Автор Тема: Automatic vs Manual transmission  (Прочитано 61131 пати)

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
Одг: Automatic vs Manual transmission
« Одговори #210 на: 21 Јуни 2018, 09:19:00 am »
My next window sticker:

:)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #211 на: 21 Јуни 2018, 11:39:05 am »
И да не заборавиме дека Игор има служено војска. ДСГ-то е за стари баби и млади дечки што носат фармерки залепени ко хеланки и не слушнале за војска   ;D

Не би се согласил, особено ако зборуваме за перформанси. Никогаш, никогаш, никогаш нема да може никој од нас да смени брзина толку брзо и толку конзистентно колку што може DSG (или било кој друг double-clutch менувач).

Еве пар примери.

Грешката што ја прават луѓе е што го потценуваат DSG менувачот (и другите дуал-клач менувачи) и ги споредуваат со стаааааарите слашбоксови и типтроници и остали глупости.

За човек да купи мануелен менувач во модерно спортско возило треба да биде свесен и спремен дека ќе изгуби во однос на перформанси и конзистентност.

Да не праиме муабет каков благодет е автоматски менувач во секојдневен, тргни-застани сообраќај.
Како ќе ја маваш кумплузи?

Присутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 885
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #212 на: 21 Јуни 2018, 11:58:47 am »
Класен батали брзина, конзистентност, тротол блип итн. Според мене главната причина покрај сите овие добри страни е издржливоста и можноста да ја рикаш колата колку сакаш без да се грижиш дека ламелата ќе проврти, druck лагерот ќе откаже, дали некој запчаник ќе се разлета или некој синхрон ќе почне да крчи. Ова особено се однесува на 4х4.

пс. да не тупам тоа што со еден ремап се стига над 300кс и речиси 500Nm.
кхм кхм ;D

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1817
« Одговори #213 на: 21 Јуни 2018, 12:20:17 pm »
Се си има свое. Јас конкретно ја имав истата кола (w211) со мануелен, сега малку појака верзија со автоматски. За крузање, уживање и градска вожња автоматикот е мајка. Ама кога треба да се престигнува (барем додека го навикниш), ја држам во пониска брзина 1-2 секунди и ќе заиди кола, па сама ќе прешалта, па после пак пробувам да ја држам во пониска. Кик даунот има лаг од околу 1 сек, па не секогаш ми брка работа за брзи престигнувања. На пониски брзини, кога ќе прешалта 2-3 подолу, уклучува есп и тука се губи малку време. Ова доколку не сакаш да се замараш со типтроникот на кој брзините се менуват лево десно :D .

Дсг верувам дека подобро менува, плус има шалтери на волан, но сепак и мануелниот менувач прави кеиф, како поголема контрола да имаш во свиоци, престигнувања и сл.

На крај на денот, се е ствар на навика. Така и на автоматски менувач да се навикниш е потребно кратко време, иако цел живот си возел мануелен. Многу луѓе имаат одбивност кон автоматик, но ретко кој возел "понов" автоматик, па според тоа да го создаваат своето мислење.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
« Одговори #214 на: 21 Јуни 2018, 12:45:13 pm »
да се потсетиме

право на личен избор е, не дека ќе сменеле иљаду пецто евра при купување на ново

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #215 на: 21 Јуни 2018, 12:47:40 pm »
I toa kako menuvaat tie 1500-2500 eu. Sakav da kupam automatik, ama koga vidov 2k poveke, plus po litar poveke trosi na 100, na dolg rok ke me kostase ... Taka da :) licen izbor e, ama so makedonski plati i prinuden izbor za zal

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29808
    • CARclub.mk
« Одговори #216 на: 21 Јуни 2018, 12:47:57 pm »
да се потсетиме

право на личен избор е, не дека ќе сменеле иљаду пецто евра при купување на ново

На кола од 150.000 евра, нема да напраат никаква разлика. На кола од 20-30.000 евра, веќе прават разлика.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #217 на: 21 Јуни 2018, 12:50:47 pm »
Јас каде и да отворам да читам за ДСГ читам само проблеми...
Можда е побрз од мануелен кога не е во квар.

Eве 140 примери.

https://www.youtube.com/playlist?list=PL5804A9BC43FBAF2C

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6506
« Одговори #218 на: 21 Јуни 2018, 12:57:45 pm »
Исто како што секој може да најде квар за скоро секој менувач на интернет и јутуб. ДСГ има многу видови и да некои се доста кварливи особено тие што треба да им се менува масло во менувач, на пример кај голф 7 ДСГ моделите кај 1.6 тди и 1.4 тси не се покажаа баш најдобро, но се разбира не сите. Кај 2.0 тди пасат со дсг тој е покажан доста добар и без проблеми. Конкретно овие ДСГ кај Голф ГТИ, Октавија РС се прилично доверливи и квалитетни.

А и нормално е за менувач што го има буквално во преку 50 модели да прочиташ и многу лоши искуства на интернет.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #219 на: 21 Јуни 2018, 12:59:51 pm »
Eh kamo da mozev da kupam kola od 150.000eu :D togas ke ve pocastev site tuka uste po 1-2k :D ama za zal realnosta e druga. A za DSG i za site ostanati avtomatici i jas imam slusnato kao imale problemi i popravanjeto im cinelo mn poveke otkolku manuel

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29808
    • CARclub.mk
« Одговори #220 на: 21 Јуни 2018, 13:08:45 pm »
Све што се продава има проблеми и све што се продава се расипува - порано или подоцна. Не вреди да се замара човек.

Ако купуваш нова кола и планираш да ја возиш подолго време, ќе си докупиш продолжена гаранција ако има опција. Ако купуваш половна кола - како и за све друго, мачка во вреќа. Можеби ќе ти се погоди, можеби не.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #221 на: 21 Јуни 2018, 13:11:20 pm »
Вака...
За 1500 евра доплата не смеат да постојат термини како " доста добар, прилично доверлив" и сл.

Прво , во старт кошта многу.
Второ, поправката при квар кошта многу повеќе.

Значи мора да е 100 од 100 подобар, 100 од 100 подоверлив и на крај тек 100 од 100 побрз од мануелен менувач кој не кошта ништо во старт,а и е каде каде поефтин за одржување.
Во спротивно...pass..бар јас така би.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
« Одговори #222 на: 21 Јуни 2018, 13:14:19 pm »
Вака...
За 1500 евра доплата не смеат да постојат термини како " доста добар, прилично доверлив" и сл.

Прво , во старт кошта многу.
Второ, поправката при квар кошта многу повеќе.

Значи мора да е 100 од 100 подобар, 100 од 100 подоверлив и на крај тек 100 од 100 побрз од мануелен менувач кој не кошта ништо во старт,а и е каде каде поефтин за одржување.
Во спротивно...pass.
Одамна немаш возено аутоматик или?

Значи стварно си е скапичко и потенцијален расиплив дел, ама дека е невиден благодет, тоа не е воопшто дискутабилно.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8790
  • Пичлеме
« Одговори #223 на: 21 Јуни 2018, 13:15:42 pm »
Игор, абе автоматик провери да не имаш земено, читам само за тоа се прави муабет на темава :)

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #224 на: 21 Јуни 2018, 13:17:40 pm »
Вака...
За 1500 евра доплата...

Само да те корегирам, ~2100 евра доплата.

...и не, не беа парите толку проблем за мојата одлука, веќе си кажав кое беше моето размислување во претходен пост и @marjanot го долови истото со неговиот коментар/видео.

Продолжете :)