Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 542943 пати)

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7567
  • French diamond
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #2475 на: 03 Октомври 2025, 12:40:43 pm »
И то сечење пола круг,па монтирање и мерење висина па пак уште пола круг и така до посакуваната висина....и то на колата на татко ми  ;D На крај му наместив пониски купечки и ко си купив кола, му викам сега ќе ти ја вратам твојата на фабричките спирали, не гибај вика ништо арна е и ене го си вози спуштена веќе години  :)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2293
« Одговори #2476 на: 03 Октомври 2025, 13:04:15 pm »
На времето сечевме спирали вие се запнавте дали биле омекнати :D

По ново не ги сечат, ги загреваат и ги компресираат за да се пониски кога ќе се изладат.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15303
« Одговори #2477 на: 03 Октомври 2025, 13:31:37 pm »
Не дека има гајле, ама намалува комоција. И јас сечев и со години ги возев така.

Отсутен malfax

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #2478 на: 16 Октомври 2025, 00:19:55 am »
Здраво,ме интересира колку ви земаат рака за местење предни два амортизери и стабилизатори? не во салон,вака мајсториве..

Отсутен NusPojava

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #2479 на: 26 Февруари 2026, 11:28:09 am »
Здраво.

Ме интересира дали некој знае место за проверка на цела суспензија, не само амортизери.
Не сакам да биде само колата дигната или да се легне под неа и со пајсер да се провери за луфта, пошто станува збор за тропање под одреден удар по дупки што веќе многу пати е пробано да се најде на дигалка, неуспешно.

Нешто вакво на пример: https://www.youtube.com/watch?v=129m4HfAqCI

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 661
« Одговори #2480 на: 26 Февруари 2026, 12:11:41 pm »
@NusPojava кај мене на мерцедес А класа, тропаше од десна страна само на поголема вдлабнатина на пат... сите можни тогаш проверки на амортизери, предница кажуваа дека се е во ред... тропањето си продолжуваше, исто само на поголема вдлабнатина/дупка....
После некое време протече десниот амортизер... е дури при негова промена се виде дека тој бил искривен и заради тоа даваше лажни резултати при негово тестирање на отпор, плус дополнително дури тогаш се виде дека држачот за него исто така е скршен... после промена сѐ се реши....
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7150
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2481 на: 26 Февруари 2026, 12:43:05 pm »
Здраво,ме интересира колку ви земаат рака за местење предни два амортизери и стабилизатори? не во салон,вака мајсториве..

1000ка од страна најефтино шо би можел да очекуваш.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7029
« Одговори #2482 на: 26 Февруари 2026, 20:15:07 pm »
Здраво.

Ме интересира дали некој знае место за проверка на цела суспензија, не само амортизери.
Не сакам да биде само колата дигната или да се легне под неа и со пајсер да се провери за луфта, пошто станува збор за тропање под одреден удар по дупки што веќе многу пати е пробано да се најде на дигалка, неуспешно.

Нешто вакво на пример: https://www.youtube.com/watch?v=129m4HfAqCI

И кај мене се јавува извесно повремено тропкање, чат пат и крцкање.
Пошто денес ја регистрирав, не најдоа никаква замерка иако им потенцирав, а и последно пред 2 месеци кога менував термостат мајсторот ја провери, беше се ок, сепак има одредено тропкање.

Со мајсторот се сомневаме на буферите на амортизерите најгоре што се.

Отсутен goki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 172
« Одговори #2483 на: 01 Март 2026, 19:44:42 pm »
Има ли некој сервис што нуди амортизери и промена на истите ( освен знам за овие во Бутел ) и ако некој знае или менувал колку чини промена.
"Every time I press one of these black controls, labelled in black on a black background, a little black light lights up black to let me know I've done it."

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44870
  • Il Moderatore
« Одговори #2484 на: 01 Март 2026, 19:53:36 pm »
Прашај БоМи ауто, мислам дека имаат таква услуга.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.