Автор Тема: Vadenje novi dokumenti  (Прочитано 29269 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5750
Vadenje novi dokumenti
« на: 21 Август 2023, 20:18:29 pm »
Cisto me interesira ako ima nekoj postrucen i fino upaten dali ovaa hajka so menuvanje na dokumentive licna karta,vozacka,pasosh e obavezna i dali e so zakon toa utvrdeno ?
Dali i da pocekam do istek na istite sto se so regularen rok bi imal nekakov problem?
Da ne im tekne ete se smeni vlada pa posle pu pu nevazi sve ova.
Site od gorenavedenive dokumenti mi se so vaznost uste najmalce 5 god deka se vadeni pred 2-3 god.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17593
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Vadenje novi dokumenti
« Одговори #1 на: 21 Август 2023, 20:31:29 pm »
Иако нели, на никој од нас не ни одговараше промена на име, потпишување договори со соседни држави под нивни услови и многу други работи што се издешаваа во изминатите години, прилично сигурно е дека тие договори ќе бидат важечки уште доста долго време, дури и некоја влада да реши да ги укине/раскине.

Аналогно на тоа, рокот за нови документи поставен до февруари може единствено да биде продолжен некој месец.

Ако некоја нова влада реши да го поништи договорот кој не тера да менуваме се во Северна Македонија, ќе има доста, доста, доста долго натегање и во собрание, и со ЕУ, и со кој уште не пред ние како граѓани да добиеме
или да ги задржиме убавите документи.

На кратко, закажи си термин, извади си тоа што ти е неопходно, да не биде после циле-миле.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #2 на: 21 Август 2023, 20:46:04 pm »
Dali vadenjeto novi dokumenti e obvrzano so zakon toa me interesira ili samo e na TV sto se napinja ?
Preeska citam vika gragjanite nema da bidat sankcionirani ako ne gi promenat dokumentite do toj datum. Na koja osnova on bi me kaznil mene ako go nema toa vo zakon vneseno a imam seuste dokumenti so vazecki rok.
Dajte nekoj isecok crno na belo od zakon koj me obvrzuva da menjam dokumenti.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6919
  • French diamond
« Одговори #3 на: 21 Август 2023, 23:12:31 pm »
"На 13 февруари 2024 година нема да можете да преминете надвор од државните граници со валиден пасош на кој стои старото име „Република Македонија“, односно, од тој датум, станува невалиден. Исто така, ако ве запре полиција со возило ќе ви напише казна ако вашата возачката дозвола не е со името „Република Северна Македонија.“ Неважечки ќе бидат и личните карти. Ниту една институција нема да ги прифаќа како важечки документ."

И да не јадиш казна, ако не ти се важечки по институции и граници, уште полошо.

Инаку во Саботата одев до кај педе*ите грчки на 1 ден капење,тој на граница ми вика кај живеат твојте, му викам Македонија, ми вели С. Македонија, не му викам во Македонија, вика речи С. Македонија или назад, племе гнасно, не сакав да ги малтретирам мојте за џабе да им е патот до граница, инаку ќе му се мочав и во северна и во Грција.

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7119
« Одговори #4 на: 21 Август 2023, 23:45:08 pm »
"На 13 февруари 2024 година нема да можете да преминете надвор од државните граници со валиден пасош на кој стои старото име „Република Македонија“, односно, од тој датум, станува невалиден. Исто така, ако ве запре полиција со возило ќе ви напише казна ако вашата возачката дозвола не е со името „Република Северна Македонија.“ Неважечки ќе бидат и личните карти. Ниту една институција нема да ги прифаќа како важечки документ."

Инаку во Саботата одев до кај педе*ите грчки на 1 ден капење,тој на граница ми вика кај живеат твојте, му викам Македонија, ми вели С. Македонија, не му викам во Македонија, вика речи С. Македонија или назад, племе гнасно, не сакав да ги малтретирам мојте за џабе да им е патот до граница, инаку ќе му се мочав и во северна и во Грција.

"Нашиот" или грчкиот џандар?

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #5 на: 21 Август 2023, 23:51:50 pm »
Dobro nema li nekakvo pempele pisano vo zakon za sve ova sto go kazuvate ?
Ete utre kje iskoci Pendarovski i kje kaze na tv od 2024g nema vozenje na benzin i dizel....i sega sto pravime mu se sonilo kazal i kje cukame glava...
Dajte kade e formulirano toa vo zakonot za promena na dokumenti.

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 313
« Одговори #6 на: 22 Август 2023, 00:32:27 am »
Deneska izleze Spasovski so izjava deka ke nema kaznuvanja dokolku dokumentite ne ti se promeneti sto znaci deka ke ostavat i nekoj grejs period za dovrsuvanje na rabotata.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14378
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #7 на: 22 Август 2023, 00:34:46 am »

20км не се некое малтретирање за да си го направиш ќефот и да му изредиш се по список на  некое населено арапче во Леринско.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43910
  • Il Moderatore
« Одговори #8 на: 22 Август 2023, 03:12:26 am »
Dobro nema li nekakvo pempele pisano vo zakon za sve ova sto go kazuvate ?
Ete utre kje iskoci Pendarovski i kje kaze na tv od 2024g nema vozenje na benzin i dizel....i sega sto pravime mu se sonilo kazal i kje cukame glava...
Dajte kade e formulirano toa vo zakonot za promena na dokumenti.
Секако дека има, сигурно нема да ги менуваме документите заради пишувања по фејсбук: https://akademik.mk/pasoshite-so-natpisot-republika-makedonija-ke-vazhat-do-istekot-na-rokot-na-nivnoto-vazhene-a-najdotsna-do-12-fevruari-2024-godina/
Значи побарај си го законот за патни исправи.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #9 на: 22 Август 2023, 03:27:11 am »
Јас само конклузата овака, процедурално...
Имало ни некогаш некаков ефект од тоа што ќе рече Пендраковски?!

@Vlatce-Vectra знаеш дека те поштуем, ама тој "објект" е далеку од врховен командант...
Во некое подобро утре, можеби, ќе можеме да се повикаме на таа функција.
Сега за сега - шије ми га Џуро, како викате у Скопје :)))
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10174
« Одговори #10 на: 22 Август 2023, 06:32:33 am »
Море племето нивно диктаторско!
Нека ми објаснат како може ЛК, ВД, да не важат извадени пред 2 години со рок на важност подолг од 2 години. Пасошот е друга приказна.
2021 вадев нови документи, сите до еден без новото име, освен еден на жената во Декември 2021 што го извади. Фактички испаднаа сите со рок на важење од 2 години.
Од 2018 до 2021 ги болеше стапот, секако јас ќе платам за нивната неажурност.
А па на стариот што го измалтретираа поради сменето име на улица да вади разни потврди...за на крај беспотребно...
Нешто слично ми се случи пред повеќе години кога пријавував престој на странци на моја адреса кога наводно морало лично присуство на сите лица што ќе престојуваат, наводно нов закон...законот траеше до наредната смена, но битно ќе те измалтретираат/изнервираат и да издејствуваат некоја правдина мора со глава низ ѕид, А се нема ни време, ниту нерви.

А што се однесува до пишано пемпеле, нели имаше пемпеле и за таблиците, но реално неизводливо во пракса од повеќе законски аспекти, па испадна пупу не важи, ќе давале налепници...

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6535
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #11 на: 22 Август 2023, 08:56:25 am »
Исто така, ако ве запре полиција со возило ќе ви напише казна ако вашата возачката дозвола не е со името „Република Северна Македонија.“ Неважечки ќе бидат и личните карти. Ниту една институција нема да ги прифаќа како важечки документ."

Ах штета, со стари документи не ќе можиме на гласање да излезиме.

Отсутен PetarPano

• Почетник
  • *
  • Пораки: 18
« Одговори #12 на: 22 Август 2023, 08:59:00 am »
За жал, обврската произлегува од донесен Закон за ратификација на конечна спогодба за разликите.... или накратко од популарниот Преспански договор. Во него има дека сите лични документи имаме обрска да ги промениме во рок од 5 години од донесувањето на Законот... Е сега, претпоставувам дека решаваат да нема казни заради реакциите од народот ама како и да е, може да влез, посебно во Грција, да ти прават проблем во иднина...

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5196
  • Пиши лаже
« Одговори #13 на: 22 Август 2023, 09:03:40 am »
Јас ке чекам до крај, сега не менувам, здравје Декември/Јануари. До тогаш може уште некоја будала да дојде и да му текне да се викаме ССМ (Свети Северна Македонија), па после пак наново.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2709
« Одговори #14 на: 22 Август 2023, 09:13:38 am »
Cel narod da smeni naednas tolku dokumenti toa ne se desilo i nikoj ne znae kolku ke trae. Ako nekoj se sekava koga izlegovme od Jugoslavija dali site vadevme dokumenti naednas ili postepeno.
Po slobodna procenka, inace pojma nemam, bi me cudelo ako celata postapka se zavrsi za 2 godini.
Ne deka ne ne biva, nego mnogu rabota e toa.