Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240328 пати)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #6705 на: 28 Јануари 2015, 15:51:25 pm »
Coure, ко што ти реков, повеќе вреди ако си го чуваш.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #6706 на: 28 Јануари 2015, 15:54:45 pm »
Фала ви,затоа и ве прашав. :) Ем у фиока под телевизор ќе го ставам,нема да ми одзема многу простор.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6707 на: 28 Јануари 2015, 17:10:43 pm »

OK. Што е суштински различно UAC, со користењето на рестриктиран акаунт плус run as за тоа што бара админ привилегии?

Разликата е што ако програмата има потреба од администраторски привилегии, UAC автоматски ќе се обиде да го подигне како администратор (ќе те праша за шифра). Во XP софтверот ќе падне со грешка или ќе те извести дека не си админ. Позгодно е со UAC.

Другата суштинска разлика е што XP веќе не добива сигурносни закрпи. Малверот може да бира која дупка за локална ескалација на привилегии ќе ја користи за да добие администраторски пристап.

Токму така Васил. Суштинска разлика нема голема (ама има мала) но со UAC  е бајаги позгодно.

Баче, „позгодно„ е релативна и лична работа и не е сејфти категорија, ниту е суштинска разлика.  :)
UAC е гимик опција, за да се натераат корисниците да го прават тоа што и пред UAC требало да го прават.
За мене лаик на админ акаунт а со UAC, е понебезбеден од лаик без UAC но на рестриктиран акаунт. Првиов ако страда од болеста клик-yes-yes (иначе често заболување кај лаиците), ќе се зарази... вториот лаик нема.   ;)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #6708 на: 28 Јануари 2015, 18:08:15 pm »
UAC не е за лаици, тие и така го гасат и си фураат во God-mode.

Во Windows 7, 8 имаш штит во иконата на .exe фајлови што бараат администраторски привилегии. Во XP нема таква работа. Треба да нагаѓаш дали треба да правиш RunAs.

Затоа што си корисник кој внимава на безбедноста, прво ќе пробаш без администраторски привилегии да ја повикаш. Ќе стигне до пола со извршување, ќе отпакува фајлови во темп, ќе те прашува за локации, дрн, дрн јариња и на крај ќе ти каже, упс грешка, не можел да запише нешто. Е јебига, требало како Админ. Ај пак од поново, сега како админ, нормално ако му веруваш доволно на софтверот за да му дозволиш таков пристап.

Позгодно е, односно штеди време. Ако видам штит на програма која не би требало да бара таков пристап, одма ја бришам, не се замарам воопште.

Уште долго време одкако искочи Windows 7, Winamp бараше администраторски привилегии. Не само за инсталација, туку и за нормална работа. Зошто? Затоа што сите што правеа софтвер за XP беа навикнати да не се замараат со тоа каде смее, а каде не смее да се чачка. UAC конечно му стави крај на тоа.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #6709 на: 28 Јануари 2015, 19:10:46 pm »
Си фурам god mode ;D. Ме изнасмеа :D

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #6710 на: 28 Јануари 2015, 19:20:49 pm »
Првата Линукс дистрибуција што ја имав инсталирано изгледаше вака кога ќе се логираш како root:

;D ;D ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43930
  • Il Moderatore
« Одговори #6711 на: 28 Јануари 2015, 20:16:20 pm »
првата дистрибуција на линукс што ја инстлирав изгледаше вака отприлика кога ќе се логирав како root:

Моно вга ми беше мониторот, доста добро се глеаше :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #6712 на: 28 Јануари 2015, 20:40:09 pm »
Стара школа си ти :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43930
  • Il Moderatore
« Одговори #6713 на: 28 Јануари 2015, 21:04:17 pm »
24 или 26 дискети 1.44MB требаше да се брцнат.... многу веројатно дека 22-рата дискета ќе те е*е со некој лош сектор! :D
Секако, откако ќе ги набрцаш дискетите, следи повеќечасовно штимање на кастм кернел и компајлирање, секако нешто си утнал у опциите, па кернелот нема да ти проработи и така... си го потрошил викендот, ама следниот викенд ќе подигнеш линукс со кастм кернел :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6714 на: 28 Јануари 2015, 21:11:48 pm »

Што знаат денес деца што се дискети. За ленти и да не почнуваме...  ;)

Turbo load:

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #6715 на: 28 Јануари 2015, 21:19:31 pm »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #6716 на: 28 Јануари 2015, 21:27:39 pm »
ај малку заговори да читаме:

Svi Samsung televizori pomoću programa za prepoznavanje glasa šalju podatke iz vaše kuće

http://webtribune.rs/svi-samsung-televizori-pomocu-programa-za-prepoznavanje-glasa-salju-podatke-iz-vase-kuce/

Мислиш дека е невозможно?  :)
Пренос на аудио е пичкин дим, а тие телевизори имаат во нив цел еден мал РС со андроид или линукс кернел. Ако за тоа сметаш дека тоа е незамисливо, тогаш што ќе кажеш за заразување со малвер преку аудио (па уште и руткит на ниво на фирмвер)?
Не знам колку си по ај-ти, ама ѕирни го ова:
http://arstechnica.com/security/2013/10/meet-badbios-the-mysterious-mac-and-pc-malware-that-jumps-airgaps/

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #6717 на: 28 Јануари 2015, 21:42:03 pm »
ама јас чим успеав да земам 5500ден за 6 години стар PC Celeron 2.4Ghz, 512RAM, 80HDD i 17“ CRT монитор во 2010, сигурно ти повеќе ќе земиш од овој.
Каде најде таква офца за колење?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6718 на: 29 Јануари 2015, 08:43:35 am »
Моно вга ми беше мониторот

Пфффт, нуб

мојот прв unix екран беше со зелен фосфор на црна позадина

и немаше никаква графика. само текст.

каква vga, тоа е ептен модерно бе

;D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #6719 на: 29 Јануари 2015, 08:48:08 am »
Пффф буржоазија...

Мојот прв монитор...

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.