Автор Тема: Automatic vs Manual transmission  (Прочитано 65059 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Одг: Automatic vs Manual transmission
« Одговори #195 на: 28 Август 2017, 19:13:28 pm »
Тоа е веќе сосем друго. Не се наметнува хот хечот како некаков halo car, туку како поскапа верзија на обична кола.

Но нејсе, повторно не се согласувам со тебе. Сето тоа може да се случи, и се случува секој ден. Јебига. Како и со секоја кола, ќе се потресуваш на секоја ситна гребка и секоја ситна маваница некое време. После тоа ќе си легнеш на брашно.

Јас, да можам да си го дозволам бензинот, би возел хот хеч секој ден.

--

Поентата ми беше дека скоро секоја кола, па и Порше може да биде дејли драјвер. Дејли не може да биде некое Ферари, некое Ламборгини, некое Пагани, Бугати или нешто слично. Тоа се инвестиција коли, кои луѓе ги купуваат од пување, за да заработат на нив. Не дека некои модели на Порше не се такви, ама повеќето не се. 911 во некоја нормална верзија, секако не е.

--

Е сега, да се вратиме на моментот хот хеч. Јас би го возел дејли. И заради тоа што би го возел дејли и заради тоа што автоматските менувачи се толку многу отидени напред, би размислил за аутоматик. Ама кога ќе дојде моментот за штиклирање од опциите што сакам, пак наааааааааааааајверојатно би ја прескокнал опцијата Automatic.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #196 на: 28 Август 2017, 19:37:32 pm »
Хот хеч може да го возиш за викенд и да бидеш среќен за викенд
Може да го возиш како дејли и секој ден да си среќен

Имав "пообичен" хеч и на паркинг камион во рикверц ми се паркираше во гепек
Така да, живи живот

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #197 на: 29 Август 2017, 11:56:22 am »
Ама живееме во посрано општество со утнати критериуми и морал.

Поентата дека нема да го драпам хот хечот секој ден низ Скопје е следната:

...

И да не редам уште многу ситуации низ кои сум прошол….

Да. Како и секое возило, и hot hatch не е имун на тие работи. Дали ќе го возиш секојдневно или ќе го вадиш за викенд е само на хартија различно во однос на потенцијалот за оштетувања.

Никој од нас не сака ни гребнатинка на возилото. За жал, се случуваат - добрата работа е што речиси се се поправа.

Apropos дилемата околу DSG... можеби во наредно возило. Но можеби. Кога го нарачував RS-от, немав желба за DSG. И за среќа на тоа, разликата во цена ја сместив во друга опрема што многу повеќе ми користи (и неколкупати ме има извадено од ГАДНИ ситуации).

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #198 на: 29 Август 2017, 17:33:13 pm »
Apropos дилемата околу DSG... можеби во наредно возило. Но можеби. Кога го нарачував RS-от, немав желба за DSG. И за среќа на тоа, разликата во цена ја сместив во друга опрема што многу повеќе ми користи (и неколкупати ме има извадено од ГАДНИ ситуации).

Што бо рекол Хорхе тоа е разумен компромис.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #199 на: 29 Август 2017, 18:00:29 pm »
Што бо рекол Хорхе тоа е разумен компромис.

Front Assistant / Adaptive Cruise Control > DSG (ако не можеш да ги имаш и двете). (*) :)

(*) Што е оксиморон до некаде имајќи предвид дека DSG само го надополнува ACC, но ете...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #200 на: 24 Октомври 2017, 12:35:49 pm »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #201 на: 19 Јуни 2018, 21:39:27 pm »
Со здравје да си ја возиш. Многу добра кола. Извини што ќе искоментирам за менувачот ама едноставно не ве разбирам...  ;)
Уште не сме толку западнифицирани за да е широкоприфатливо аутоматик насекаде. Ама муабетот морам да признаам дека држи вода. Убаво би било да може да не се замараш со замарање за брзини.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #202 на: 19 Јуни 2018, 21:48:30 pm »
Нема врска толку со западнифицираност, еве гледам и во англија кај спортскиве варијанти од повеќе модели секогаш е поделено мислењето и вкусот дали мануел или ауто.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен GTI16V

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 698
  • It ain't GTI if it's not 16V
« Одговори #203 на: 20 Јуни 2018, 10:34:14 am »
Со здравје да си ја возиш. Многу добра кола. Извини што ќе искоментирам за менувачот ама едноставно не ве разбирам...  ;)

Фала :)

Околу менувачот... знам дека DSG-то е фантастичен менувач, технички најверојатно далеку подобро од мануелен и веројатно и прилега на ваква кола да има и "модерен" менувач - но проблемот е што лично мене менувањето на брзините ми претставува огромно задоволство, и ми го зголемува чувството дека сум поврзан со колата и патот.Го обожавам моментот кога по кривулест пат на отворено ја држам колата во една брзина во повисоки обртаи, спремен во секој момент да излезам од кривината со полна гас притоа менувајќи втора-трета-четврта, па на наредна кривина назад, па малце rev matching итн... сето ова знам дека DSG-то ќе го направи далеку подобро и побрзо, но не ми ја нуди истата инволвираност во возењето како кога тоа го правам со мануелен.

Како што кажа Дени, ова можеби се смета за малтретирање, ама јас сакам да се малтретирам и затоа ја земав оваа кола како што е :)

Да си ми жив и здрав. Од иста причина јас го нарачав GTI-то со мануелен наместо со DSG.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #204 на: 20 Јуни 2018, 15:12:29 pm »
Дупете вие, ама мене сеуште не ми е јасно како можеа ваков дизајн да направат и да го нудат у флегшип

Завистта е толку одвратна работа. ;)

Уште не сме толку западнифицирани за да е широкоприфатливо аутоматик насекаде. Ама муабетот морам да признаам дека држи вода. Убаво би било да може да не се замараш со замарање за брзини.

Во конкретниов случај, две работи. Првата работа е цена. Не е дека не сме ние западнифицирани до толку, колку што разликата е 1000-2000 евра, а просечниот македонски купувач не е спремен да ја плати таа разлика. Втората работа е дека сепак се работи за спортска варијанта на кола, и некако.. Рачниот менувач си има мерак.

Нема врска толку со западнифицираност, еве гледам и во англија кај спортскиве варијанти од повеќе модели секогаш е поделено мислењето и вкусот дали мануел или ауто.

Дап.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #205 на: 21 Јуни 2018, 03:45:45 am »
И да не заборавиме дека Игор има служено војска. ДСГ-то е за стари баби и млади дечки што носат фармерки залепени ко хеланки и не слушнале за војска   ;D
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #206 на: 21 Јуни 2018, 07:25:24 am »
Охоо.
Кој бил шофер уживал во благодетите ма фап камионите. Серво, абс, есп, некогаш и клима.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
« Одговори #207 на: 21 Јуни 2018, 08:22:24 am »
И да не заборавиме дека Игор има служено војска. ДСГ-то е за стари баби и млади дечки што носат фармерки залепени ко хеланки и не слушнале за војска   ;D

Не спомнувај повторно војска, жити се :) Ако добро се сеќавам уште веспа фалеше да се спомне :D ?

Иначе од "младава" генерација сум јас, ама не сум љубител на тесни фармерки :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #208 на: 21 Јуни 2018, 08:32:59 am »

Не би се согласил, особено ако зборуваме за перформанси. Никогаш, никогаш, никогаш нема да може никој од нас да смени брзина толку брзо и толку конзистентно колку што може DSG (или било кој друг double-clutch менувач).

Еве пар примери.

Грешката што ја прават луѓе е што го потценуваат DSG менувачот (и другите дуал-клач менувачи) и ги споредуваат со стаааааарите слашбоксови и типтроници и остали глупости.

За човек да купи мануелен менувач во модерно спортско возило треба да биде свесен и спремен дека ќе изгуби во однос на перформанси и конзистентност.

Да не праиме муабет каков благодет е автоматски менувач во секојдневен, тргни-застани сообраќај.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #209 на: 21 Јуни 2018, 09:14:12 am »
Класен батали брзина, конзистентност, тротол блип итн. Според мене главната причина покрај сите овие добри страни е издржливоста и можноста да ја рикаш колата колку сакаш без да се грижиш дека ламелата ќе проврти, druck лагерот ќе откаже, дали некој запчаник ќе се разлета или некој синхрон ќе почне да крчи. Ова особено се однесува на 4х4.

пс. да не тупам тоа што со еден ремап се стига над 300кс и речиси 500Nm.