Автор Тема: Патарини - ТАГ уред  (Прочитано 118512 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8286
  • Плинаш!!!
Одг: Патарини - ТАГ уред
« Одговори #1080 на: 17 Мај 2026, 19:56:36 pm »
Сепак јас сум грешка, кога сум мерел далечина помеѓу преод и кадрифаково, незнам зашто ама гугал мапс ме носи до 3 чешми и ме враќа назад до патарина. Од тука ми е и забуната.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #1081 на: 26 Мај 2026, 15:54:49 pm »
Цитат
Јавното претпријатие за државни патишта ги известува корисниците на услугите на наплатните станици дека согласно со оперативните измени во функционирањето на системот за наплата, почнувајќи од 15.06.2026 година, на наплатните станици (патарините) лентите означени за MTAG ќе бидат наменети ИСКЛУЧИВО ЗА КОРИСТЕЊЕ ОД СТРАНА НА КОРИСНИЦИ СО ЕЛЕКТРОНСКИ ТАГОВИ.

Со наведената измена, вршењето на наплата со MCard на овие ленти се укинува.
Корисниците кои користат MCard ќе ја реализираат наплатата на останатите достапни ленти на наплатната станица, согласно со нивната намена.

ЈПДП укажува и апелира до корисниците на строго почитување на вертикалната и хоризонталната сигнализација, како и на информативните електронски табли поставени пред и на самите наплатни станици, каде е извршена јасна категоризација на лентите по вид на плаќање:
• електронска наплата (MTAG / MCARD)
• готовинско плаќање (CASH)
Воедно, за непречено и безбедно одвивање на сообраќајот, корисниците се должни да ја следат сигнализацијата за статусот на лентите:
• зелена стрелка – означува активна (отворена) лента
• црвен икс (X) – означува затворена лента
Непочитувањето на означувањето и намената на лентите може да предизвика застои во сообраќајот и да влијае врз безбедноста и ефикасноста на сообраќајот.
Ова известување се објавува со цел благовремено информирање и прилагодување на корисниците кон измените во системот за наплата.

Супер, уште да остават една ПОСЕБНА лента за mCard или да ги фрламе полека...

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 317
« Одговори #1082 на: 26 Мај 2026, 15:55:35 pm »
Конечно послушаа.  :)

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7166
« Одговори #1083 на: 26 Мај 2026, 15:56:23 pm »
Цитат
Јавното претпријатие за државни патишта ги известува корисниците на услугите на наплатните станици дека согласно со оперативните измени во функционирањето на системот за наплата, почнувајќи од 15.06.2026 година, на наплатните станици (патарините) лентите означени за MTAG ќе бидат наменети ИСКЛУЧИВО ЗА КОРИСТЕЊЕ ОД СТРАНА НА КОРИСНИЦИ СО ЕЛЕКТРОНСКИ ТАГОВИ.

Корисниците кои користат MCard ќе ја реализираат наплатата на останатите достапни ленти на наплатната станица, согласно со нивната намена.

ЈПДП укажува и апелира до корисниците на строго почитување на вертикалната и хоризонталната сигнализација, како и на информативните електронски табли поставени пред и на самите наплатни станици, каде е извршена јасна категоризација на лентите по вид на плаќање:
Воедно, за непречено и безбедно одвивање на сообраќајот, корисниците се должни да ја следат сигнализацијата за статусот на лентите:
Непочитувањето на означувањето и намената на лентите може да предизвика застои во сообраќајот и да влијае врз безбедноста и ефикасноста на сообраќајот.
Ова известување се објавува со цел благовремено информирање и прилагодување на корисниците кон измените во системот за наплата.

Зошто не си земеш сега Мтаг кога се даваат со мобилниве оператери ?

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #1084 на: 26 Мај 2026, 16:04:17 pm »
Купив првиот ден кога ги пуштија, ама не го користам бидејќи на Миладиновци нема лента за ништо смарт, сеуште.
Ми нема поента да ставам пари и на mCARD и на TAG-от.

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #1085 на: 26 Мај 2026, 16:07:53 pm »
Тагот од мобилниве оператери можеш со картичка да го поврзеш, не е само припејд.

Сега кога ги дадоа преку нив, штета е да не го користиш.
Еве вчера на Кадрифаково камион се враќаше во рикверц на Мтаг лентата и наместо да го чекам, отидов на Мкард лентата и си поминав без чекање.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #1086 на: 26 Мај 2026, 16:10:46 pm »
Како сте, добри сте? Да прашам само. :D

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #1087 на: 26 Мај 2026, 16:13:03 pm »
Како сте, добри сте? Да прашам само. :D

Ја си набавив Таг уште во првите 30 мин штом Телеком објави дека ги пуштил во продажба. 😉

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45016
  • Il Moderatore
« Одговори #1088 на: 26 Мај 2026, 16:52:54 pm »
Цитат

mCard треба у ѓубре да оди. И треба како во Србија - Сите теретни возила да мора со ТАГ да поминуваат.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 913
« Одговори #1089 на: 26 Мај 2026, 17:08:39 pm »
Исто и јас оддамна ја бегам миладиновци, а разликата е 5км.

Одиш од Скопје накај Петровец. После патарина кај Петровец фаќаш накај Миладиновци, и се исклучуваш за накај Св. Николе и после накај Штип ?
И така не ја плаќаш патарината кај Миладиновци.
Добро разбрав ?

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3157
« Одговори #1090 на: 26 Мај 2026, 17:15:29 pm »
Мене пред 3 дена ми се деси - Петровец последна лента према СК крената рампа, поминувам со таг, не зема пари ама два пати засвире нешто од кај рампата.

Застанав, го прашав вработениот ми рече нема везе уживај сме ја заборавиле рампата крената, и си продолжив. На претходните патарини рампата беше спуштена и нормално си поминував со таг.

А тие што користат мКард на лента за мТаг треба да се стрелаат.

@smole - Намали доживљај и ти, ела стрелај ме.

https://makfax.com.mk/makedonija/od-15-juni-na-lentite-oznacheni-so-mtag-nema-da-mozh/

Нормално дека искочив во право. @balanar поззз

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7614
« Одговори #1091 на: 26 Мај 2026, 17:32:04 pm »

Одиш од Скопје накај Петровец. После патарина кај Петровец фаќаш накај Миладиновци, и се исклучуваш за накај Св. Николе и после накај Штип ?
Добро разбрав ?

Да.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9196
  • Пичлеме
« Одговори #1092 на: 26 Мај 2026, 17:45:46 pm »
Вчера ме дрмна некој самоубиствен нагон, на 2 патарини поминав на лента за мтаг со мкард, со лепенка КарКлуб на џамо!

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #1093 на: 26 Мај 2026, 17:54:50 pm »

Добро разбрав ?
Да, ја проѓаш петровец патарината се исклучуваш за накај куманово и после аеродром се двои патот за накај Штип. 5 километри е повеќе.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #1094 на: 26 Мај 2026, 17:59:57 pm »
Ќе го бараме да се врати м кард во мтаг лента......

Поготово ние што користиме таг.