Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240340 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6690 на: 28 Јануари 2015, 01:52:57 am »
Интересна работа... уште пред 2+ недели ми стигна овој линк од Циско ама постојано го скокам и никако да читнам, а тоа да ти бил баш на темава за Александер :D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #6691 на: 28 Јануари 2015, 07:14:23 am »
Дечки, некој да има виндоус 7 или 8 небитно да си преформатирам лаптопов, време му е.
Симо, знам и ти имаш ист ко мојов HP Probook 4540s, шо да му стаам?
Или дајте некој линк од торентче, ама проверен, не ми кажувајте само има на замунда колку сакаш, коа неможам да се снајдам кој да го одберам, стално одбирам некој кретенски верзии :D

Windows 8. Ако ти пречи старт менито на 8цата, ќе земеш некој Classic Shell или нешто слично.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #6692 на: 28 Јануари 2015, 09:17:13 am »
Ми прати Васил линкче од проверен виндоус 8.1 :) Одлично, викендов ке си играм со тоа :)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3280
« Одговори #6693 на: 28 Јануари 2015, 09:35:41 am »
Ми прати Васил линкче од проверен виндоус 8.1 :) Одлично, викендов ке си играм со тоа :)

Друже ај сподели линкчето во ПП. Ако е проверено да не трошам бендвит да симињам лоши верзии. Фала однапред.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6694 на: 28 Јануари 2015, 11:05:48 am »
Се надевам дека никој од вас не користи Windows XP? Ако никој не користи XP тогаш муабетиве ви се бајаги застарени.
...
Рестриктираниот кориснички акаунт се користи за други работи (групна или доменска секјурити полиса). Затоа уште во времето на Vista воведоа прекрасна работа која се вика User Account Control или UAC. Претпоставувам дека многу од вас по дифолт ја исклучуваат и затоа се заебуваат, па така различен софтвер си се стартува и извршува и покрај тоа што имате пасворд со не знам колку десетици карактери. Потрошете време прочепкајте го малку UAC и поднаучете го. Нема да ви е потребен пасворд со повеќе од 3 или 4 карактери.

Jaс имам дома едно 2-3 машини кои малтене секојдневно се користат за сурфање и разно-разни споредни намени. Работата си ја вршат задоволително добро и немам намера да ги менувам, се додека не морам. По мое мислење на 1Гб и на суб 1Гб машина само мазохис’ би користел било кој ОС над ХР.  :)

Исто така, на работа такви машини во админстративниот сегмент ги имаме еден куп (не е е троцифрена бројката, ама не е многу далеку од тоа). Неисплатлива е надградба на понов ОС, прво од финансиски аспект а потоа и од аспект на перформанси.

Сега гарант некој ќе се најде да линка напоредни тестови на ХР и на 7мица... ќе избаци нешто како 7мицата е 0.000143% побрза во апликации кои користат мултитаскинг (или диск перформанси). Епа нишо од тоа на сингл-кор пентиум 4ки... :)
Едноставно меморискиот футпринт на 7мица ја вади од игра кај вакви машини. За 8ца или понови ОС да не ни разговараме.

И Миле бачка, и ако перформансите идат во минус... кои причини ми остануваат да „упгрејдувам„ на 7мица, за „поголема сигурност„? UAC??
Па што побогу е UAC освен присилно користење на локален рестриктиран акаунт???  ;)

Тоа што никако не можеа со убаво да ги натераат луѓето да го прават (да не сурфаат и секојдневно работат со админ акаунт)... сега „на сила„ им го наложуваат.  :D
(пошто нели, тие што на ХР не поставуваат рестриктиран акаунт, обично не знаат ни на 7мица да исклучат UAC)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4013
  • MadaFunker
« Одговори #6695 на: 28 Јануари 2015, 11:32:05 am »

Друже ај сподели линкчето во ПП. Ако е проверено да не трошам бендвит да симињам лоши верзии. Фала однапред.

На Замунда имате добра верзија, еве кај мене си тера више 4 месеци без проблем
New blood of old school

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6696 на: 28 Јануари 2015, 12:22:34 pm »
Се надевам дека никој од вас не користи Windows XP? Ако никој не користи XP тогаш муабетиве ви се бајаги застарени.
...
Рестриктираниот кориснички акаунт се користи за други работи (групна или доменска секјурити полиса). Затоа уште во времето на Vista воведоа прекрасна работа која се вика User Account Control или UAC. Претпоставувам дека многу од вас по дифолт ја исклучуваат и затоа се заебуваат, па така различен софтвер си се стартува и извршува и покрај тоа што имате пасворд со не знам колку десетици карактери. Потрошете време прочепкајте го малку UAC и поднаучете го. Нема да ви е потребен пасворд со повеќе од 3 или 4 карактери.

Jaс имам дома едно 2-3 машини кои малтене секојдневно се користат за сурфање и разно-разни споредни намени. Работата си ја вршат задоволително добро и немам намера да ги менувам, се додека не морам. По мое мислење на 1Гб и на суб 1Гб машина само мазохис’ би користел било кој ОС над ХР.  :)

Исто така, на работа такви машини во админстративниот сегмент ги имаме еден куп (не е е троцифрена бројката, ама не е многу далеку од тоа). Неисплатлива е надградба на понов ОС, прво од финансиски аспект а потоа и од аспект на перформанси.

Сега гарант некој ќе се најде да линка напоредни тестови на ХР и на 7мица... ќе избаци нешто како 7мицата е 0.000143% побрза во апликации кои користат мултитаскинг (или диск перформанси). Епа нишо од тоа на сингл-кор пентиум 4ки... :)
Едноставно меморискиот футпринт на 7мица ја вади од игра кај вакви машини. За 8ца или понови ОС да не ни разговараме.

И Миле бачка, и ако перформансите идат во минус... кои причини ми остануваат да „упгрејдувам„ на 7мица, за „поголема сигурност„? UAC??
Па што побогу е UAC освен присилно користење на локален рестриктиран акаунт???  ;)

Тоа што никако не можеа со убаво да ги натераат луѓето да го прават (да не сурфаат и секојдневно работат со админ акаунт)... сега „на сила„ им го наложуваат.  :D
(пошто нели, тие што на ХР не поставуваат рестриктиран акаунт, обично не знаат ни на 7мица да исклучат UAC)

Пааа, овааај.... види....

Не знам што да ти кажам поинакво освен пак да го пастирам тоа истото. Тоа така си е маестро :) јебига

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #6697 на: 28 Јануари 2015, 12:24:59 pm »
Колку да му барам на лаптопов? Има ставено нов ХД 500гб пред 6-7 месеци,не е 320. Батеријата е отидена,др замерки нема. Се си е супер.
EDIT: Сега видов дека го имало и со 512,мојот е со 1гб графичка.

http://www.cnet.com/products/gateway-p-7805u-fx-edition/
http://www.notebookcheck.net/Gateway-P-7805u.14213.0.html
Де бре хакери мајку му. Ориентационо барем,да знам дали да го продавам или не.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #6698 на: 28 Јануари 2015, 12:32:07 pm »
Чувaј си гo, aкo ти пишaм прoценкa реaлнa oд глaвa ќе ми гo aкнеш. Кoлку е стaр?

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #6699 на: 28 Јануари 2015, 12:35:51 pm »
Oколу 5 години. :) Пиши слободно,неможам да дофрлам докај тебе. :)
-J.Clarkson

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6700 на: 28 Јануари 2015, 12:36:36 pm »
Не знам што да ти кажам поинакво освен пак да го пастирам тоа истото. Тоа така си е маестро :) јебига
:)
OK. Што е суштински различно UAC, со користењето на рестриктиран акаунт плус run as за тоа што бара админ привилегии?

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #6701 на: 28 Јануари 2015, 13:13:05 pm »
Разликата е што ако програмата има потреба од администраторски привилегии, UAC автоматски ќе се обиде да го подигне како администратор (ќе те праша за шифра). Во XP софтверот ќе падне со грешка или ќе те извести дека не си админ. Позгодно е со UAC.

Другата суштинска разлика е што XP веќе не добива сигурносни закрпи. Малверот може да бира која дупка за локална ескалација на привилегии ќе ја користи за да добие администраторски пристап.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6702 на: 28 Јануари 2015, 13:44:16 pm »
Колку да му барам на лаптопов? Има ставено нов ХД 500гб пред 6-7 месеци,не е 320. Батеријата е отидена,др замерки нема. Се си е супер.
EDIT: Сега видов дека го имало и со 512,мојот е со 1гб графичка.

http://www.cnet.com/products/gateway-p-7805u-fx-edition/
http://www.notebookcheck.net/Gateway-P-7805u.14213.0.html
Де бре хакери мајку му. Ориентационо барем,да знам дали да го продавам или не.

Со оглед на тоа дека има гејмерски предиспозиции, јас би рекол цената да ја поставиш на 100 евра, па да симнеш 500 денари на тоа.... со оглед на тоа дека е застарен а и нема батерија (не дека гејмерска машина има некоја потреба од батерија).

:)
OK. Што е суштински различно UAC, со користењето на рестриктиран акаунт плус run as за тоа што бара админ привилегии?

Разликата е што ако програмата има потреба од администраторски привилегии, UAC автоматски ќе се обиде да го подигне како администратор (ќе те праша за шифра). Во XP софтверот ќе падне со грешка или ќе те извести дека не си админ. Позгодно е со UAC.

Другата суштинска разлика е што XP веќе не добива сигурносни закрпи. Малверот може да бира која дупка за локална ескалација на привилегии ќе ја користи за да добие администраторски пристап.

Токму така Васил. Суштинска разлика нема голема (ама има мала) но со UAC  е бајаги позгодно.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6703 на: 28 Јануари 2015, 14:28:52 pm »
@cuoresportivo159

Да го продајш, му помина неговото време, кога тогаш ќе ги фрли патиките (не мора да значи ама...), поарно 100 евра сега одошто ич покасно.
И мислам повеќе од 100 евра вреди, не знам точно, ама јас чим успеав да земам 5500ден за 6 години стар PC Celeron 2.4Ghz, 512RAM, 80HDD i 17“ CRT монитор во 2010, сигурно ти повеќе ќе земиш од овој.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #6704 на: 28 Јануари 2015, 15:48:26 pm »
Ќе врши работа за мултимедиа,ем нема да зафаќа простор. :)
-J.Clarkson