Автор Тема: Kia Sportage 1.6 T-GDI First Edition - 2022  (Прочитано 12446 пати)

Отсутен Migi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
Одг: Kia Sportage 1.6 T-GDI First Edition - 2022
« Одговори #60 на: 08 Март 2023, 13:57:58 pm »
ГВ-ТЕ по знаци  :'(

Немам 150/300 евра вишок а ниту пак ми се вози со такси/градски 3-6 месеци  ;D

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1267
« Одговори #61 на: 10 Март 2023, 19:03:04 pm »
Тетово - Гостивар или обратно 2 пати ме мереле со 110 на темпомат ме немаат сопрено. За над тоа сигурно.

Ако не грешам таму е 80 ограничување односно слично на самоубиство.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54983
  • Махер
« Одговори #62 на: 10 Март 2023, 19:27:33 pm »
Тетово - Гостивар или обратно 2 пати ме мереле со 110 на темпомат ме немаат сопрено. За над тоа сигурно.

Ако не грешам таму е 80 ограничување односно слично на самоубиство.
Па 110-120 возат 90% од сообраќајот таму, зошто тоа е нормалната брзина. Едино кога е завеано со 10-15цм снег на автопатот се вози 60-80кмч обично. Барем такво е моето искуство.

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 237
« Одговори #63 на: 24 Април 2023, 10:07:14 am »
Викендов извадени зимските гуми и монтирани летните Michelin Primacy 4 со кои немав поминато ни 5 километри откако ја купив колата. Со зимските зимава поминав само 2000 километри и морам да кажам дека сум навистина задоволен од Continental WinterContact TS870. Како за референца летниве гуми се побучни отколку зимските гуми, што ми е малце чудно, али ајде ќе видиме летово како ќе биде штом се качат малце повеќе температурите.

И бонус, во период од две недели, два пати ме удрија одпозади на семафор додека чекав на црвено. Среќа што нема некои големи штети, само долниот заден спојлер малце е изгребан, ама нервозите особено вториот пат кога ме удри типац од Мала Речица без никакви документи (полиса, сообраќајна, возачка, лична карта) и со забрана за управување со моторно возило, па морав да викам полиција, па записник, па сеа занимавање со записници, осигурителни компании...

Како и да е, среќа нема повредени само нервози за кои си ветив дека додека има материјална штета нема да се нервирам.   

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6432
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #64 на: 24 Април 2023, 12:17:01 pm »
Со премиум гуми го отепа народот од кочење, твое нормално тие на максимум.

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
« Одговори #65 на: 24 Април 2023, 14:27:18 pm »
Со премиум гуми го отепа народот од кочење, твое нормално тие на максимум.

Да напоменам, и во двата случаи јас веќе бев застанат на семафор, првиот случај беше поради касно кочење на возачот одпозади, а вториот случај е поради невнимание и неодржување растојание помеѓу возилата.
Јас во секој случај не возам агресивно, нити пак кочам така, безразлика на гумите и претходните возила што сум ги возел, што не можам да кажам за 80% од другите учесници во сообраќајот.

Отсутен CicoGliso

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #66 на: 08 Јули 2023, 20:58:55 pm »
Викендов извадени зимските гуми и монтирани летните Michelin Primacy 4 со кои немав поминато ни 5 километри откако ја купив колата. Со зимските зимава поминав само 2000 километри и морам да кажам дека сум навистина задоволен од Continental WinterContact TS870. Како за референца летниве гуми се побучни отколку зимските гуми, што ми е малце чудно, али ајде ќе видиме летово како ќе биде штом се качат малце повеќе температурите.

И бонус, во период од две недели, два пати ме удрија одпозади на семафор додека чекав на црвено. Среќа што нема некои големи штети, само долниот заден спојлер малце е изгребан, ама нервозите особено вториот пат кога ме удри типац од Мала Речица без никакви документи (полиса, сообраќајна, возачка, лична карта) и со забрана за управување со моторно возило, па морав да викам полиција, па записник, па сеа занимавање со записници, осигурителни компании...

Како и да е, среќа нема повредени само нервози за кои си ветив дека додека има материјална штета нема да се нервирам.

И јас сум со истото возило и ги земав истите зимски гуми после подолг рисрч на пазарот :).
Континенталот зимските се побучни. Така е и според спецификација.
Со нив ми се крена просечната градска за 1 литро (очекувано).
Летни ~10, зимски околу 11. Просекот е само од градска вожња најчесто во работно време со огромна гужва.
Истата релација кога е стандард сообраќајот без гужва во викенд или празник е ~ 6.5 (најдобро 6.2)
На отворено пример релација Скопје Велешко најдобра потрошувачка 4.5l/100 (перфектна). До Грција 5.5-6.
Почнав едно време да се сомневам дека нешто не е во ред со потрошувачката и нестандардно троши повеќе од др исти Спортејџи ама дефинитивно се испостави дека е зависно од гужвата. Во хаосот постојано е старт стоп и без активно возење така да оттаму и повисокиот просек.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1640
« Одговори #67 на: 08 Јули 2023, 23:31:59 pm »

И јас сум со истото возило и ги земав истите зимски гуми после подолг рисрч на пазарот :).
Летни ~10, зимски околу 11. Просекот е само од градска вожња најчесто во работно време со огромна гужва.
Истата релација кога е стандард сообраќајот без гужва во викенд или празник е ~ 6.5 (најдобро 6.2)
На отворено пример релација Скопје Велешко најдобра потрошувачка 4.5l/100 (перфектна). До Грција 5.5-6.
Почнав едно време да се сомневам дека нешто не е во ред со потрошувачката и нестандардно троши повеќе од др исти Спортејџи ама дефинитивно се испостави дека е зависно од гужвата. Во хаосот постојано е старт стоп и без активно возење така да оттаму и повисокиот просек.
Јас кревањето на просек би го препишал на ниски температури и подолго време потребно за постигнување на работна температура отколку на гумите.

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1718
« Одговори #68 на: 08 Јули 2023, 23:35:13 pm »
И плус гужви зимно време бидејќи повеќе луѓе користат автомобил.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен CicoGliso

• Почетник
  • *
« Одговори #69 на: 09 Јули 2023, 14:34:46 pm »

Јас кревањето на просек би го препишал на ниски температури и подолго време потребно за постигнување на работна температура отколку на гумите.

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Конкретните зимски Континентал се со "C" етикета за потрошувачка, летните Мишелин со "B", поекономични се затоа и пишав очекувано. Дополнително за температурата што ја напомена не би требало да е во овој случај бидејќи возилото е гаражирано и стартната температура и во зима е 12-14 степени. (Споредбено во лето е ~14-15)

Отсутен CicoGliso

• Почетник
  • *
« Одговори #70 на: 09 Јули 2023, 14:39:41 pm »
И плус гужви зимно време бидејќи повеќе луѓе користат автомобил.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Не би рекол. Со хаосот што се направи со мостот кој го затворија кај железничка, неподнослив е сообраќајот. Многу повеќе гужва има сега него зимоска на релацијата која ја возам

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3469
« Одговори #71 на: 09 Јули 2023, 16:16:06 pm »
Градот убав, пак ќе никнеее...

Отсутен packetloss99

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 71
« Одговори #72 на: 19 Јули 2023, 09:57:21 am »
Со здравје да се вози, топ избор!
 ме интересира со предходникот што си го имал, Спортаж 2014, како се покажа во однос на издржливост и квалитет на ентерирер(седишта, кокпит, копчиња...), амортизација, звучна изолација, итн. И колку километри имаше поминато

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
« Одговори #73 на: 19 Јули 2023, 12:15:12 pm »
Со здравје да се вози, топ избор!
 ме интересира со предходникот што си го имал, Спортаж 2014, како се покажа во однос на издржливост и квалитет на ентерирер(седишта, кокпит, копчиња...), амортизација, звучна изолација, итн. И колку километри имаше поминато

Благодарам, поубаво да се враќа :)

За претходниот модел што го имав од 2014 навистина немам замерки за квалитетот на ентериерот, амортизацијата и звучната изолација. Внатрешно беше навистина одржан како модел. Навистина беше удобен, немаше излижаност на ентериерот а со оглед на тоа што моторот беше бензинец, звучната изолација навистина добро се покажа. Незнам како е со моторите на дизел и нивото на бучава во кабината. Во моја сопственост поминав 17000 км или вкупно 120000 км.

Е сега, од амортизација, јас морав да сменам задни амортизери на 120000 км ама тоа најверојатно дека претходниот сопственик се занимаваше со бизнис со лифтови и го имаше доста товарено па поради тоа еден од задните амортизери попушти.

Од аспект на мотор, неможам да кажам дека бев нешто импресиониран, првенствено поради тоа што немаше турбо и му требаше повеќе време да развие брзина, ама од друга страна со оглед на тоа што беше фамилијарно возило и не се замарав многу за тоа.
Најголема мака ми беше потрошувачката на уље на тој мотор, кој се случување да потроши до 1.5 литри на 5-6000 километри и за кој од Киа Сервисот во МК велеа дека е сосема нормално дури и додека беше под гаранција. Утеха ми беше што тоа генерално е фабричка маана на тој мотор и дека и други сопственици не само од тука имаа исти искуства.

Се на се, убаво удобно и пространо возило за фамилијарни потреби со оглед на некои од мааните кои ги напоменав погоре.

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
« Одговори #74 на: 04 Август 2023, 13:35:38 pm »
Краток осврт на последнава половина година откако го имаме возилово.

Презадоволни како целина од тоа што го нуди од аспект на безбедност, практичност, удобност, простор и перформанси (намерно последни оставени бидејки во случајов се најмал приоритет за фамилијарно возило).

Во принцип, Спортажот се вози скоро секој ден, безразлика дали е тоа низ град или на отворено, и до сега има поминато 4100 километри од кои поголемиот дел се на отворено.
Просечната потрошувачка се симна од 9.1 на 8.0 l/100 и верувам дека тоа се должи на поголемиот број на километри кои се извозија на отворено каде потрошувачката се движи некаде од 5.5 до 6.5 l/100. За низ град неприкосновено 9l/100 безразлика дали е зима/лето.

Најниско што се симна потрошувачката е на 4.8 во ECO мод, меѓутоа тој мод го избегнувам бидејќи не би сакал да го мачам моторот кога нема да ми смени литро или две плус на 100 километри. Од друга страна, позитивно сум изненаден од Sport модот каде што моторот се преродува и добива убава снага.   

Како и секоја кола, и оваа си имаа добри и лоши страни (маани) меѓутоа ништо критично или нешто што би ме оттргнало од самото возило. Се на се како пакет на опрема и мотор одлично се погоди за фамилијарно возило.

Освен гориво и редовно перење, нема дополнителни вложувања сега за сега. Следно ќе биде прв сервис и регистрација во декември, па ќе видиме како ќе помине сето тоа.

П.С заборавив да напоменам дека во рок од 2 недели во март при стоење во место на семафор, два пати ме удреа/допреа во задниот спојлер под браникот без некоја позначителна штета.

П.П.С Заборавив да напишам дека последно што заменив е патосникот за во багажник. Иницијално имав земено во Carbox од оние што се сечат и се прелагодуваат на димензиите на багажникот, меѓутоа не ми се допаѓаше тоа воопшто и си купив од Еуростил типски патосник од гума. Слики од пред/потоа подолу.

Пред

Потоа