Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 492357 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #2160 на: 24 Август 2020, 16:58:40 pm »
Порачај си од Грција... Еуроимпекс ги чекав 2 месеци( лажеа на царина се, утре ќе стигнат) и за на крај  да испадни дека глупаците порачале модел на спирали кои не одговараа за возило со мотор како кај мене. Тркала

https://www.mytoutou.gr/hr/lowering-springs/
Ем оргинал, ем ефтино, професионално и брзо завршено, за 2 возила до сега.
Вршат испорака кај нас?

Отсутен dejanivanovski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #2161 на: 07 Септември 2020, 08:42:46 am »
Здраво, ми треба мала помош или совет. Купив половна Опел Астра Ј, 2011 година, ми тропаше предницата, ја однесов на сервис и после 2-3ца мајстори третиот беше сигурен дека се чаурите (и стварно десниот беше искинат), и десниот стабилизатор. Ги заменивме пред 1 недела, ете уште се слуша тропање. Најмногу се чувствува на нерамен, испукан асфалт каде што игра тркалото горе - долу, а и на волан осеќам вибрации, како тркалата да не се фиксирани со осовината, односно воланот, т.е. како да има луфта е чувството на звук и вибрации.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2162 на: 07 Септември 2020, 08:53:00 am »
Однеси ја колата во специјализиран сервис за центрирање предници/задници. Тие не чепкаат кола ако подвозјето не е во оптимална состојба, и поради тоа веројатно лесно ќе го накдат проблемот.

Ако си од Скопје пробај кај некој од овие сервиси:

- Centriranje i Servis Ilindenska
MK, Boulevard Ilinden, Skopje 1000
https://goo.gl/maps/NLZpdE2rWVvyKn836

- Auto Service Meto
MK, Bote Bocevski, Skopje 1000
070 510 790
https://goo.gl/maps/12ejAjrrTNoCVxSh9

- CENTRIRANJE PREDNICA BOMI AUTO
Skupi 1, Skopje 1000
078 262 979
https://goo.gl/maps/piWpZKMXyaBmrFHW7

Кај првите е бесплатна проверката, кај вторите е 300 денари, кај третите не сум бил.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #2163 на: 07 Септември 2020, 08:53:22 am »
Провери амортизери?

Отсутен dejanivanovski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #2164 на: 07 Септември 2020, 09:12:55 am »
Откако ги заменавме чаурите и стабилизаторот, ја однесов на центрирање предница во Мотоцентар, по проверката ми рекоја дека нема потреба од центрирање и не ми наплатија ништо. Пред 20 дена ја регистрирав, на технички (и пред да променам чаури и стабилизитор) му реков да проверат што е како е, ми рекоја дека е ТОП :), ама овој мајстор вика десниот амортизер пуштал малку масло (и стварно се гледа дека е замастен малку, во споредба со десниот кој е барут сув).

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #2165 на: 07 Септември 2020, 09:50:37 am »
Кога го купив Типото ми вадеше некој звук (метал на метал), и тоа само на една локација, вртење во лево при премин од една уличка во друга кои имаат различна нивелација.
По 2 месеца истекуваше регистрација, поминав технички без проблем (им напоменав да обрнат повеќе внимание).
Бидејки ми одеше на нерви и да се осигурам да не ми испадне тркало ;D отидов и на сервис за предница. Ништо не открија, топ предница.
Отидов кај уште еден во Бутел по препорака, во прв момент ок, но во последен момент им се видело нешто сомнително и со 2 хебли кај десната вилушка успеаја да го репродуцираат звукот.
Го најдоа и амортизерот прилично издишан (знаев дека се за менување) и како резултат на тоа почнала да страда вилушката. Во секој случај не беше нешто драматично, некој ќе вози така додека не го вратат на технички.
Сменив вилушка и амортизери и го снема звукот.

Поента е дека на технички не се замараат многу, односно се поминува(ше) и со не многу очајна предница. Амортизери речиси никој не гледа, дури и некои сервиси за предница ако не им кажеш. Некои други пак ничим изазвани ќе ти најдат триста маани, да не кажам нови амортизери ќе ги најдат за менување.

Скокни до некој од погоре препорачаните и види што ќе ти кажат. Можеби треба да се навикнеш на звуци од стара кола ;D не едно да тропка кај нив ;D

Отсутен Popovski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #2166 на: 14 Септември 2020, 18:57:54 pm »
Здраво, возам е90 320d 2005г седан. Задниот лев амортизер пуштил уље па ќе ги мењам 2та задни сега.

Мислење за TRW? ми ги понудиа пар 6000денари и некои други пар 8000денари името го заборавив. А и изгледа гасни се овие и 2те варијанти па кажете и околу тоа. Само тие две ми ги понудија.
Повеќе буткам накај поевтината варијанта ама ете кажете вие дали би било добро тоа?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2167 на: 14 Септември 2020, 20:29:37 pm »
Здраво, возам е90 320d 2005г седан. Задниот лев амортизер пуштил уље па ќе ги мењам 2та задни сега.

Мислење за TRW? ми ги понудиа пар 6000денари и некои други пар 8000денари името го заборавив. А и изгледа гасни се овие и 2те варијанти па кажете и околу тоа. Само тие две ми ги понудија.
Повеќе буткам накај поевтината варијанта ама ете кажете вие дали би било добро тоа?

Имавме член што си нарачал Sachs амортизери преку Џеповски мислам. И јас знам дека Sachs се едни од најдобрите на пазарот, ама и TRW не би требало да се многу различни во квалитет.

@Molec да се јави на главна каса да му поможи на човеков :)

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #2168 на: 15 Септември 2020, 08:06:10 am »
Не се разбирам во амортизери најискрено, до сега на сите коли сум имал фабрички/OEM. 1 комад ОЕМ Sachs за мојата беше ~120еур поради тоа што е со 6 цилиндри дизел (потежок) и има м-подвозје, за е90 со 4 цилиндри и стандардно подвозје би требало да е 20-40еур поевтин.

Инаку од форумски муабети H&R, Eibach, Bilstein, KW, Sachs и Ohlins се општо прифатени како најдобри, @BrziGonzalez стави Koni на е92ката и задоволен беше.

Во принцип ако се нови и соодветни за таа кола, ќе биде нова кола, кај мене е така.

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1083
« Одговори #2169 на: 15 Септември 2020, 09:06:48 am »

јас секогаш сум одел на ОЕМ или оригинал варијанта, пред да земеш прашај во мегаауто или криситом за SACHS, задни за обично подвозје би требало да се тука некаде 8-9000 за пар, мада не ме зимај за збор пошто ја сум ги земал од Грчка или Бугарија.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #2170 на: 28 Септември 2020, 19:35:20 pm »
Има ли кај нас продавници кој освен ОЕМ држат и спортски спирали и амортизери т.е. пониски од фабричките или вршат порачки?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2171 на: 28 Септември 2020, 19:58:37 pm »
освен Еуроимпекс што носат Вогтланд, други мислам дека нема

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 899
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #2172 на: 28 Септември 2020, 20:22:01 pm »
Прашање е дали и Еуроимпекс носат уште, зашто не ги гледам веќе Вогтланд на нивниот сајт.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #2173 на: 28 Септември 2020, 23:37:39 pm »
Има ли кај нас продавници кој освен ОЕМ држат и спортски спирали и амортизери т.е. пониски од фабричките или вршат порачки?

Не држат али може да ти донесат.

@Bad-Gamer
https://www.facebook.com/sfpracingmk

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #2174 на: 16 Октомври 2020, 13:07:22 pm »
Ако уште не си завршил работа, овие денеска постирале:
https://www.facebook.com/Frenteks/posts/2173037066166500