Автор Тема: Vadenje novi dokumenti  (Прочитано 29333 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10174
Одг: Vadenje novi dokumenti
« Одговори #90 на: 18 Јануари 2024, 12:56:02 pm »
Ќе биде фора бугарите да изиграат со документи како што одиграа србите со вакцините кога пола држава отиде да се боцка :)

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #91 на: 18 Јануари 2024, 13:14:20 pm »
Документи вадев средина 2021 поради истек на важност.
Издадени се без северна.
Сопругата вадеше возачката во ноември 2021, издадена е со северна.
Значи некаде помеѓу јуни и ноември 2021 започнале со северна.
Цели 2ипол години си играле курташак.

Се сликав ноември, 2 пати одам за подигање и се откажувам поради гужва до несвест, се шират грипови, ковиди, тифуси

Јас чекав диплома да ми ја печатат пола година. Тендерот бил у процедура. Во меѓувреме имав позиција која бараше диплома заради виза и бев блокиран 6 месеци поради нашата спремна држава. Али доброто е што уште кратко ќе си играме држава па потоа како протекторат може подобро ќе биде.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2338
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #92 на: 18 Јануари 2024, 13:32:04 pm »
Лична карта вадев 2020 и стои Република Македонија, немам никаква намера да вадам нова лична карта до 2030, да сме живи и здрави. Новата дозвола исто ми е со РМ и тоа не планирам да менувам до истек на важност. Нека се гонат у три лепе, багра неспособна.

Ке смениш и оро ке играш како тебе ги познавам еден тон поради таквите како вас и вашето размислување сега и луѓето кои имаат нормално истекување на валидноста на документи се малтертираат поради што вие не менувате , јас уште 2021 се сменив со северџистан бидејки знаев дека ке дојде до ова удирај се ти колку сакаш у гради ама кога нема да можеш да излезеш од државата или те вратат се некомплетни документи па изгубиш виза работа па тогаш ке менуваш,друго со самото менување на името на државата уште тој  момент е логично и со документ донесено дека треба сите патни исправи и останати документи да се сменат чекај си 2030 само на себе ке си направиш проблем и никому другоме, ти тврдам дека нема да можеш пензија или плата ако си во северџистан да подигнеш поради не валидност-а , ако мене не ми веруваш прашај Јанакизнаесе.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #93 на: 18 Јануари 2024, 13:37:23 pm »
На цел тој хаос у МРТВ за подигање идеш и зимаш стар пасош поради итност.
Па ПиМ, што кјур го зимаат, кога можат да го земаат стариот коа ќе го подигнеш новиот.

Бидејќи ги имав истите прашања до службеникот, ова е муабетот
Пасошот се зема бидејќи кога ќе се изработи, треба новиот број да се внесе во систем а стариот да се поништи, во превод не може да има два броја за исто лице. Јас кога го подигнав, мојот не ни беше на ред за изработка.
Башка проверки и слично.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #94 на: 18 Јануари 2024, 13:38:29 pm »
Законски, лк си важат до истек, возачките истотака.

Уште лани се дискутираше околу тоа, но надлежните никако не сакаа да појаснат како некни што појаснија.

Гужва за подигање возачка нема никаква, глупа сериите можеа да одвојат посебен шалтер за лк, посебен за пасош, посебен за брза постапка, А не сите на куп да си киваат у фаци.
« Последно менување: 18 Јануари 2024, 13:55:34 pm Mikius »

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
« Одговори #95 на: 18 Јануари 2024, 13:49:25 pm »
Избори идат им гори под нозе, ќе продолжат рок за замена на пасошите за 6 до 12 месеци, нормално ако ти е важечки пасошот во однос на датум.

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43914
  • Il Moderatore
« Одговори #96 на: 18 Јануари 2024, 13:51:43 pm »
На важечка л.к. до 2030, денес закажано за л.к. на 24 Септември 2024. За л.к. нема „брзи постапки“ :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #97 на: 18 Јануари 2024, 14:00:07 pm »
Избори идат им гори под нозе, ќе продолжат рок за замена на пасошите за 6 до 12 месеци, нормално ако ти е важечки пасошот во однос на датум.
Парадоксот е што и старите пасоши се важечки се додека не одлучиш да патуваш, така да рокот за замена е до  датумот на напуштањето на земјава.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2286
« Одговори #98 на: 18 Јануари 2024, 14:09:17 pm »
Во септември/октомври сменив и пасош и лична карта.
Немаше никакви гужви.

Никој не му е крив на народов што се чека секогаш 5 за 12.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2419
« Одговори #99 на: 18 Јануари 2024, 14:33:48 pm »
Да видиме дали ќе бекне и Уставниот суд, а треба да проверам до каде е и иницијативата до Народен правобранител (имаа едно соопштение ама после не пратев). Не смеат да принудуваат луѓе со важечки документи да вадат нови документи, посебно што од смена на име на државата до моментот кога се оспособија да штанцаат документи со ново име, поминаа скоро 3 години. Така да, не е до луѓето што чекаат до 5 до 12, туку живееме во вукојебина. Побрзаа да се натртат на меѓународната, така ќе сме влегле во ЕУ  :)
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7882
  • Плинаш!!!
« Одговори #100 на: 18 Јануари 2024, 14:39:47 pm »
Бил некој во мтв овие 2-3 дена да подигне лична карта, има уште гужва?

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10986
  • 430i
« Одговори #101 на: 18 Јануари 2024, 14:41:45 pm »
Немаше никакви гужви.

Во Скопје менуваше пасош и лк?

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #102 на: 18 Јануари 2024, 14:42:20 pm »
Немаше никакви гужви.

Кажи им дека сами си се криви! А зошто кога веќе пишувате дека сте смениле документи не ја напишете и цената да знаат луѓето колку сте платиле?

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #103 на: 18 Јануари 2024, 14:43:49 pm »
Немаше никакви гужви.

Ти па, да не си вонземјанин ебаго беља.

Во април едвај добив да закажам термин за моите и ми закажаа во август.
За мене се јавив во август бидејки не сакав да си го расипувам одморот останувајќи без пасош, ми закажаа крај на ноември.

Гужва за подигање готови документи се створи кога отворија шалтери за сликање без закажување.

Мада, со оглед на тоа што не сакаат да кажат колку се издадени по итна постапка, А со оглед на бројките што ги презентираат, излегува дека вештачки е направена гужвата за да примораат многумина да се одлучат/платат итна постапка.

Еве уште еднаш линк
https://sdk.mk/index.php/naslovna/mvr-ne-kazhuva-kolku-pasoshi-so-severna-se-izdadeni-po-itna-postapka-shto-e-tripati-poskapo-od-redovnata/
« Последно менување: 18 Јануари 2024, 14:49:58 pm Mikius »

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6017
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #104 на: 18 Јануари 2024, 15:43:21 pm »
Јас не разбирам 2 работи :

1. Кога наложуваат дека треба да има промена на документи, а знаат дека населението чека последен момент за се, зашто не отворат пунктови во секоја општина. Или затвори го борис трајковски, нека се слика народ увелико.

2. Зошто е потребно лично присуство за подигање на документите.
Спакувано во пликоа, преку пошта може да се одвива цела процедура. Ниту гужва, ниту слободен ден да бараш, ниту нервоза да собираш.

Не е тоа. Еве јас си извадив на време документи, кога одев да се сликам поради промена на адреса службеникот ми рече да сменам само лична карта, сега гледам дека и пасошот ми е со Република Македонија + стара адреса. Немам проблем јас можам и со бугарски да патувам, а тие што немаат пасош и не излегле долго време од државава, па сакаат да извадат за да патуваат? Еве резервирав хотел, девојка ми нема пасош, треба да подмитам, бидејќи само така можело?