Автор Тема: VW e‑up!  (Прочитано 7126 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: VW e‑up!
« Одговори #45 на: 24 Февруари 2025, 09:07:59 am »
Maпата на евн ја отворив и реално низ македонија се вози, само малку подолги паузи за полнење треба да правиш, 4 сати пример за Битола и Охрид?

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
« Одговори #46 на: 24 Февруари 2025, 10:30:35 am »
Честитки, со здрвје да се вози.
Супер возило за низ град.

Прашање, ако добро разбрав, математиката оди дека ова количе троши еквивлент на 1л бензин на 100км ако се полни во домашни услови, нa ефтина струја.
Дали добро разбрав ?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44366
  • Il Moderatore
« Одговори #47 на: 24 Февруари 2025, 10:43:54 am »
Честитки, со здрвје да се вози.
Супер возило за низ град.

Прашање, ако добро разбрав, математиката оди дека ова количе троши еквивлент на 1л бензин на 100км ако се полни во домашни услови, нa ефтина струја.
Дали добро разбрав ?
Да, одлично си разбрал. Тоа е есапот.
Дополнително, сервис на филтри и уље е непостоечки, кочниците рѓосуваат, не се трошат, на 3 години е потребна проверка на разладна течност и кочници. Друго нема ништо за одржување. Кога станува збор за трошоци при експлоатација, малтене се сведуваат на регистрација и кабински филтер :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #48 на: 24 Февруари 2025, 12:17:41 pm »
Значи TL DR
За екологија низ град точак
За економија низ град и за рајат мало градско автоматик на плин.
За на долги дестинации класичен седан со МВС дизел или бензин.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #49 на: 24 Февруари 2025, 12:19:11 pm »
Со здравје да се вози, дај боже што повеќе вакви возила по Скопје, па и Македонија.

Добро појасни во последниот пост во однос на одржување зошто мислев дека погрешно разбрав погоре, у глава ми се вртеше хибрид па си мислам како нема да менува масло  :), оно да ти било 100% електрик.

Сега има солидна понуда на кинески електрици, знам дека таксисти до пред некоја година се тепаа за вакви коли (имаше мала понуда и проблемот со пост ковид производстсво на чипови), реално они се највеќе ќар с овакви возила
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #50 на: 24 Февруари 2025, 12:43:38 pm »
За економија низ град и за рајат мало градско автоматик на плин.

Ако одиме ептен во детали, мало градско аутоматик возило на плин, ќе троши 10л плин.
Сепак микровалнава е каде-каде по штедлива.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #51 на: 24 Февруари 2025, 12:47:02 pm »
Треба да се провози барем на 10 км вакво или слично возило за да се увери човек дека е права ствар за низ град. Премногу лесно се движи, и тоа ја прави вожњата релаксирачка и лесна, без нервози, без стресови.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #52 на: 24 Февруари 2025, 12:48:27 pm »
Ja od kola sum nemal stres samo od soobrakjaj 😂

Definitivno e mnogu dobro gradsko kolice

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #53 на: 24 Февруари 2025, 17:17:40 pm »
Читам и пробувам да сфатам и стварно не ми е јасно како може плин да ви е пред електрика за раст и ефикасно возење низ град. Прво, на веќе покомплициран систем од електрика додавате уште еден екстра систем за одржување и уште една потенцијална точка на откажување. Второ, 80 денари за 100км никогаш нема да вози плин. И трето плин никогаш нема да ја има леснотијата на возење низ град на електрика.

Јас сум од најголемите противници на електрични возила, ама тоа е затоа што ЕУ пробува да ги наметне како 1:1 замена за МВС, и производителите мораат да туркаат големи, неефикасни ЕВ на пазар, и со тоа не се искористува максимално потенцијалот на технологијата, во вакви мали градски возила, како и за транспорт на добра во внатрешноста на градот.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #54 на: 24 Февруари 2025, 17:35:21 pm »
Plin za gradsko vozilo e izmislen i stedliv. 4 koli do sega ( ispravni ) montiran plinski ured nov nikakov ama bash nikakov problem do sega. Redoven servis na filtrite na 20.000km kostaat nekoja smesna suma i teraj. Pre bi plin nego struja najvekje radi kilometrazata koja neme ogranicuva so opseg i vremenski da cekam 10 saata da se napolni. I da kiksne plinot alternativa e benzinot ovde da kiksne strujata alternativa e slep sluzba.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #55 на: 24 Февруари 2025, 17:50:11 pm »
Читам и пробувам да сфатам и стварно не ми е јасно како може плин да ви е пред електрика за раст и ефикасно возење низ град. Прво, на веќе покомплициран систем од електрика додавате уште еден екстра систем за одржување и уште една потенцијална точка на откажување. Второ, 80 денари за 100км никогаш нема да вози плин.

Верувам дека многу поразлично ќе размислуваш доколку живееш во стан, немаш гаража, а најблискиот електричен полнач ти е на 12км од дома.
А и да сме искрени, никој не купува електрично возило, за тоа да му е примарно возило, туку се купува како градско, ама се има уште 2/3 на располагање. (симо е прв пример)

И ние фамилијарно тераме плин преку 15год. Единствен дефект беше со уложак на бензиска пумпа на пежо 206, и кошташе 2400денари. Ама си троши 10л градска.

edit : @Simo - Carrier159 греење во зимо, е инстантно?

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1724
« Одговори #56 на: 24 Февруари 2025, 18:08:58 pm »
Читам и пробувам да сфатам и стварно не ми е јасно како може плин да ви е пред електрика за раст и ефикасно возење низ град. Прво, на веќе покомплициран систем од електрика додавате уште еден екстра систем за одржување и уште една потенцијална точка на откажување. Второ, 80 денари за 100км никогаш нема да вози плин.

Верувам дека многу поразлично ќе размислуваш доколку живееш во стан, немаш гаража, а најблискиот електричен полнач ти е на 12км од дома.
А и да сме искрени, никој не купува електрично возило, за тоа да му е примарно возило, туку се купува како градско, ама се има уште 2/3 на располагање. (симо е прв пример)

И ние фамилијарно тераме плин преку 15год. Единствен дефект беше со уложак на бензиска пумпа на пежо 206, и кошташе 2400денари. Ама си троши 10л градска.

edit : @Simo - Carrier159 греење во зимо, е инстантно?

Логично, мојот муабет е наменет кон луѓе што имаат директен пристап на струја во гаража, и како втора кола за градско возење, каква што е и ситуацијата со Симо.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #57 на: 24 Февруари 2025, 18:12:35 pm »

@Simo - Carrier159 греење во зимо, е инстантно?

Греењето е инстантно, ставаш клуч, тргнуваш и за 50-60 метри веќе дува топло во кабина.
На моменти е и побрзо од инстантно, зошто наместено ми е во 8.30ч сабајле да ме дочека автомобил со кабина загреана на 23c па ја коа ќе влезам у кола, на топло и одмрзнато влегувам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #58 на: 24 Февруари 2025, 18:20:51 pm »
Дечки... Сум имал и бензинци и плинаши и дизелаши. Сега имам и електричар. Како да ви кажам... Нема апсолутна вистина за тоа што е најдобро.
Моите досегашни согледувања се вакви:
За трткање низ град, веројатно предњачи електрика.
За интерконтинентални патувања, дизел.
За уживанција, бензин.
За луѓе кои мораат кола да имаат, а сакаат што поефтино да поминат, плин.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #59 на: 24 Февруари 2025, 18:48:50 pm »
Се согласувам потполно. Додуша јас со моката често на отворено одам викенди 200+км по правец редовно нема гајле. Летоска бев и до Полска со моката 600км правец не беше оптеретување никакво. Наместо 5 минути пауза правев по 20 минути на секои 200-250км то е то дур се наполни