Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240127 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6720 на: 29 Јануари 2015, 08:49:27 am »
добра резолуција и фрејм рејт!  :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
« Одговори #6721 на: 29 Јануари 2015, 09:38:22 am »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6722 на: 29 Јануари 2015, 10:11:16 am »
 :) баш

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #6723 на: 29 Јануари 2015, 10:24:24 am »
Мојот прв монитор не беше монитор туку телевизор. Commodore64 FTW!

Татко ми, ми ја даде неговата 386-ка во 1991 или 1992 кога си купи 486 за него. Тогаш имав Hercules монитор и графика. Со симулатор се добиваше monoCGA резолуција. Од време на време седнував на неговиот компјутер да играм затоа што имаше 14" SuperVGA, тоа беше тогаш ко сеа да имаш 40" 5К монитор, ако не и јаче.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6542
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6724 на: 29 Јануари 2015, 11:20:52 am »
ама јас чим успеав да земам 5500ден за 6 години стар PC Celeron 2.4Ghz, 512RAM, 80HDD i 17“ CRT монитор во 2010, сигурно ти повеќе ќе земиш од овој.
Каде најде таква офца за колење?
Од некое село беше чоеко, мене дури и криво ми падна толку ефтино што го дадов. И графичка имаше ATI Radeon 9200 128MB, ама не си одговараа со матичната, и секогаш ми паѓаше кога ќе влезев во Customize во NFS Underground 2,... какви трауми беа тие.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6725 на: 29 Јануари 2015, 11:24:38 am »
Мојот прв монитор не беше монитор туку телевизор. Commodore64 FTW!

Ааа значи ти уште од мал си бил сноб... убава конзола за играње си имал.

Татко ми, ми ја даде неговата 386-ка во 1991 или 1992 кога си купи 486 за него. Тогаш имав Hercules монитор и графика. Со симулатор се добиваше monoCGA резолуција. Од време на време седнував на неговиот компјутер да играм затоа што имаше 14" SuperVGA, тоа беше тогаш ко сеа да имаш 40" 5К монитор, ако не и јаче.

Koга со првата плата у живот зедов КОЛОР вга монитор, имаше ред кај мене пред врата у аутокоманда за да го видат.

286+херкулес фазата ја скокнав у животов. Ги гледав тие конфигурации кај другари и си ветив на себе „филип, немој ова никогаш да си го правиш на себе. Никогаш!“. Така да првиот пц ми беше 386SX со колор VGA

(напомена, претходниот компјутер ми беше macintosh plus)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6726 на: 29 Јануари 2015, 12:00:05 pm »
пардон за даблпост

Да си ибите, ме гаѓа носталЃија. Ај да си ги изложиме компјутерските истории. Еве ја мојата, со прескокнати лаптопи:

1984 - Sinclair ZX Spectrum, проширената верзија која наместо 16 имаше огромни, неверојатни 48 КИЛОбајти RAM. Со ова гомце научив 90% од работите кои ги знам за у принцип за компјутери. Вклучително и програмирање во асемблер. Во петто одделение толку се фасцинирав од програмирањето што второ полугодие се утепав од бегање часови за да куцкам дома. *Веројатно* (не сум сигурен) сум автор на првата компјутерска македонска кирилица на светов. А кирилицата ја направив со едитор на фонтови кој исто така самиот го напишав. Во бејзик. Ако некој знае за македонска кирилица (со Ѓ, Ќ итн...) во 1985 или порано - нека каже. Сум барал и не сум нашол. За ова освоив прво место на републичко натпреварување во „Народна техника“ и второ место на сојузно во Нови Сад (требаше прв да бидам, ама мораше да победи синот на директорот на „Галеника“, мамата у пичка)

1988 - Аtari ST со пола мегабајт RAM и интерно 32-битен процесор. 1988! Првиот „озбилен“ компјутер, со графички интерфејс, маус, прозори и менија. Прво запознавање со објектно ориентирани програмски јазици. Ама тука почна и пичка да ме занима поише од компјутери, така да не продужив со програмирање у животов. Продужив со женски, пиво, цигари, билијар и малолентничка деликвенција. Јеби га, младоС лудоС.

1989 - Amiga 500. Оганот на љубовта никогаш не пламна меѓу мене и Амигата. Оперативниот систем ми беше исклучително, исклучително моронски. Играв шарени игрици некое време и го шитнав после 2-3 месеци. Брзо го заборавив тој компјутер. Атарито ми беше каде-каде по фенси и по моќен компјутер. Башка беше скоро дупло побрз од амигата (4.77 вс 8 МHz).

1990 - Првиот хард диск, Atari SH205. Беше поголем и потежок од компјутерот, му требаа околу 5 минути да се дигне, при тоа пушташе звук на млазен авион кој полетува, а се грееше доволно да испржиш јајца на него. Кошташе суво злато, го добив ко компензација за изработено лого на една позната видеотека (ви текнува на овие?) во Degas Elite.

1991 - Macintosh Plus. Прво запознавање со Excel, Photoshop, WYSIWYG концептот и слични дотогаш невидени работи. Второто сериозно заљубување у компјутер (првото беше првиот). Кога ќе видев PC со Херкулес ми изгледаше ко канта од камено доба. Бев закоравен мекинтош фанатик. Си ги расипав односите со повеќето PC ентузијасти само заради ова. Кој нема да ти се налути ако му викаш „многу ти е глуп компјутерот“?

1994 - Првиот PC компатибилен компјутер. Го чекав да се појави првиот саглам графички ОС, затоа. 386SX на 25МHz, 1 MB (мислам) RAM и WD Caviar од 210 мегабајти - убедливо најголемиот и најбрзиот диск кој можеше у тој момент да се најде во ск. Многу се курчев со овој компјутер. Многу.

1997 - AMD X5. Конечно компјутер на кој можат да се играат фенси 3D игри. Се утепав од играње. Баталив и факултет и све.

1998 - Суперфенси графички апгрејд: Matrox Mystique + Voodoо 2. Повторно редици кај мене дома пред врата од љубопитните компјутерџии. Повторно главен фраер во маало.

2003 - Pentium 4 Northwood 2.2 GHz. Бев мирен повеќе години.

2009 - Core 2 Quad 3.4 GHz. Уште верно ме служи, сеуште неам намера да го мењам.

2012 - GTX 660 ti и SSD. Нова тура мањакално играње игрици.

Еве, прописно ве угушив со деталите од мојот приватен живот, али ме инспирираше тредов.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6727 на: 29 Јануари 2015, 12:25:25 pm »
И јас имав некој сличен тајм лајн со компјутериве.

84-85 и јас имав Спектрум со 48кб РАМ. Уште го имам и работи. Пред десетина години случајно најдов рикнат спектрум па од него извадив фолија за тастатура и интерфејс за џојстик нов, ги сменив и работеше.

90-та го земавме првиот ПЦ. Имаше 8088 процесор со 4 или 6 мегахерци и 1мб рам.
После него не памтам која година земавме 386DX AMD со 4мб рам на 40 мхз.

После 386-ката сум го имал секој хардвер што се појави речиси без исклучок. од P90, do Pentium 100, Pentium 166mmx, Cyrix 233, K5, K6, Cite celeroni, Klamath, Katmai, Semproni i што уште не. Секоја генерација сум ја имал и на графички карти од 386-ката па наваму.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5775
« Одговори #6728 на: 29 Јануари 2015, 13:02:24 pm »
Aman bre
87-88 imav gemce so popaj mislam bese
92-93 tetris so 10 igri vnatre
97-98 zenami me natera da kupam kompjuter i da mi soli pamet kako sum bil nadvor od site veri i deka treba dase ide napred so vremeto...kompjuterov rabotese sve do pred edna nedela
2015 revolucija mile dzontra zamesa prsti i sega konecno sum fraer i vo tek so site zbidnuvanja. ;D
Dodeka vie se kurcevte kako mali so kompjuteri jas vozev tocak igrav zmurki,janino janino,dolga magarica,fudbal,narodna,kamaj so edno 30 drugarcinja od okolnite zgradi i mi bese super ne ni pomisluvav da sedam doma i da strakam na tastatura...Odi sea izmknime od nejze kje te zadavam.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6729 на: 29 Јануари 2015, 13:08:06 pm »
Шо беше тоа јанино јанино ??

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #6730 на: 29 Јануари 2015, 13:17:05 pm »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6731 на: 29 Јануари 2015, 16:09:59 pm »
Да бе, стискаш колку можеш и му удараш клоца со пета ...

Исто јако беше шут у дупе :D

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #6732 на: 29 Јануари 2015, 16:14:58 pm »
Аааабе и ние игравме јанино јанино и жмурка и границаааа ;D :D Генерација 94та, најверојатно меѓу последните што времето го поминуваа така. :)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6674
« Одговори #6733 на: 29 Јануари 2015, 16:51:12 pm »
И камај камај. И правење бункери и објавување војна со сливи на соседно маало. :D

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5775
« Одговори #6734 на: 29 Јануари 2015, 17:07:10 pm »
Nie nemavme slivi u maalo  ;D ;D ;D ;D
Pravevme na daska so sajce i lastik i stipka edna pozadi za pruzanje alista nesto na nalik na puska i tapa od pivo ubavo spleskana i letase  i cefka od gajba so onie crvenkine pa duvaj kako mrdnat  ;D ;D ;D
Jebem ti kompjuteri ni poremetija zdravje bitno sega racete nemi se ispukani kako porano od igranje dzamlii