Автор Тема: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?  (Прочитано 620381 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Каков телевизор сакате, имате или ви треба?
« Одговори #810 на: 10 Декември 2013, 00:14:06 am »
Ван, кажи ми што тв имаш ти дома и од колку метри го гледаш? Може кажа, ама сум пропуштил...
50инчи плазма, 720р, Самсунг, не сум дома за да го видам моделот. Главниот кауч е симетрично пред телевизорот, на нецели 2.5 метри растојание (од наслонот за грб).
Земен пред некои 4+ години од Техномаркет за нецели 40 илјади денари. На некоја акција беше и еден колега го имаше земено, тогаш скептик бев (собирав пари за 1080р ;)), кога ме викна на гости колегата и ја видов сликата... не спиев следните две вечери, прочитав милион работи за плазма, предности и маани, плазма наспроти лцд, 720р наспроти 1080р, ги прошетав сите продавници во градов (и ги малтретирав со саати продавачите)...
Потоа го купив дотичниот Самсунг, и не зажалив. Ретко кој има плазма телевизор од луѓево (исплашени од маните ваљда) и кога ќе ми дојдат на гости и ќе им пуштам пар работи... прво не им се верува дека не е фул хд, а потоа колку кошал (на времето). Искрено на неколку места сум видел дупло поскапи лцд-а со дефинитивно полоша слика, без разлика што се фул хд. Тоа зборуваме по дома со затемнети светла, пошто по продавници нема баш некои услови за фер споредби.
Иако ќе признаам дека последниве пар години не сум баш во тек, само чат-пат разгледувам кога ќе се најдам во продавница. Но не сум видел нешто што ќе ме натера да кажам, уауу ова баш сакам да го имам...

Ти твојот колку го плати, кога го зема?

Сееаа ми е јаснооо зошто толку браниш 720п ;) Шала мала :) Јас мојот ТВ го земав ми се чини 2009 или 2010, не памтам точно. Околу 55.000 беше. Исто некој попуст акциски џигимиги.

Дали повторно би избрал Самсунг кога би бирал? Ако е цената соодветна - сигурно! Но само плазма. ЛЦД-ата им се тапа невидена. Следниот пат, 65-ка.

Кажи, па заедно :) Да пробаме да се исценкаме подобро :)

Дарко

п.с. Не е до толку лош овој D7000  LED што го имам, само под услов да нема сцена со црна позадина.. Дојде ли таква, прај се дека не гледаш :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30617
    • CARclub.mk
« Одговори #811 на: 10 Декември 2013, 00:14:32 am »
Нека има.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #812 на: 10 Декември 2013, 00:19:24 am »
Нека има.

Само лиги си праам.. Има време до наредниот пат :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #813 на: 10 Декември 2013, 00:20:28 am »
Тоа беше кон Симо и 65-инчниот телевизор, пребаци централата. :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #814 на: 10 Декември 2013, 00:22:04 am »
Хахаха :D 65-че, нек` гледаат у Сарај :D :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5390
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #815 на: 10 Декември 2013, 00:28:18 am »
@Van Јас се слагам дека има ситуации кога резолуцијата не е параметар за квалитет на слика, пошто сум видел Сони плазма 720п како има боља слика од мојот Филипс лцд 1080п. Но сепак на квалитетен сигнал како на пр. Sky TV UK 1080p, full-hd tv ке прикаже 50% (1080/720) повеќе детали и сликата ке биде поостра.
Друга важна работа е дека motion resolution на многу od LCD/LED е 300, така да џабе што е Full HD кога паѓа резолуцијата на 300 и се заматува сликата при брзи движења.
И да, OLED е одличен на ревјуа, подобар од плазма, така да тоа е тоа, само уште ценава да падне.
Да, за motion resolution на кажавме ништо, пошто не отиде муабетов во насока на плазма вс лцд. Денес има толку телевизори што тешко да најдеш за сите рецензии, а во продавница не може баш се да се истестира (почнуваат чудно да те гледаат кога ќе побараш на трет телевизор да пробаш свое видео ;)). Затоа реков дека со лцд-ата може лесно да се заебе човек, посебно ако е не баш технички поткован, со плазмите е многу посигурна работа (за лаик посебно).
Плус сигналот, т.е. влезот, како што кажа е многу важен, џабе е и најдобар телевизор ако на него се гледа некоја олд скул кабловска телевизија.

Нормално, зависи најмногу што гледаш.
Јас искрено телевизија и не гледам, дали еднаш неделно некои вести ќе се пуштат. Филмови и серии во главно, и НБА ама последниве години 99% од утакмиците како снимки ги гледам. Не можам више да издржам да чекам до 4:30 да почне и да гледам до 7 и кусур... па да продужам на работа.  :)
НБА веќе следното утро ги има утакмиците на торент, 720р со 60fps, џам слика, срча. Фудбал скоро ич не гледам, иначе пар години иам во фиока ХД сателитска картичка за РС, ме мрзи да ставам сателитска антена (пошто за филмови не ми треба, телевизија не гледам, а од спорт скоро се е фудбал а НБА слабо се дава на повеќето шеринг пакети).

720р е во голема преднос со неколку пати помалите фајлови (за симнување), во 8 гигабајтен торент филмот има малтене бескомпромисно квалитетно видео, со фул ДТС звук. Филмовите скоро сите ги има во 1080р ама сериите и кошарка/спорт во најголем број се во 720р. Што значи тие со 1080р нејтив телевизори ги гледаат 720р со upscale, полошо од 720р на 720р телевизор.
Смешки е како огромен дел од луѓево што имаат 1080р телевизори, симињаат торенти од YIFY, од по гигабајт по филм (и после се фалат како гледаат full hd). Нормално не имплцирам дека вие тука го правите тоа, само нагласувам еден куп мои познаници дефинитивно се редовни муштерии на YIFY.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #816 на: 10 Декември 2013, 00:41:04 am »
8гига 1080п vs 8 гига 720п, кој ќе тепа во квалитет на слика? Ретко се слуша за гигабајтажата дека е предност.

А јас и кропнувам редовно. :) Значи само 1440п. :) Едвај чекам 4к филмови, за да си ги кропнам на 1080п. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #817 на: 10 Декември 2013, 00:48:19 am »

Дали повторно би избрал Самсунг кога би бирал? Ако е цената соодветна - сигурно! Но само плазма. ЛЦД-ата им се тапа невидена. Следниот пат, 65-ка.
Кажи, па заедно :) Да пробаме да се исценкаме подобро :)

Дарко
Самсунг плазма?
Одма без око да ми трепне (не дека Панасоник се лоши). Само 65ка ако е, мора 1080р да биде, неам толкава соба за каучот доволно да го оддалечам!   ;D

Само не знам дали следниот телевизор би го земал плазма, можеби ќе треба деца го користат, а со нив тешко разбирање да се гаси кога не се гледа и да не се заборава вклучен на некоја статична слика. Или па ќе треба два, еден плазма за мене, и еден лцд за другите...  :)

Инаку одлична идеја е групно купување, некогаш кога ќе затреба. Дефинитивно се добива некаков попуст, дури и ако се работи за само два производи (наместо еден). Ама тоа другпат, сега во скоро време дефинитивно нема да купувам ништо.
Добро би било да се отвори некоја тема, каде ќе се најавува кога некој планира да купи нешто поскапо. Зошто да се организираме ако се најдат заинтересирани во исто време.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #818 на: 10 Декември 2013, 00:53:34 am »
Дени, 8гига и за 1080р е солидна количина бајти, но со некаков компромис на видеото во однос на квалитетот на 720р со истата величина на фајлот.

Проблем би било тоа што тука многу од 1080р поборниците се скарани со зборот компромис.    ;)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #819 на: 10 Декември 2013, 01:20:56 am »
1080p, 30 гига.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #820 на: 10 Декември 2013, 01:23:01 am »
Компромис за пари само, за друго не гледам каков компромис треба. 8гб 1080п е боља слика од 720п 8гб.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #821 на: 10 Декември 2013, 01:30:04 am »
OK! 

(ми станува полесно да приметам кога тролаш)   :)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #822 на: 10 Декември 2013, 01:53:42 am »
Имам еден Quart од пред 5-6 години и више, 72цм брка добра работа. А сакам да си земам за у соба кај мене
http://amc.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=37832&i=93&l=MK&q=&SupplierArticleID=&Action=
или овој : http://amc.com.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=39445&i=93&l=MK&q=&SupplierArticleID=&Action=A

Ама здравје, тоа ке биде по 2-3 месеци. :D
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #823 на: 10 Декември 2013, 02:00:25 am »
Шо збориш бе, не спремаш бар иљада евра за ТВ?
Пази се, сега ќе те потепаат овие...  ;)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #824 на: 10 Декември 2013, 02:03:00 am »
Секој со своите можности, мада мислам дека и ова е многу. :)
Они ако сакаат и од 3000 нека купат, 4К Сони ТВ, јас реално неам потреба од него, а фала Богу неам ни толку пари за давање.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that