Автор Тема: Kia Sportage 1.6 T-GDI First Edition - 2022  (Прочитано 12470 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2348
Одг: Kia Sportage 1.6 T-GDI First Edition - 2022
« Одговори #75 на: 07 Август 2023, 08:31:59 am »
Патосниците разлика небо и земја.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13915
« Одговори #76 на: 07 Август 2023, 09:34:26 am »

П.С заборавив да напоменам дека во рок од 2 недели во март при стоење во место на семафор, два пати ме удреа/допреа во задниот спојлер под браникот без некоја позначителна штета.

Затоа не ми се вози низ Скопје. Буквално секое излегување некој гледам учукан од назад на семафор некаде.

Мене не ми е јасно што прават кога возат. Кај гледаат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54983
  • Махер
« Одговори #77 на: 07 Август 2023, 09:54:28 am »
Во телефонот.

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 237
« Одговори #78 на: 07 Август 2023, 10:03:11 am »

П.С заборавив да напоменам дека во рок од 2 недели во март при стоење во место на семафор, два пати ме удреа/допреа во задниот спојлер под браникот без некоја позначителна штета.

Затоа не ми се вози низ Скопје. Буквално секое излегување некој гледам учукан од назад на семафор некаде.

Мене не ми е јасно што прават кога возат. Кај гледаат.

Првиот беше залетан и едвај закочи а и беше пивнат. Вториот јадеше сендвич и возеше и наводно му лизнала ногата од кумплуг додека кочел позади мене и сеуште му била во брзина колата.
Како и да е, во двете ситуации јас си стоев во место на семафор а овие позади мене не одржуваа доволно растојание. Од тогаш па наваму секое застанување на семафор ми е со доза на резерва и секогаш гледам позади мене дали има залетани. 

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
« Одговори #79 на: 15 Ноември 2023, 09:43:41 am »
Мал апдејт за сите работи кои се случија периодов.

Минатата недела бевме на прв редовен сервис кој вклучуваше уље (0W20), филтер за уље, филтер полен, работна рака и софтверски апдејт. Сервисот беше направен во Киа на 6466 км и задоволството кошташе 10052 денари.

Сега за сега без некои поголеми забелешки, возилото се користи скоро секој ден, градинка, низ град, отворено и слично. Годинава во неколку наврати се возеше надвор од МК на подолги релации и морам да признаам дека на отворен пат навистина се однесува како друго возило, воопшто не замара, удобно, мала потрошувачка од некои 5.5 л/100, доволно моќно за фамилијарно возило.

Дополнително, минатата недела беа заменети летните Michelin Primacy 4 гуми со зимските Continental WinterContact TS870. Со летните имав поминато 5046 км и морам да кажам дека како и за зимските сум презадоволен од тоа како се однесуваат на пат при разни услови, а и од тоа дека не се бучни. Промената е направена во Мотоцентар каде што и ги чувам гумите. Се на се, тоа задоволство ме чинеше 3200 денари, од кои 1800 за менување и балансирање на гумите, а 1400 за сезонско чување.

Last but not least, конечно после 8 месеци добив полициски записник за настанот кога во март ме удреа од позади додека чекав на семафор. Следно е да видам со осигурителна како да се обештети и санира штетата на задниот спојлер под браникот.

Нареден месец следува регистрација и каско и ќе видиме како ќе се одвиваат тие работи и колку ќе ме чини се. 

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13915
« Одговори #80 на: 15 Ноември 2023, 10:00:59 am »
Полициски записник?! Зошто? Европски е сосема доволно.

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
« Одговори #81 на: 15 Ноември 2023, 10:03:26 am »
Полициски записник?! Зошто? Европски е сосема доволно.

Зошто типот немаша никакви документи со себе (возачка, лична карта, сообраќајна) нити пак некој од тие кои се возеја со него. Дополнително испадна дека имал забрана за управување со ПМВ. Поради тоа не беа исполнети условите за европски. Не дека не сакав да направиме и да си заминам и средиме за брзо, ама немав таква среќа.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5546
Kia Sportage 1.6 T-GDI First Edition - 2022
« Одговори #82 на: 15 Ноември 2023, 10:21:00 am »
Е сеа ова како ќе оди за оштета пошо ете тој немал ништо, исто како аран за дрва сечење да те манал.
Не беше некако дека ти со твоето осигурање го покриваш другиот и тој тебе со неговото ? За записникот не треба да плати некој сеа ? Оти дојдоа а двете возила се во возна состојба?

Sent from my iPhone using Tapatalk
« Последно менување: 15 Ноември 2023, 10:28:04 am vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
« Одговори #83 на: 15 Ноември 2023, 11:06:45 am »
Е сеа ова како ќе оди за оштета пошо ете тој немал ништо, исто како аран за дрва сечење да те манал.
Не беше некако дека ти со твоето осигурање го покриваш другиот и тој тебе со неговото ? За записникот не треба да плати некој сеа ? Оти дојдоа а двете возила се во возна состојба?

Вака оди целата ситуација.

Бидејќи не беа исполнети условите за европски, јас а покасно и другиот се јавивме во полиција да дојде увидна и да се направи записник. Колата што ме удри имаше активна полиса за АО, меѓутоа сообраќајната не беше во возилото.

Јас со записникот од полиција и претходно направена проценка во Киа и во неговата осигурителна, поднесувам барање за обештетување на основ на штетен настан и во тој случај треба да добијам обештетување од осигурителната компанија каде што е осигурано возилото.

Јас немам никакви трошоци, освен за барањето за записник. За записникот не плаќа никој бидејќи не биле исполнети условите за европски. Да беа исполнети условите и плус да викневме полиција за увид, во тој случај тој што пријавил да дојде полиција треба да плати зошто дошле од увидна.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6737
  • Бенве сие бенве
« Одговори #84 на: 15 Ноември 2023, 12:25:48 pm »
Кажи ми уље троши ли? Ме интересира затоа што и јас купив Спортаж. Исто така дали од кога колата “се разработи” потрошувачката се намали.

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
« Одговори #85 на: 15 Ноември 2023, 12:44:23 pm »
Кажи ми уље троши ли? Ме интересира затоа што и јас купив Спортаж. Исто така дали од кога колата “се разработи” потрошувачката се намали.

Реално немав забележано дали троши уље или не. Еднаш или два пати ако имам проверено ниво на уље. А и реално бидејќи е нова кола одев со претпоставката дека нема да има мака барем неколку години.

Како и да е, со претходниот Спортаж произведен 2014 година, сличен мотор на овој имав мака со потрошувачка на уље, и според Киа сервисот тоа било очекувано за тој мотор.

Ќе видиме понатаму како ќе се однесува, реално јас имам поминато само 6600 км до сега така да рано е да оценувам. Исто така, од други луѓе, познаници и пријатели што го имаат истиов Спортаж, до сега немам чуено дека имале мака со потрошувачка на уље.

Околу потрошувачката на бензин, реално нема разлика од првиот ден до сега. На отворено со нормално возење троши од 5-6 л, за градска од 9-10 л, безразлика зима или лето. Сметај кај тебе автоматскиот менувач ќе зголеми потрошувачка за половина литро плус.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5896
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #86 на: 15 Ноември 2023, 12:45:57 pm »
Да не навлегувам офтопик многу, само едно прашање.
Колку ти трошеше Спортажот масло на 10.000км и кој мотор го носеше?

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
« Одговори #87 на: 15 Ноември 2023, 12:58:57 pm »
Да не навлегувам офтопик многу, само едно прашање.
Колку ти трошеше Спортажот масло на 10.000км и кој мотор го носеше?

Во принцип на некои 5000 км, трошеше околу 1 литар уље. Ова збориме за стариот Спортаж што го имав, произведен 2014 год, со 1.6 GDI мотор.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #88 на: 15 Ноември 2023, 13:02:23 pm »
Јас не би бил изненаден ако аутоматикот троши нијанса помалку од мануелниот менувач. Ептен се штелувани аутоматиците кон заштеда на гориво.

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
« Одговори #89 на: 15 Ноември 2023, 13:20:09 pm »
Јас не би бил изненаден ако аутоматикот троши нијанса помалку од мануелниот менувач. Ептен се штелувани аутоматиците кон заштеда на гориво.

Според брошурата на Киа, стои дека автоматик троши малце повеќе.