Автор Тема: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...  (Прочитано 476109 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Интернет порачувања, веб страни, интересни работи...
« Одговори #1815 на: 24 Декември 2015, 15:12:00 pm »
Мене ми се малце смешни на царина, што еве на двапати на враќање од Софија, ми викаат да отворам гепек, а гепекот пун со количка за бебе и пар кеси. И ќе видат гепекот и толку, „ајде терај“. Арно ама, куфер на кров со капацитет од 400 литра, не го тангираат уопште, иако и тек како I could smuggle some shit во него :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #1816 на: 24 Декември 2015, 15:54:32 pm »
Пред камери да излезе дека работат нешто. Иначе со рацете во џеб седат.

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
« Одговори #1817 на: 24 Декември 2015, 16:53:16 pm »
Следен пат ќе те проверат веле, се издаде на странски служби сеа, обележан си мухаха ;)

Cogito ergo zoom

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1818 на: 24 Декември 2015, 17:02:32 pm »
Па да им се подмочам, треба да ме проверат ебаго.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1819 на: 24 Декември 2015, 17:59:18 pm »
Абе таман работа секој детално да го тресат. Ти мислиш од рутински проверки ги фаќаат шверцерите :)

Ако некој те издаде или ако си редовен кај нив тогаш ќе ти обрнат повеќе внимание, а еднаш или два пати ако успешно шверцнеш нешто ситно нема да пропадне државата.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5233
  • The Spartan General
« Одговори #1820 на: 24 Декември 2015, 18:12:17 pm »
Па да им се подмочам, треба да ме проверат ебаго.

Сакаш да се смениме. Мене нон стоп ме тресат кога и да влегувам во Македонија.  ;D ;D
Мобилни, регуларни, нерегуларни цариници, полиција, кучиња, итн.

Изгледа личам на шверцер.  :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1821 на: 24 Декември 2015, 18:40:19 pm »
Таков сурат имаш. ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #1822 на: 25 Декември 2015, 07:44:52 am »
ДДВ и царина нема до 25 евра. Од 25-45 нема само царина. Од 45 па нагоре има и ДДВ и царина.

Истото е и за внес на граница по физичко лице. Ти нема да платиш царина на 350 евра но ДДВ ќе си платиш. Нормално ако имаш што да пријавиш :) или пак немаш па те фатат :)

Вака вели китапот, е сеа имате опции да им носите „прилагодени“ фактури онлајн скенирани итн итн али не се глупи, веднаш проверуваат колкава е цената на гугл.

Мене ми ги оцаринија Eibach-от. Не е баш дека нема... на фактура со транспорт од под 140-тина евра, ми лупнаа царина и данок од скоро 50 евра.

Ако земјата на потекло не е ЕУ тогаш има различна стапка на царина. Ако е, има тарифни ознаки кои потпаѓаат под царинење и кои не потпаѓаат. Не заборавај дека во вкупната цена од 50 евра давачки имаш и за лежарина, отварање, пакување итн ... :) кои често знаат да бидат колку и самите давачки (ДДВ и царина)
Во случајов ти си платил околу 25 евра само за ДДВ, остатокот ти е царина и горенаведените неизбежни „манупулативни“ давачки.
Освен ако не смениле па на посебна уплатница да се плаќаат тие.

Царина, царина! И ДДВ! Какви манипулативни, какви бакрачи :) Да не ја барам царинската декларација, ама у суштина си го спроведуваат ова од овде:

http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=365
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #1823 на: 01 Февруари 2016, 10:05:22 am »
Сакам да нарачам камера од 70 долара од ebay. Сакав да ве прашам како е најдобро да направам за да избегнам царина и ддв? Ако му пишам да пише помала цена дали постои можност они сами да си ја проценат и да ми лупнат царина и ддв?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1824 на: 01 Февруари 2016, 10:16:46 am »
Да, има.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1825 на: 01 Февруари 2016, 11:04:03 am »
Сакам да нарачам камера од 70 долара од ebay. Сакав да ве прашам како е најдобро да направам за да избегнам царина и ддв? Ако му пишам да пише помала цена дали постои можност они сами да си ја проценат и да ми лупнат царина и ддв?

Да не е случајно Xiaomi Yi? :)

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #1826 на: 01 Февруари 2016, 11:33:12 am »
Па се мислам измеѓу таа или некоја подобра верзија на sjcam.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1827 на: 01 Февруари 2016, 11:46:59 am »
Моја препорака е да си идеш во hi.com.mk и да си напраиш муабет со газдата на лице место. За 7000-8000 ќе ја земеш Yi со waterproof mount и ОЕМ selfie stick и сите тие работи ќе си имаат гаранција. :)

Тоа е мојот план во наредниве месец-и-пол, за после да нарачам некој bundle со додатоци од алиекспрес за 30тина долари.

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #1828 на: 01 Февруари 2016, 11:58:45 am »
Па ќе разгледам уште еднаш што како па ќе видам. Ако се исплаќа може и така да направам. Има и по огласиве интересни камери за релативно ефтини цени.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1829 на: 01 Февруари 2016, 18:22:44 pm »
Стигна мангарино, од енглеска, за 10 дена, и овие бампер копчињава од алиекспрес, не дека ми требаат 20, па ако сака некој 2-3-5 нека кажи.