Гласање

Кој модел би го одбрале?

Hyundai Tucson 1.6T
18 (27.3%)
Kia Sportage 1.6T
16 (24.2%)
Suzuki S-Cross 1.4 Boosterjet MH
10 (15.2%)
Skoda Karoq 1.5TSI
13 (19.7%)
Донеси си од горе нешто за таа пара....
9 (13.6%)

Вкупно гласови: 65

Гласањето е затворено: 04 Април 2023, 00:37:03 am

Автор Тема: Hyundai Tucson 1.6T vs Kia Sportage 1.6T vs Suzuki S-cross 1.4 MH Vs Karog 1.5T  (Прочитано 13862 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
Одг: Hyundai Tucson 1.6T vs Kia Sportage 1.6T vs Suzuki S-cross 1.4 MH Vs Karog 1.5T
« Одговори #60 на: 06 Март 2023, 13:47:28 pm »
Нема на лагер е друг муабет, а компромис праиш со бензин што земаш, не со дизелот. Иако тој дизел во Тусонот е 120 коња, верувам дека е исто јак ако не и појак до некои 3.5, 4к обртаи од бензинецот.
2.0 ич муабет да не прајме што го нудат во Карокот. Тој ги посерува по секој основ гореспоменатите.

Си прајме муабет нели, сепак се твои пари, твој избор
Сериозен си?си возел турбо бензинец?
Низ Скопје секоја кола си троши поеќе, симни се со твоето ауди скопје и да видиш како над 9 ке отиде потрошувачката иако има 1.6 мотор...

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен JDM4LIFE

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 333
Одг: Hyundai Tucson 1.6T vs Kia Sportage 1.6T vs Suzuki S-cross 1.4 MH Vs Karog 1.5T
« Одговори #61 на: 06 Март 2023, 15:34:55 pm »
@Tony 1.5tsi vs 2.0tdi кај карокот, бензинецот е за 0.1 секунда побавен до 100ка, и има помалку 90нм, кои ќе направат можеби само разлика при почетните 1500-2000 обртаи, после тоа бензинецот е жив, и ако влечиш приколица зад тебе ќе се најдат... и бензинецот ќе потроши отприлика 1 литро плус гориво... ама за тоа, треба да плати плус 3500 за дизелот...

@JDM4LIFE за избор, кој тебе највеќе ти прави ќејф.
Мое мислење за 1.5тси, си пишал дека ти е тром. Според спецификација на другите, тси-то гледам дека е најбрз од сите други наведени. Може да си добил субјективна престава за тоа. За звук, барем кај мене низ град, поголем дел од возењето е безчуен.
За економичност, е сега кај мене октавиата е малку полесна, околу 80кг, ама многу поаеродинамична, 0.24 vs 0.3, ама моторот е доста економичен. Дали во град, дали на отворено и при 140, гаси 2 клипа ако нема потреба од повеќе од 100нм. Кај мене комбинирана потрошувачка на над 20.000км е околу 6, ама во главно на отворено ја возам. На отворено троши околу 5 и нешто, низ град, на кратки релации 1-2км е околу 10, на поголеми релации низ град паѓа и е обично околу 7-8... зависи од гужва.
Негативно (барем за мене) кај Карокот е што ова е веќе фејслифт, а наскоро ќе излезе и нов модел. Внатре веќе се гледа застареноста. Новата Октавиа донесе нов правец при дизајнирањето на внатрешноста и гледам моделите после неа го следат и надополнуваат тој правец.

Мене најличен надворешно ми е Tucson-от, па одма после него Sportage-от.

Друг момент, спореди си убаво и опрема. На прв поглед може изгледа безначајно, ама има едно чудо гаџети кои го олеснуваат возењето, или едноставно е добро да се имаат...

П.С. за гориво ако ти е битно, гледај и споредувај WLTP податоци, тие се доста блиску до реалноста.

Коментар на место , фала ти за трудот да објасниш убаво, ќе ме натераш Октавиа да си купам- мала шала.
Незнам дали има разлика во менувачите или самата каросерија остава таков впечаток дека му треба малку повеќе сила, можеби и мојот газ така осетил, не стоам на тоа цврство дека до милисекунд е побавен од нешто или дека којзнае колку ми смета.
Али јеби га дизел си е дизел нели, НЕ САКАМ ДИЗЕЛ, сакам да си уживам во мирот и тишината на турбо бензин.
АКО ти е бавен стај си еден ремап и ете, али јас не сум тркач напомнав , ќе се возат деца до градинки до тренинзи, до работа и за викенд може да се изезе повремено надвор пак со фамилијата, не сакам да се занимавам со запушени дпф-и  егр-и адблу мадблу двомасни замајци итд.
Доволно искуство имам од службените возила кои се сите дизел- и сите се не постари од 4-5 години.
Да патувам на отворено само и чат пат да ја возам низ град колата - ок има логика дизелот.
Вака , за мене нема, па и поскап да го платам згора на се.
Drifted....

I'm so JDM i sleep on the right side of the bed.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #62 на: 06 Март 2023, 15:47:59 pm »
Да бе толку и си троши. Ама со корнење. И со 200 да дојдам натака.
Ова како троши 9. Со едрење? 

И џабе да продолжуваме дискусија. Се знае што се зема во вакво возило и никој не може да ме убеди во спротивното. Да се работи за друг тип на возило, разбирам.

Ама сепак, не се работи за мене и секој има право да купи тоа што сака.
Не си бил одамна скопје,фиат 1.3 мулти со 90 кс

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
« Одговори #63 на: 06 Март 2023, 15:58:37 pm »
Коментар на место , фала ти за трудот да објасниш убаво, ќе ме натераш Октавиа да си купам- мала шала.
Незнам дали има разлика во менувачите или самата каросерија остава таков впечаток дека му треба малку повеќе сила, можеби и мојот газ така осетил, не стоам на тоа цврство дека до милисекунд е побавен од нешто или дека којзнае колку ми смета.
Али јеби га дизел си е дизел нели, НЕ САКАМ ДИЗЕЛ, сакам да си уживам во мирот и тишината на турбо бензин.
АКО ти е бавен стај си еден ремап и ете, али јас не сум тркач напомнав , ќе се возат деца до градинки до тренинзи, до работа и за викенд може да се изезе повремено надвор пак со фамилијата, не сакам да се занимавам со запушени дпф-и  егр-и адблу мадблу двомасни замајци итд.
Доволно искуство имам од службените возила кои се сите дизел- и сите се не постари од 4-5 години.
Да патувам на отворено само и чат пат да ја возам низ град колата - ок има логика дизелот.

Јас пре би ти препорачал да си земеш добар бензинец и да го наполниш со опрема место дизел, а гледам и ти си на тоа мислење.

Е сеа се сведува дали сакаш Киа/Хјундаи или Шкода. Јас сериозно би ги разгледал понудите во детали и со тоа што имаш деца види си багажен простор што како нудат.

Возам Шкода и имам Шкода ама јас сериозно би ги разгледал Sportage/Tucson и би обратил внимание на опрема. Киа/Хјундаи треба да нудат повеќе опрема од Шкода.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #64 на: 06 Март 2023, 16:24:48 pm »
@Tony 1.5tsi vs 2.0tdi кај карокот, бензинецот е за 0.1 секунда побавен до 100ка, и има помалку 90нм, кои ќе направат можеби само разлика при почетните 1500-2000 обртаи, после тоа бензинецот е жив, и ако влечиш приколица зад тебе ќе се најдат... и бензинецот ќе потроши отприлика 1 литро плус гориво... ама за тоа, треба да плати плус 3500 за дизелот...

Мое мислење за 1.5тси, си пишал дека ти е тром. Според спецификација на другите, тси-то гледам дека е најбрз од сите други наведени. Може да си добил субјективна престава за тоа. За звук, барем кај мене низ град, поголем дел од возењето е безчуен.
За економичност, е сега кај мене октавиата е малку полесна, околу 80кг, ама многу поаеродинамична, 0.24 vs 0.3, ама моторот е доста економичен. Дали во град, дали на отворено и при 140, гаси 2 клипа ако нема потреба од повеќе од 100нм. Кај мене комбинирана потрошувачка на над 20.000км е околу 6, ама во главно на отворено ја возам. На отворено троши околу 5 и нешто, низ град, на кратки релации 1-2км е околу 10, на поголеми релации низ град паѓа и е обично околу 7-8... зависи од гужва.
Негативно (барем за мене) кај Карокот е што ова е веќе фејслифт, а наскоро ќе излезе и нов модел. Внатре веќе се гледа застареноста. Новата Октавиа донесе нов правец при дизајнирањето на внатрешноста и гледам моделите после неа го следат и надополнуваат тој правец.

Друг момент, спореди си убаво и опрема. На прв поглед може изгледа безначајно, ама има едно чудо гаџети кои го олеснуваат возењето, или едноставно е добро да се имаат...

П.С. за гориво ако ти е битно, гледај и споредувај WLTP податоци, тие се доста блиску до реалноста.

Neznam za konkretnite modeli ama da znaes deka modernite benzinci imaat egr, moze da imaat filter za cesticki, moze da imaat dvomasen zamaec zemi si toa sto mislis deka ti treba tebe i so ke ti brka rabota inace se drugo e vrtenje vo krug

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #65 на: 06 Март 2023, 16:36:33 pm »
Imaat i OPF filter.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1406
« Одговори #66 на: 06 Март 2023, 20:04:21 pm »

Neznam za konkretnite modeli ama da znaes deka modernite benzinci imaat egr, moze da imaat filter za cesticki, moze da imaat dvomasen zamaec zemi si toa sto mislis deka ti treba tebe i so ke ti brka rabota inace se drugo e vrtenje vo krug

Imaat i OPF filter.

Имаат се тоа ама немаат 200.000 км. Така да ирелевантно.

П.С. 1.5 TSI нема EGR.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1406
« Одговори #67 на: 06 Март 2023, 20:07:36 pm »
Да бе толку и си троши. Ама со корнење. И со 200 да дојдам натака.
Ова како троши 9. Со едрење? 

И џабе да продолжуваме дискусија. Се знае што се зема во вакво возило и никој не може да ме убеди во спротивното. Да се работи за друг тип на возило, разбирам.

Ама сепак, не се работи за мене и секој има право да купи тоа што сака.

1.6 TDI e за такси возила, каде ќе леташ 200?? :D

Отсутен JDM4LIFE

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 333
« Одговори #68 на: 06 Март 2023, 21:29:38 pm »

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Знам дека имаат и бензинците, ама сепак проблеми поради гориво и дизни и ОПФ се поретки кај новите бензинци.
Сепак бензинот кај нас мислам дека е со добар квалитет, за разлика од дизелот кој може да биде секаков.
За карбон билдапот ќе се користат адитиви редовно како и до сега на сите мои возила.
Drifted....

I'm so JDM i sleep on the right side of the bed.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14288
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #69 на: 06 Март 2023, 22:07:43 pm »

Imaat i OPF filter.

Имаат се тоа ама немаат 200.000 км. Така да ирелевантно.

П.С. 1.5 TSI нема EGR.

Поентата беше дека и кај бензиските мотори почнуваат да редат системи како кај дизелите и ќе дојди одржувањето горе долу исто.
Кај мене на 250Ккм топ си е дпф-от...
Ако откажи,се мести нов и идемо даље ништо страшно.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5548
« Одговори #70 на: 06 Март 2023, 22:17:23 pm »
Корсата  шо ја врткам е 2001ва бензин и има Egr,  зошто кузнај ама ете го има и ме заебава, дур не изваде грешка за Егр везе немав дека го има.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #71 на: 07 Март 2023, 09:22:44 am »
Ајде и јас да фрлам мое мислење во муабетов.

Suzuki-то би го избегнал, чисто поради тоа што лично ми е многу неубаво возило. Сите сакаме да ни е убаво возилото, ама конкретно Suzuki-то мене ми е дилбрејкер како изгледа. Не би можел да го паркирам пред куќа и да го гледам секој ден. Всушност, проблем би ми било комшија да го паркира кај него пред куќа, а јас да треба да го гледам секој ден. Ако сакате на некого да му симнете цена за куќата што ја продава, убедете некој комшија негов да купи S-Cross. Па после убедете го комшијата да го продаде, да не морате да го гледате секој ден.

Karoq-от е најконзервативен од преостанатите, ама тоа и не мора да е лоша работа. Има православни физички контроли за клима и сличните функционалности - а тоа го прави (за мене) да биде значително полесен за секојдневно користење. Со оглед на димензиите, има многу простор внатре (магијата на Шкода). 1.5-литарскиот TSI е стварно добар мотор и има повеќе од адекватни перформанси.

Дискусијата меѓу Tucson и Sportage се сведува на тоа која кола би ти се свиѓала повеќе на лик. Лично не би можел да се одлучам, ама наааајверојатно би ме влечело нијанса повеќе кон Sportage-от. И двете возила имаат 7-годишна гаранција. Просторната понуда и кај двете е тука некаде, односно милиметри се во прашање. Субјективно, Sportage-от ми има поубава кабина.

Да заокружиме - би го заобиколил Сузукито. Сигурен сум дека е добра и практична кола, ама ем просторно не се поклопува со другите, ем ми е неубав.

Гаранцијата, просторот и дизајнот се на страна на Tucson/Sportage, рационалноста, перформансите и леснотијата на секојдневно користење се на страна на Karoq.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 691
« Одговори #72 на: 07 Март 2023, 09:37:18 am »
Sto pokriva i koj videl fajde od taa famozna 7 godisna garancija ?
Primer ekran koj sam od sebe se raspaga za 400.0000 den....

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3774
« Одговори #73 на: 07 Март 2023, 09:52:55 am »
Киа/Хјундаи ги мисли народот за нерасипливи возила а тие испаднаа полоши од Европските марки.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13921
« Одговори #74 на: 07 Март 2023, 10:11:59 am »
Киа/Хјундаи ги мисли народот за нерасипливи возила а тие испаднаа полоши од Европските марки.

Има статистика некоја или чаршиски муабети?