Гласање

Кој модел би го одбрале?

Hyundai Tucson 1.6T
18 (27.3%)
Kia Sportage 1.6T
16 (24.2%)
Suzuki S-Cross 1.4 Boosterjet MH
10 (15.2%)
Skoda Karoq 1.5TSI
13 (19.7%)
Донеси си од горе нешто за таа пара....
9 (13.6%)

Вкупно гласови: 65

Гласањето е затворено: 04 Април 2023, 00:37:03 am

Автор Тема: Hyundai Tucson 1.6T vs Kia Sportage 1.6T vs Suzuki S-cross 1.4 MH Vs Karog 1.5T  (Прочитано 13491 пати)

Отсутен JDM4LIFE

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 333
Одг: Hyundai Tucson 1.6T vs Kia Sportage 1.6T vs Suzuki S-cross 1.4 MH Vs Karog 1.5T
« Одговори #45 на: 05 Март 2023, 19:53:10 pm »
@Busav Е ај колку ќе ушпараш со хибридот реално, еве овде во Сузукито не со други коли, шо се 50000е, освен ако се лигавиш по улици без сообраќај ќе извадиш некој километар на струја, big deal. Во реалност секое газење на гаста низ град ќе е на бензин,  таман и турбо бензин е, топ за ладен да го газиш.
The Hybrid system is claimed to offer combined fuel consumption of 48.7mpg in Allgrip guise, which is an improvement over the old auto and slightly better than the 47.8mpg
Мислам дека уштедата на гориво е невидена, вреди да слупаш иљадарки плус за мајл хибрид  за 30 евра годишна заштеда, збогатено со додатни тежини и потенцијални трошици за понатаке. Ама битно Hybrid ќе пиши со сино.

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Нема S-cross а и VItara чист бензин, не се нуди у МК.
Drifted....

I'm so JDM i sleep on the right side of the bed.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
Одг: Hyundai Tucson 1.6T vs Kia Sportage 1.6T vs Suzuki S-cross 1.4 MH Vs Karog 1.5T
« Одговори #46 на: 05 Март 2023, 19:58:46 pm »
И што реши сега? Меѓу кои конкретни коли е муабетов? Сакаш од лагер? Што има на лагер?

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5518
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #47 на: 05 Март 2023, 20:21:33 pm »
Za sumata sto planiras da ja dades ne mi se veruva deka ne mpze da se najde vozilo koe ke gi zadovoli potrebite, znaci stvarno zabegaa so cenite ama stvarno.
Qaskai da ne mozes do 28k da zemes???

Da ne ti e covek u koza, davas solidna suma a moras kompromisi epten da pravis.
Moi prijateli zemaa S cross 1.0T za 17k pred 2-3 god togas bese 1.4T 18.5k so solidno nivo na oprema i sega treba kolku da se dade za toa???

Tesko e da se premine preku toa da nema Octavia WRS za 23k :D

Back to fhe subject, glasam za Kiata megu  ovie navedeni.

Octavia combi allroad ti vleguva u kombinacija?
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен JDM4LIFE

• Јуниор
  • **
« Одговори #48 на: 05 Март 2023, 21:13:41 pm »
И што реши сега? Меѓу кои конкретни коли е муабетов? Сакаш од лагер? Што има на лагер?
Има од сите наведени на лагер.
Уште не сум одлучил затоа е и темата, секој совет и мислење ќе ми помогне.
Имам простор и за сугестии од други брендови, само Цитроен и Дачиа не.
Drifted....

Отсутен JDM4LIFE

• Јуниор
  • **
« Одговори #49 на: 05 Март 2023, 21:15:06 pm »
Za sumata sto planiras da ja dades ne mi se veruva deka ne mpze da se najde vozilo koe ke gi zadovoli potrebite, znaci stvarno zabegaa so cenite ama stvarno.
Qaskai da ne mozes do 28k da zemes???

Da ne ti e covek u koza, davas solidna suma a moras kompromisi epten da pravis.
Moi prijateli zemaa S cross 1.0T za 17k pred 2-3 god togas bese 1.4T 18.5k so solidno nivo na oprema i sega treba kolku da se dade za toa???

Tesko e da se premine preku toa da nema Octavia WRS za 23k :D

Back to fhe subject, glasam za Kiata megu  ovie navedeni.

Octavia combi allroad ti vleguva u kombinacija?
Новиот Кашкаи се чека минимум 6 месеци, и цените почнуваат од 32к.
С-кросс со попуст го даваат 24.5к за средно ниво GL+
Drifted....

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4972
« Одговори #50 на: 06 Март 2023, 09:37:16 am »
Ludi se praite ili sto e rabotava. Nisto ne citate neli?
Covekot pisal deka Tucson trosi 11l vo grad i deka e toa nerazumno mnogu

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5470
« Одговори #51 на: 06 Март 2023, 10:13:05 am »
Околу 10 е низ град потрошувачката со 6.8, 7.8 на отворено, еве другар го има едно 50тина илјади,  градската е во Скопје, отворената е Битола, Белград Истамбул, Дубровник итн. Отворено се вози динамично без штедење и со излети како шо знајме сите на отворен пат. И незнам шо очекувате помалце од шкаф со скоро 170 коњи турбо бензин.
Сигурно накај 10и над ќе ми троши да ја цепам градска меганот на бензин,  било кој атмосверец 1.6, 2.0, или турбаш нема да е испод 10, се остало е филмање. Ако ви е многу има количиња малецки,  има други мотори шо трпат плин,  еве мене не ме држи газот на бензин цепам плин за 43 денари.

« Последно менување: 06 Март 2023, 10:24:42 am vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4972
« Одговори #52 на: 06 Март 2023, 10:39:11 am »
Па има и дизел Тусон, зошто па бензин. Ај да е спортска кола некако, ама С од Спорт нема, па уште џип и никад не би купил возило од оваа класа бензин. НИКАД, а може ни тогаш.
Во глобала Тусонот е најдобар според мене by a long shot
И кај очекувате да троши испод 10 не ми е јасно?
Pak ne citas neli?
Ima pisano deka benzin bara, a ne dizel

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5470
« Одговори #53 на: 06 Март 2023, 10:41:57 am »
Види Renault Kadjar мислам ти влегува во буџет.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13859
« Одговори #54 на: 06 Март 2023, 10:45:11 am »
S cross ми е за споредба со Kamiq а не со Karoq.

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 237
« Одговори #55 на: 06 Март 2023, 10:46:16 am »
Еве нешто што можеби ќе ти помогне во донесувањето на одлука, макар што не се истите мотори и модели што се нудат кај нас.

https://www.youtube.com/watch?v=ouTKQLSyuFk

Настрана од овој муабет, јас го имам новиот Спортаж 2023 модел и можам да кажам дека за разлика од Тусонот нуди малце повеќе опрема за цената што ја плаќаш. Малце проблем е и за Тусон и за Спортаж што ако сакаш некој специфичен модел со ниво на опрема што сам ќе го конфигурираш, ќе мора да си почекаш за да го добиеш.

Околу потрошувачката што се коментира, и во Спортажот се вградуваат истите мотори на истата шасија. 1.6 TGDI моторот со рачен менувач е малце тром и троши околу 9 литри градска барем кај мене. На отворено троши околу 6 до 6.5 зависно од начинот на возење и модот.

Отсутен JDM4LIFE

• Јуниор
  • **
« Одговори #56 на: 06 Март 2023, 10:54:28 am »
Еве нешто што можеби ќе ти помогне во донесувањето на одлука, макар што не се истите мотори и модели што се нудат кај нас.

https://www.youtube.com/watch?v=ouTKQLSyuFk

Настрана од овој муабет, јас го имам новиот Спортаж 2023 модел и можам да кажам дека за разлика од Тусонот нуди малце повеќе опрема за цената што ја плаќаш. Малце проблем е и за Тусон и за Спортаж што ако сакаш некој специфичен модел со ниво на опрема што сам ќе го конфигурираш, ќе мора да си почекаш за да го добиеш.

Околу потрошувачката што се коментира, и во Спортажот се вградуваат истите мотори на истата шасија. 1.6 TGDI моторот со рачен менувач е малце тром и троши околу 9 литри градска барем кај мене. На отворено троши околу 6 до 6.5 зависно од начинот на возење и модот.

Фала ти за коментарот од прво искуство.
Се си е на место кажано.
Drifted....

Отсутен JDM4LIFE

• Јуниор
  • **
« Одговори #57 на: 06 Март 2023, 11:23:19 am »
Гледам алегорија во некој коментари, колку сакаш да ти троши, земи си дизел незнам што.

Веќе кажав не сакам дизел, а и на лагер нема никој дизел во понуда па да правам компромис, и да би имале би биле поскапи многу.
Можеби да беа цените нормални ќе размислував за некој поголем модел со 2.0 дизел ама тоа во некоја друга прилика.
Моментално едно од возилата кои го поседувам е атносферец 2.4 со 200кс и не троши повече од 11 литра па сакаш и душата извади му ја, очекував модерните турбо бензинци со директно вбризгубање да бидат по-економични, тоа е, друга причина нема.

Рено ми се допаѓа само Аустрал новиот, но e прескап за мене.
Drifted....

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1384
« Одговори #58 на: 06 Март 2023, 12:29:42 pm »
Нема на лагер е друг муабет, а компромис праиш со бензин што земаш, не со дизелот. Иако тој дизел во Тусонот е 120 коња, верувам дека е исто јак ако не и појак до некои 3.5, 4к обртаи од бензинецот.
2.0 ич муабет да не прајме што го нудат во Карокот. Тој ги посерува по секој основ гореспоменатите.

Си прајме муабет нели, сепак се твои пари, твој избор

Си повозел турбо бензинец?

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 501
« Одговори #59 на: 06 Март 2023, 13:44:14 pm »
@Tony 1.5tsi vs 2.0tdi кај карокот, бензинецот е за 0.1 секунда побавен до 100ка, и има помалку 90нм, кои ќе направат можеби само разлика при почетните 1500-2000 обртаи, после тоа бензинецот е жив, и ако влечиш приколица зад тебе ќе се најдат... и бензинецот ќе потроши отприлика 1 литро плус гориво... ама за тоа, треба да плати плус 3500 за дизелот...

@JDM4LIFE за избор, кој тебе највеќе ти прави ќејф.
Мое мислење за 1.5тси, си пишал дека ти е тром. Според спецификација на другите, тси-то гледам дека е најбрз од сите други наведени. Може да си добил субјективна престава за тоа. За звук, барем кај мене низ град, поголем дел од возењето е безчуен.
За економичност, е сега кај мене октавиата е малку полесна, околу 80кг, ама многу поаеродинамична, 0.24 vs 0.3, ама моторот е доста економичен. Дали во град, дали на отворено и при 140, гаси 2 клипа ако нема потреба од повеќе од 100нм. Кај мене комбинирана потрошувачка на над 20.000км е околу 6, ама во главно на отворено ја возам. На отворено троши околу 5 и нешто, низ град, на кратки релации 1-2км е околу 10, на поголеми релации низ град паѓа и е обично околу 7-8... зависи од гужва.
Негативно (барем за мене) кај Карокот е што ова е веќе фејслифт, а наскоро ќе излезе и нов модел. Внатре веќе се гледа застареноста. Новата Октавиа донесе нов правец при дизајнирањето на внатрешноста и гледам моделите после неа го следат и надополнуваат тој правец.

Мене најличен надворешно ми е Tucson-от, па одма после него Sportage-от.

Друг момент, спореди си убаво и опрема. На прв поглед може изгледа безначајно, ама има едно чудо гаџети кои го олеснуваат возењето, или едноставно е добро да се имаат...

П.С. за гориво ако ти е битно, гледај и споредувај WLTP податоци, тие се доста блиску до реалноста.

Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html