од мене, и во уста да не ме тураш?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7655
  • French diamond
Ах тие провинцијалците, паркинг немат видено и паркират како сакат  ;)  :D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
Богами тоа колата напред колку лошо е паркирана.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Cim e skopska tablica od novite, mora da e provincijalec

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3153
Ili da e uvezena na staro

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30617
    • CARclub.mk
Онак зборува за психолошка појава. И да е во право за законите (и 350 евра за викање пожарна, иако и јас до сега неколку пати сум се јавил во пожарна и немало абер од никакви 350 евра), сигурен сум дека 99% од луѓето нити знаат за таква казна, нити пак им текнало на нешто такво.

Она што се случува е психолошка појава. Никој не се јавува пошто сите мислат дека некој веќе се јавил (или дека некој ќе се јави).

http://en.wikipedia.org/wiki/Diffusion_of_responsibility

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Како у Германија или во Швајцарија е обратно?
Таму спротивното се случува, повеќето ќе се јават во полиција ако видат проблем од видот на криминал или прекршување на правилата и законите.

Се разбира дека ова е психолошка појава, но прашањето е зошто овде граѓанските обврски се разбираат како нешто што треба да се избегне и забуши.
Одговорот на ова се гледа во разликите помеѓу нашата држава и државите во Германија и Швајцарија: најголемите разлики се во нивото на функционирање на самите држави. Тоа е директно поврзано спроведувањето на законите, и преку тоа со граѓанската свест.

Со други зборови, лабава несовесна држава = лабаво несовесно граѓанство. Кршење на законите на секој чекор, и минимално селективно казнување на тие прекршоци. Со тоа всушност се промовира непочитување на законите и редот.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
Cekam semafor na ugornica..pred mene Lada Samara..
Se pali zelen semafor, mu se palat svetlata za rikverc na ovoj pred mene...duri i malce trgna nazad...

Ne sfakam kako  mozes rikverc mesto prva da ubacish...

Za milimetar...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
Можда возел Мерцедес е класа од 80тите порано. Во Англија. ;D

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22280
Samara.

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
Можи му се "измешани" брзините ;D

Порано имав еден комшија со лада ама од старите и не знам шо модел ама знам дека брзините му беа измешани (не знам како е можно, не се разбирам) и само тој знаеше да ја вози ;D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
напнал малку повеќе на лево, рикверцот му е лево од прва брзина, мене ми се деси пред 13-14 години тогаш бев почетник и ја направив истата грешка стоејки на црвено :) среќа немаше никој позади мене :)