Автор Тема: VW e‑up!  (Прочитано 7124 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44366
  • Il Moderatore
Одг: VW e‑up!
« Одговори #75 на: 24 Февруари 2025, 23:30:58 pm »
Да при продукција, еколошките бројки се на страна на МВС (помал карбон футпринт имаат МВС од ЕВ), но при еден животен век на возилото, бројките се сепак на страна на EV-a. Но оноа што за мене е битно е: опасната по живот загаденост во градовите како Скопје, може да се адресира со стимулирање на користење EV-a. Оноа што ќе го спасиш како пари во здравствениот систем, ќе го искористиш за продукција на поеколошки возила, ако веќе гледаме толку глобално.
Јас сепак ќе бидам малку покусоглед: Еден чурлив дизел помалку на нашите улици со моето ЕВ. Зрно по зрно - погача.  :) 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #76 на: 25 Февруари 2025, 00:29:41 am »
Во семејствата каде и второто возило е купено ново не би требало да се проблем две паркинг места од по 10.000 евра.

Нели, ако финансиски писмени луѓе раководат со домаќинството, прво ќе ги обезбедат капиталните добра па после со тек на време и потрошните.

Во случајов, ако дошло семејството да разгледува Corsa E од 38.000 евра, веќе одамна треба да се решени тие прашања за паркинг.

Ако не се решени тие прашања, соодветно второ возило за тоа семејство би требало да е нешто многу расходливо (читај 15тина години стар плинаш).

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #77 на: 25 Февруари 2025, 07:01:48 am »
Moze i tocak da vozi koj mu e skapo

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #78 на: 25 Февруари 2025, 07:26:51 am »
Moze i tocak da vozi koj mu e skapo
Симо има и скутер Веспа.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #79 на: 25 Февруари 2025, 08:03:15 am »
Сабајлево на шоља, ја размислував малку онаа приказната за прво-возило-второ-возило.

И можеби грешам, ама прво (или уште подобро, примарно) возило би требало да биде она возило кое се користи секојдневно и со кое се поминува поголемиот број на километри. А за голем дел од нас, тоа идеално би било мало електрично возило. Секундарното, поголемо возило потребно за одмори или за патување може да биде секакво, а може да биде и рентано.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44366
  • Il Moderatore
« Одговори #80 на: 25 Февруари 2025, 08:14:32 am »
Сабајлево на шоља, ја размислував малку онаа приказната за прво-возило-второ-возило.
Тешки мисли..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #81 на: 25 Февруари 2025, 08:34:13 am »
Некои од најдобрите мисли ми доаѓаат баш таму. :D

Присутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1879
« Одговори #82 на: 25 Февруари 2025, 08:50:40 am »
Да при продукција, еколошките бројки се на страна на МВС (помал карбон футпринт имаат МВС од ЕВ), но при еден животен век на возилото, бројките се сепак на страна на EV-a. Но оноа што за мене е битно е: опасната по живот загаденост во градовите како Скопје, може да се адресира со стимулирање на користење EV-a. Оноа што ќе го спасиш како пари во здравствениот систем, ќе го искористиш за продукција на поеколошки возила, ако веќе гледаме толку глобално.
Јас сепак ќе бидам малку покусоглед: Еден чурлив дизел помалку на нашите улици со моето ЕВ. Зрно по зрно - погача.  :) 

Само што ако ти даде субвенција за ЕВ, парите ќе завршат кај тебе, а ако ги инвестира во здравство, парите ќе завршат кај политичарот.

Реални да бидеме ЕВ за зачувување на средината има логика само во богатите држави каде што се користат точаци низ град, нови еколошки возила, народот има голема свест, и со вметнување на ЕВ загадувањето се намалува уште повеќе.

Во држава како МК каде што имаме сиромашен народ, украден буџет, квази мерки за борба против загадувањето, несвесен народ кој живее во канцероген град и буквално диши отров, народ кој вади дпф, егр затоа што биле глупост и доам тоа оди дпф офф, егр офф (пола форум со дизели),  ЕВ нема да придонесе за апсолутно никакво намалување на загадувањето.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #83 на: 25 Февруари 2025, 09:24:28 am »
Нема да придонесе за намалување на загадувањето, но ќе придонесе за намалување на цената на поминати километри.
100денари за 100километри.  :)

Ако се отвори фабриката во Тетово, може и ние ќе пробаме електрични возила.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #84 на: 25 Февруари 2025, 09:32:32 am »

Збогати храна со внес на растителни влакна, нема да имаш толку време за мислење.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #85 на: 25 Февруари 2025, 10:03:39 am »
Нема да придонесе за намалување на загадувањето, но ќе придонесе за намалување на цената на поминати километри.
100денари за 100километри.  :)

Ако се отвори фабриката во Тетово, може и ние ќе пробаме електрични возила.

Како што знам пропадна тој проект со фабриката во Тетово.
Убаво би било барем компаниите кои по цел ден имаат возила низ Скопје да се свичнат на електрични, ама па дали мрежата може да го издржи тоа и која ќе биде цената на струјата. Ќе треба да се увезува скапа струја, пошто не се произведува доволно, што може да повлече зголемување на цената на струјата за сите.
Помасовно користење од приватни лица е тешко да се очекува, како што спомна некој погоре, многу многу мал дел имаат услови да полнат дома, повеќето живеат во згради. Тие во куќи, ако полнат возило веројатно ќе отидат во друг блок и ќе плаќаат поскапа струја.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5929
« Одговори #86 на: 25 Февруари 2025, 10:23:36 am »
Скопје може и не е проблем, ама во остатокот од државата верувам дека не е ништо поразлично од Битола.
Во цел град имаме само Еден паркинг со еден или два полначи еден до друг кои редовно се зафатени од некое Бмв или Туарег. Треба или да го изгубиш денот чекајки да се тргни некој брич за ти да полниш или пак да изиграваш сељак од мака и да ја пикнеш зад полнач некако колата оставена на пешачка велосипедска патека и ако имаш среќа да ти стигни кабелот да ја наполниш.
Џабе еден куп полначи гледаш на мапата, вака на една шетња за викенд да зачекаш, треба и смештај да плаќаш и да губиш ден.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #87 на: 25 Февруари 2025, 10:28:30 am »
@Simo - Carrier159 дај пушти некоја слика од внатрешноста како изгледа. Дека ги спомна металните делови кои се гледаат во кабина и сакаш да ги пресоблечеш во некој материјал.
Може да имаме некоја идеја и ке ти се допадне.

И дигни хауба да видиме каков звер има под неа :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
« Одговори #88 на: 25 Февруари 2025, 11:01:43 am »
Нужник е сериозна работа, таму и најголемите јунаци се посрале.
- Клингонска народна поговорка

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7561
« Одговори #89 на: 25 Февруари 2025, 11:14:26 am »
Kласниот сабајлево.