Автор Тема: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Busso Project  (Прочитано 19273 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44955
  • Il Moderatore
Одг: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Busso Project
« Одговори #165 на: 19 Април 2026, 13:41:30 pm »
Anyways.. да направиме ретроспектива на тоа што е направено:

- Исчистен кожниот ентериер
- исчистени пластиките на вратите и шалт табла, стакла и сл.
- спастрен гепекот колку може, прицврстен акумулаторот кој беше ризично лабав, ставени тапацири,
- спастрни тапацири на врати, звучници, puddle lights и останати орнаменти,
- Средени сигурносните појаси, беа откачени и недобро стокмени, на задните седишта беа измешани лев/десен/централен,
- Вратен самозатемнувачкиот внатрешен ретровизор (бил сменет со обичен),
- Наместен сензорот за дожд - треба да се провери функционалноста,
и уште куп пластичиња и копченца низ внатрешноста, за да личи што е можно попристојно.
- Поправени механизмите на предните прозори кои не работеа
- Поправена сувозачката врата која не се отвараше ни од надвор ни од внатре, и беше раскопан цел тапацир.
- Сменети чаури на горни виљушки

1. Да се смени хладњачето за парно, - done
2. да се измие системот за ладење, пошто течноста повеќе личи на мочуриште во алабама, а помалку на антифриз, - done
3. Да се смени уље и филтер за уље, евентуално уље во мењач. Филтерот за воздух, за разлика од овој у кабина беше неверојатно чист. - уље во мењач - done
4. Да се смени глицеринот во кочници, да се одзрачат пумпите за куплунг, - сменета пумпа на мењач - done
5. Да се сменат скинатите манжетни на летва и на осовини - done
6. Да се нарачаат амортизери и пружини од дојчланд (за да се монтираат евентуално на пролет)
7. Да се проверат свекици и сл.

Работи кои се на список за решавање, уствари список на работи кои сакам да ги средам до пролет:

- Да се средат фаровите, десниот ми е изгледа енглески, а и многу ниско удира. Исто така и ожичувањето треба да се среди кај фаровите
- Да се симне предниот браник, да видам што станува со инсталацијата за прскалки за вода на шофершајбна -  done
- Да се проверат повеќе позиции на електричанта инсталација, поради метанската инсталација некои позиции се врзани со изолир и со лустер-клеми, мора да се преправат, да се залемат убаво и да се изолираат како што треба. - partly done
- Да се средат 17-ките бандаши, да бида спремни за летна сезона
- Да се најдат тапацири за гепек, оние што фалат и биле уништени поради метанската инсталација -done
- Да се купат ситници-делчиња од ентериер кои се искршени или недостасуваат како касетата на шалт табла, кожинка за менувач/рачна
- Да се набават штопови на гепек кои не се испукани. - done (мада и овие се ептен на граница)
- Да се најде заден десен катадиоптер - done

Останува да се средат следниве работи:

Сервис уље/филтер за уље, свеќици да се проверат
Течност за кочници заедно со црева за кочници, ми изгледаат спремни за менување
Амортизери и пружини
Термостат на мотор
Фарови - евентуално нови од Depo или стари со нови сочива
Да се доврши со електричната инсталација
Да се набави усисниот пленум што е оштетен поради метанскиот уред
Да се набави црево од клапна до маф сензор кое е оштетено поради метанскиот уред.

Мислам дека солидно се намали списоков на механички работи кои се неопходни за правилно функционирање. Ако ова го средам до август (кога треба да ја регистрирам), јас ќе бидам презадоволен.
« Последно менување: 19 Април 2026, 14:04:02 pm Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4058
« Одговори #166 на: 19 Април 2026, 17:09:40 pm »
Јас како прв кандидат сакам круг да ме свртиш

Sent from my iPhone using Tapatalk
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Присутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2812
« Одговори #167 на: 20 Април 2026, 09:16:45 am »
Мислев ќе излезеш со податок за многу поголема потрошувачка на гориво, искрено ме изненади просекот од 10 л. Мене Југото ми трошеше просек околу 9  :).

Имаш уште време/интервал за промена на маслото, пред да ја земеш е менувано или едноставно се нема време?
Своерачен потпис ;)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4112
« Одговори #168 на: 20 Април 2026, 11:54:05 am »
Вчера прва прошетка надвор од градов. Бидејќи веќе не маркираме територија со телесни течности, можеше да се пуштиме до Струмица и назад. Неочекувано успешно - може да кажам. Ај што стигнав до Струмица, туку и се вратив назад. И сите течности беа во кола, и сите цилиндри работеа и кога се вратив, и сите тркала на место беа!

Возењето го искористив, меѓу другото, и за да ја проверам потрошувачката на отворено. Досега, потрошувачката не беше мерлива, резервоарите се правнеа у лер, загревање, градско возење и слични споредни активности, а најмалку во возење.
Гориво наполнив на макпетрол на партизанска, низ Скопје поминав некои 15тина-20тина километри, и тргнав за Струмица. Таму стигнав, мерачот уште покажуваше фул. Знаев дека не е фул, ама колку има потрошено немав поим. Во струмица со некои стари пријатели, исто некое крукче, секако со газење и „слушање на виолината од аресе“. Назад, до Нецко во Штип, сеуште мерачот прилично високо - скоро до фул. Назад, од Штип веќе друг муабет! Буквално гледаш како паѓа стрелката за гориво. Место за паника нема, резерва не светнала, а и нема ваљда да потроши 72 литри...кај Миладиновци веќе сме на 1/4 резервоар  :-X
Нема везе, си терам накај Скопје, веќе пред Автокоманда, почнува стрелкава нагоре да оди  8) Терам накај бензинската на партизанска, да наточам до врв, да видам што вели прастариот борд, версус полнење на пумпа. Стигнувам на пумпа, веќе стрелката над половина резервоар :D
Полнам гориво пак фул, на истата пумпа, и резултатот е зачудувачки добар:
Потроши 10l/100км рамно!
Бордот, песимистички, но во децимали се разликува од потрошеното  многу малку. Покажа 10.7л/100км.
Стариов компјутер, поточен од 90% од новиве модерни компјутеришта со екрани од лева до десна врата :)
Поминати 326 км вкупно, што е околу 50км градска и другото отворен микс автопат/експресен и регионален, што е одлична комбинација за да се испита реално возење.

Еве и едно сличе за потврда на резултатите (игнорирајте го саатот на алфата, муабет за друга тема е тоа):

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Тоа е намената на викенд возило. Полниш резервоар, возиш некаде без да биде примарна дестинацијата, се враќаш со испразнет резероар и полн со импресии олабаен од секојдневието.

Нерелвантно е  колку троши пари, колку оди брзо, колку ќе можеше со Ап-от да се помине за исти пари... и сл споредби. Единствена мерка е колку заби ти се познаваат кога ќе се вратиш дома озарен.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4284
« Одговори #169 на: 20 Април 2026, 12:12:44 pm »
Супер си е колава а и проектов.

Околу потрошувачката, викендов во Претор, едни повозрасни госпоѓи седеа до нас во ресторанот и пресметуваа како да ја поделат сметката. Додека правеа тоа веројатно таа што возеше пресметуваше колку и должат за бензин. Математиката ја правеше на глас и беше, 80Км множено со 8%(толку и трошела) = 10Литра. Можеби возела 166 буссо или Лексус 250 :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3633
« Одговори #170 на: 20 Април 2026, 12:38:42 pm »

Околу потрошувачката, викендов во Претор, едни повозрасни госпоѓи седеа до нас во ресторанот и пресметуваа како да ја поделат сметката. Додека правеа тоа веројатно таа што возеше пресметуваше колку и должат за бензин. Математиката ја правеше на глас и беше, 80Км множено со 8%(толку и трошела) = 10Литра. Можеби возела 166 буссо или Лексус 250 :D
хахахахааа
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2008
« Одговори #171 на: 20 Април 2026, 15:04:23 pm »

Амортизација си смета госпожа, ти не ставаш гуми, масло, пад на вредност на колата итн. кога патувате групно?

Многу одамна еден познаник рече дека згрешил што одел со кола на одмор оти кога измериле со Шублер колку потрошил од гумата и останатите трошоци, за 2ца ќе заштеделе 10еур по човек ако оделе со организиран превоз. Мртов сериозен!

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6967
« Одговори #172 на: 20 Април 2026, 15:25:04 pm »
Добро, велешката е таа.

:P

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #173 на: 20 Април 2026, 22:40:53 pm »
Денес - шок!!!
Дента кога бев во Струмица, на пат летна камче у шофершајбна. Во моментот немаше ништо, и не приметив никаква зуцка (не се ни загледав поасално - искрено). Со сопругата дури и заклучивме - добро е, не пукна стаклото. Денес седнувам у кола - распукана ко тиква :(
Камчето удрило доле кај левиот брисач, и не сум приметил, пошто не е во видно поле. Проблемот е што е стаклото со УВ заштита, зелена затемнета трака на горниот дел, грејачи за брисачи на долниот дел, сензор за брисачи..
Којзнае дали ќе најдам такво и дали ќе најдам оригинално :(

Еве некое сличе. Зуцката во црното поле:

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7640
  • French diamond
« Одговори #174 на: 20 Април 2026, 22:47:24 pm »
Нека се јави се Баланар бранителот на нашите убави патишта и нека ти купи нова, пошто очигледно јас само "напаѓам" тоа што чини...незнам кој член си по ред што мора да менува шофершајбна ни крив ни должен. Возам како идиот понекогаш залепен пред тој пред мене и еве години нема ни зуцка од камче.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #175 на: 20 Април 2026, 22:54:26 pm »
Ова беше проектил или од тој далеку пред мене, или од спротивна страна на разминување. Не бев залепен за никого :(
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18016
« Одговори #176 на: 20 Април 2026, 22:57:01 pm »
Тажна глетка... Половна можда ќе најдеш, веројатно не идентична ама било каква за скоро 30 години стара кола да најдеш е премија во државава.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2758
« Одговори #177 на: 20 Април 2026, 22:58:14 pm »
Нека се јави се Баланар бранителот на нашите убави патишта и нека ти купи нова, пошто очигледно јас само "напаѓам" тоа што чини...незнам кој член си по ред што мора да менува шофершајбна ни крив ни должен. Возам како идиот понекогаш залепен пред тој пред мене и еве години нема ни зуцка од камче.

Нешто не ти е јасно на тебе.

Под еден - никаде не ги бранев нашите патишта.
Под два - каква врска има оваа случка со муабетот за резервна гума? Глупости споредуваш веќе, тонеш во глупости.
Под три - ќутиш ко пу*е во темата на Мечето за неговиот проблем со дупка на автопат близу Фиренца, а не дека не си ја прочитал.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6861
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #178 на: 21 Април 2026, 12:42:51 pm »
Тука мора да те корегирам, на комбето ми пукна шофершајбната при 170 км/ч. Летна остро камче од некое Порше пред мене што беше.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2358
« Одговори #179 на: 21 Април 2026, 13:28:55 pm »
Кога ќе смениш шофершајбна оди после да си ставиш PPF на новата, пошто немаш ни каско а богами ни резервни делови веќе, ќе ти се исплати.