Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Па да им се подмочам, треба да ме проверат ебаго.
ДДВ и царина нема до 25 евра. Од 25-45 нема само царина. Од 45 па нагоре има и ДДВ и царина.Истото е и за внес на граница по физичко лице. Ти нема да платиш царина на 350 евра но ДДВ ќе си платиш. Нормално ако имаш што да пријавиш или пак немаш па те фатат Вака вели китапот, е сеа имате опции да им носите „прилагодени“ фактури онлајн скенирани итн итн али не се глупи, веднаш проверуваат колкава е цената на гугл.Цитат: Simo - Carrier159 на 24 Декември 2015, 10:26:16 amМене ми ги оцаринија Eibach-от. Не е баш дека нема... на фактура со транспорт од под 140-тина евра, ми лупнаа царина и данок од скоро 50 евра. Ако земјата на потекло не е ЕУ тогаш има различна стапка на царина. Ако е, има тарифни ознаки кои потпаѓаат под царинење и кои не потпаѓаат. Не заборавај дека во вкупната цена од 50 евра давачки имаш и за лежарина, отварање, пакување итн ... кои често знаат да бидат колку и самите давачки (ДДВ и царина) Во случајов ти си платил околу 25 евра само за ДДВ, остатокот ти е царина и горенаведените неизбежни „манупулативни“ давачки.Освен ако не смениле па на посебна уплатница да се плаќаат тие.
Мене ми ги оцаринија Eibach-от. Не е баш дека нема... на фактура со транспорт од под 140-тина евра, ми лупнаа царина и данок од скоро 50 евра.
Сакам да нарачам камера од 70 долара од ebay. Сакав да ве прашам како е најдобро да направам за да избегнам царина и ддв? Ако му пишам да пише помала цена дали постои можност они сами да си ја проценат и да ми лупнат царина и ддв?