Автор Тема: Fiat Bravo 2007 1.4 t-jet  (Прочитано 19746 пати)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18127
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
Одг: Fiat Bravo 2007 1.4 t-jet
« Одговори #120 на: 22 Јуни 2026, 00:31:30 am »
Чим вадиш и чистиш, испери од внатре кон надвор убаво со вода под притисок, особено во долниот дел на "пакетот" хладњаци :)

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7252
« Одговори #121 на: 22 Јуни 2026, 00:34:11 am »
Кога сум на самоуслужниве перални, не секогаш, ама пример на секое 3то или 4то перење, низ решетките прснувам со вапот према хладњакот и доле интеркулерот.

Иначе уште еден параметар не споделив од денешното тестирање, а тоа е дека во тоа оптеретување и тој буст од 1.33 бар, максимална температура на антифриз беше 86 степени.

А на рамно си држи 79 степени.
Затоа што новиот термостат Магнети Марели што го ставив отвора на 80 степени.

Иначе мислам дека за да го рокнам турбово, треба константно 4000+ вртежи да сум бидејки сега со оваа мапа сериозно повеке буст држи на 4000+, тогаш започна етапно да паѓа пикот од 1.35 бар, но и на 5000 вртежи во 4та сеуште имаше солиден буст како за мало турбо од 0.6 кај првата нагорнина што е кај Велес кај што се спојуваат автопативе.

Ама речиси никогаш константно над 4000 вртежи не сум.
« Последно менување: 22 Јуни 2026, 00:40:24 am FiLo »

Присутен FiLo

• Легенда
« Одговори #122 на: 27 Јуни 2026, 18:10:25 pm »
Денес го искористив денот да го зачистам интеркулерот, премногу инсекти имаше налепено на него.

Чистено со четка површно и потоа со правосмукалка усисано. Друг метод во гаражни услови бидејки живеам во зграда немам.

Башка и на сликава со стрелките лево и десно што обележав, тие странични како гумена пластика не знам зошто беа навнатре и тоа поприлично, па вака со стеги ги затегнав и сега воздухот од напред целосно се насочува према интеркулерот.
Пус и таблицава беше неколку цм подоле, и нејзе ја кренав и сега целиот отвор е комплетно насочен да внесува воздух према интеркулерот

Плус го купив и овој адитив: https://www.wynns.eu/product/injector-cleaner-for-petrol-engines/#
Па следно кога ке наточам фулл резервоар 100ка од Макпетрол, ке го сипам и овој адитив.

Присутен FiLo

• Легенда
« Одговори #123 на: 12 Јули 2026, 19:49:23 pm »
Иако немам сеуште бројки од ОБД, сепак после 2 извозени резервоари со 100 октани од Макпетрол, каде со минатиот резервоар го имав ставено и адитивот, вчера бев до Струмица, Колешино, Смолари, а денес се вракавме преку Берово.

Со 4ца во кола плус ранци и торби во гепек, со клима над половина брзина пуштена, моторот во секој режим со 100 октани од Макпетрол ги полни вртежите без никаков проблем

Денес плус и од Струмица до Берово преку најтешкиот планински превој во Македонија, превојот Палазлија каде има постојано искачување со јак процент на нагорнина од околу 11 километри, и температура на усис сигурно 50+ степени, во ниту еден момент не се почувствува губење на силата.

После ремапов, дефинитивно 95ка бензин нема капацитет да испорача идеално работење на таа стејџ 1 мапа.

Отсутен Александар00

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #124 на: 16 Јули 2026, 15:43:39 pm »
Zdravo decki, gledam deka se zbori za fiat bravo pa sakam da ve prasam kade mozam da kupam dijagnostika odnosno tie kablite vo boja elm adapter itn itn, za da moze da se prabi proxy i kodiranje? Blagodaram

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6085
« Одговори #125 на: 16 Јули 2026, 16:07:52 pm »
Ибеј

Sent from my 2209116AG using Tapatalk

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18127
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #126 на: 16 Јули 2026, 16:41:40 pm »
Zdravo decki, gledam deka se zbori za fiat bravo pa sakam da ve prasam kade mozam da kupam dijagnostika odnosno tie kablite vo boja elm adapter itn itn, za da moze da se prabi proxy i kodiranje? Blagodaram

На Тему ги има, ги имам порачано ама ги немам пробано за жал.

Присутен FiLo

• Легенда
« Одговори #127 на: 16 Јули 2026, 19:53:48 pm »

Од тему имам порачано две дијагностики, една најобична директно со кабел, а другата блутут, ама дали ке ти врши работа за тоа што го бараш не знам.

Присутен FiLo

• Легенда
« Одговори #128 на: 19 Јули 2026, 13:30:33 pm »
Минатиот месец набавив задни плочки и глицерин бидејки 3 години се поминати од последна промена, а задни плочки бидејки не знам зошто, тие ги потроши, додека напред ниту дисковите ниту плочките се трошат. Како и зошто не знам

Набавени и филтри со масло за мал сервис.

Се е набавено од кај @Prcot.
Сега уште само со мајсторот да се договорам кога да ја извршиме промената.

Исто така да дадам и апдејт за сепараторот, потрошувачката на масло се врати исто како кога бев со мојот фабрички сепаратор, односно е помала отколку со новиот што го ставив. Чудно ама ете, со фабрички подобро работи отколку со нов.