Автор Тема: Vadenje novi dokumenti  (Прочитано 29385 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
Одг: Vadenje novi dokumenti
« Одговори #105 на: 18 Јануари 2024, 15:52:20 pm »
Јас не разбирам 2 работи :

1. Кога наложуваат дека треба да има промена на документи, а знаат дека населението чека последен момент за се, зашто не отворат пунктови во секоја општина. Или затвори го борис трајковски, нека се слика народ увелико.

2. Зошто е потребно лично присуство за подигање на документите.
Спакувано во пликоа, преку пошта може да се одвива цела процедура. Ниту гужва, ниту слободен ден да бараш, ниту нервоза да собираш.

Не е тоа. Еве јас си извадив на време документи, кога одев да се сликам поради промена на адреса службеникот ми рече да сменам само лична карта, сега гледам дека и пасошот ми е со Република Македонија + стара адреса. Немам проблем јас можам и со бугарски да патувам, а тие што немаат пасош и не излегле долго време од државава, па сакаат да извадат за да патуваат? Еве резервирав хотел, девојка ми нема пасош, треба да подмитам, бидејќи само така можело?

Ами жени ја и право и она нека добие бугарски пасош. На одморот ќе склепаш дете и оно по автоматизам бугарски и решен проблем.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3279
« Одговори #106 на: 18 Јануари 2024, 15:57:21 pm »
Сите работни визи што се издадени на стар пасош со Република Македонија, ќе мора да се префрлат во новиот пасош со Северна Македонија.
Визата ја губи валидноста, штом пасошот е невалиден. Визата може да се префрли во Амбасадата - Органот што ја издал, нема да може во земјата на престој.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2342
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4279
« Одговори #108 на: 18 Јануари 2024, 16:30:34 pm »
Сите работни визи што се издадени на стар пасош со Република Македонија, ќе мора да се префрлат во новиот пасош со Северна Македонија.
Визата ја губи валидноста, штом пасошот е невалиден. Визата може да се префрли во Амбасадата - Органот што ја издал, нема да може во земјата на престој.

Не знам како е во другите земји, ама за Германија работната виза е 6 месеци, по што ја менуваш во дозвола за престој, која ја издаваат тука, во Германија. За членовите од фамилијата влезната виза е 3 месеци, па ја менуваат во дозвола за престој. Мислам дека барем за Германија, никој нема да реиздава влезни визи заради промена на пасош. Секако стариот го имаш со тебе каде ти е визата, во случај да треба да го покажеш на влез во Германија.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6185
  • 69
« Одговори #109 на: 18 Јануари 2024, 16:34:18 pm »

Не знам како е во другите земји, ама за Германија работната виза е 6 месеци, по што ја менуваш во дозвола за престој, која ја издаваат тука, во Германија. За членовите од фамилијата влезната виза е 3 месеци, па ја менуваат во дозвола за престој. Мислам дека барем за Германија, никој нема да реиздава влезни визи заради промена на пасош. Секако стариот го имаш со тебе каде ти е визата, во случај да треба да го покажеш на влез во Германија.

Употреба на поништен/невалиден документ, лична исправа или патна исправа е кривично дело. Да не зборувам за странство...
Со среќа ...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #110 на: 18 Јануари 2024, 16:39:58 pm »
Употребата се сведува на покажување на визата во пасошот, а влезот се прави со новиот пасош, нормално. Нема тука елементи на кривично дело.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6185
  • 69
« Одговори #111 на: 18 Јануари 2024, 16:44:01 pm »
Употребата се сведува на покажување на визата во пасошот, а влезот се прави со новиот пасош, нормално. Нема тука елементи на кривично дело.

Ајде ќе пробаш па ... ќе ни кажеш како си поминал ;)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3889
« Одговори #112 на: 18 Јануари 2024, 16:46:21 pm »
Комуњарава кај ќе направи да немаме контрола на небо и со коли да одиме на одмор, па направи и да неможеме да испаднеме од државава заради документиве..... и се наоѓа тука некој вика до последен момент сме чекале :D

Последен момент е ако пасошот ми важи до Октомври 2024 и се сликам во Септември 2024, а ако ми важи на пример до 2029 ич не е последен момент месецов.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #113 на: 18 Јануари 2024, 16:59:51 pm »

Ајде ќе пробаш па ... ќе ни кажеш како си поминал ;)
Немам таков проблем, сменивме пасоши лани во март, а и немаме визи, дозволи за престој (пластични картички)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
« Одговори #114 на: 18 Јануари 2024, 17:03:21 pm »
Комуњарава кај ќе направи да немаме контрола на небо и со коли да одиме на одмор, па направи и да неможеме да испаднеме од државава заради документиве..... и се наоѓа тука некој вика до последен момент сме чекале :D

Последен момент е ако пасошот ми важи до Октомври 2024 и се сликам во Септември 2024, а ако ми важи на пример до 2029 ич не е последен момент месецов.

Пасошов ми е изваден по брза постапка крај на 2019та, значи ми важи уште скоро 6 години. Сеа треба пак да им плаќам...нека се лечат.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #115 на: 18 Јануари 2024, 17:12:45 pm »
Убаво си беше кажано од сите страни кои учествуваа во промена на името на државата во Преспа дека треба да се сменат повеке нешта во државата почнувајки  од автопати,аеродроми,шахти брусење,лични документи и тако даље тоа беше договорено, и мораше да се промени до 12 феб 2024 год убаво си беше кажано од сите страни не знам што не е јасно со тоа си имал скоро колку години да смениш се што имаш? и си чекал последен рок да кажеме 12 феб , што ако си имал валиден пасош од 10год пример во 2021 кога знаеш со старото име после 12феб2024 нема да ти важи? си правиш проблем сам на себе не знам луѓе што не е јасно мораш да промениш и тоа ти е. Кај мене проблемот испадна уште 2021 кога во едни документи надвор од Северџистан работев во Азиска земља кај ми вели ти си од Северна Македонија а пасош имаш од Република Македонија морав да објаснувам да вадам документи и да си имам проблеми због ебено име едно и да изгубам работа 2021 сменив се платив ,пасош,лична карта,возчка се предвремено со обрзложение дека надвор од мкд имам проблеми со името во документите и докажување на исправноста , мојот совет ви е не се инатете сменете си документи да не си имате проблеми или недај боже да изгубите работа надвор од мкд .И сигурен сум дека кој нема да смени документи а живее тука пензионери и тако даље во банки нема да можат ниту да платат нешто ниту да подигнат пари. Толку од мене за ова тема!!!

Присутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5756
« Одговори #116 на: 18 Јануари 2024, 21:11:42 pm »
Rekoa licni karti za vnatresna upotreba kje vazat do istek na rok na samata isprava.
Nie obicni smrtnici sto neideme nikade sedime doma nema potreba da menjame l.k.
Koj gi vrti sevrdzanive sakaat da ne zbrisat nabrzaka...i dosta so toa plasenje deka nema da mozat da vadat penzii starcive. Prasaj gi od vlada so koj dokumenti kje se ide na glasanje ? Ako treba i so stariot pasosh kje te proguraat za eban glas.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7119
« Одговори #117 на: 18 Јануари 2024, 22:19:59 pm »
Дали е точна информацијата дека во Врање, Лесковац и Ниш ќе отворат пунктови за сликање за нови документи?

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #118 на: 18 Јануари 2024, 22:43:32 pm »
Дали е точна информацијата дека во Врање, Лесковац и Ниш ќе отворат пунктови за сликање за нови документи?
Чекаме на Вучиќ да се обрати од понеделник само да поминат празници

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #119 на: 18 Јануари 2024, 22:45:18 pm »
Доволно е да објават порталите, нема  летување во ГРЦИЈА, кој нема сменето пасош. Ќе изгорат телефонските централи и редици ќе има до рекорд.
Никогаш не вели никогаш.