Автор Тема: 2009 Alfa Romeo MiTo, 1.4 Turbo 120hp  (Прочитано 77453 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17562
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: 2009 Alfa Romeo MiTo, 1.4 Turbo 120hp
« Одговори #750 на: 29 Ноември 2024, 14:28:34 pm »
Тоа се случува најчесто кога ќе ти го исполираат делот наместо да го фарбаат,а ќе ти наплатат како да го фарбале. 😂😂😂

Фарбана си е вратата, ме мрзи да ставам видеа на јутјуб па да ги ставам unlisted па да ги ставам тука, али си добив видео од комора. Крилото предно е полирано, и тука запрел.

Не можам да сфатам, за една педа штета кај задното тркало, исфарба цел праг и заден панел, и ја исфарба и вратата да не дели за секој случај?

Да, така направив, зошто наспроти популарно верување дека мајсторот те краде ако фарба и соседен панел, тоа е препорачана процедура низ развиениот свет ако сакаш да ти биде исто све на колата.

И последното прашање, дали не требаше и крилото предно да се фати ... пааа можеби и

Јас сакав и крило и браник да фарбам ради мали штети на истите, ама решив против ради финансии.

...

Не ти треба маж, ти треба мерач на дебелина на лак/боја. @dame мереше, пред 3 години и рече доста тенко фарбано, така да ако користиш квалитетни материјали како што користи овој, не глеам зошто би било полошо. Како и да е, ќе видиме :)

...

Мајсторот прво предложи да фарба на флека, и да лакира цел панел, така и го работел таму кај оштетеното. Вратата не ја ни спомна, јас си побарав зошто стварно не сакав да двои а сум дал пари за да средувам козметика.

Плус со фарбање на вратата се средија еден куп удари од туѓи врати, од удари на моја врата во туѓи врати..

Долготрајноста ќе ја видиме, или јас ако се фрлам во други животни инвестиции, или следните газди.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
« Одговори #751 на: 29 Ноември 2024, 14:43:46 pm »
Абе и вас крајо не ви се наоѓа, ако е направено како што треба, зошто е направено, ако е направено само колку да е направено, ќе речите фуш е.
Реално воопшто не се познава дали и што е фарбано, а тоа кошта.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1103
« Одговори #752 на: 29 Ноември 2024, 14:53:51 pm »
Абе и вас крајо не ви се наоѓа, ако е направено како што треба, зошто е направено, ако е направено само колку да е направено, ќе речите фуш е.
Реално воопшто не се познава дали и што е фарбано, а тоа кошта.

Сите муабети тука се такви. Ако не е добро, што си барал таму, а ако е добро, сигурно те заебава мајсторот. :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14336
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #753 на: 29 Ноември 2024, 18:47:03 pm »
@MartinAlfista  Не се сомневам,чисто да се на шала беше пишан мојот коментар.
Предходно ти пишав,јас би фарбал само долу,ти си одлучи како шо си одлучи и тоа е тоа.
Вака на слика делува сработено топ,се надевам и во живо е така.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6144
  • 69
« Одговори #754 на: 30 Ноември 2024, 00:15:27 am »
Одлично е офарбано вака на слики. Штом решиле и вратата, сигурно била изершетана од други врати на отварање, па кад је бал, нек је маскембал. Битно грдата вдлабнатина ја нема и одлично изгледа.
Фарбање е лутрија, колку и да е некој фален, бојата не зависи од него, него од тие што ја мешаат...И каква ти е среќата тој ден, таква ќе ти ја погодат бојата :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #755 на: 28 Јануари 2025, 22:18:51 pm »
Откако Симо реши да го продава МиТото, убаво опремено со кожни седишта, не можев да се помирам да нема МиТо со кожни седишта на CARclub, па си купив Pelle Frau кожни седишта со греачи и потпирач за раце :)

Горните две слики се во процес на чистење, иначе беа гнаснички па конечно се искористи средството што @Diesel ми го испрати кога ми ги праќаше и патосниците. Излегоа џам.

Ова е возачкото, разбирливо најоштетено, ама ништо што Додо не може да среди - всушност веќе се договоривме да среди уште пред да ги купам.

Причата како ги најдов:

Како и секој муж, си скролав огласи викендов, и излезе овој оглас:

https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=5242050

Јас и мојата пажња на детали приметивме дека седиштата што ѕиркаат од внатре се невообичаено сјајни, па нормално веднаш пишав на продавачот дали се кожни. Ми потврди, и отидов да ги видам, секако дека беа малку оштетени, па одма си свртив кај Додо, му пратив слики, ми рече "се средува", ми кажа ориентациона цена, и отидов назад со понуда до продавачот, што испадна дека му одговараше, па си ја прифати.

Во процесот ми беше доста битно да ми ги даде и конекторите и за двете седишта, и за прекинувачите за греачите, зошто без нив ништо не правиме кога ќе дојде време да се врзат греачите.

Непозната во оваа равенка ми е уште греачите на седишта. Прашав неколку електричари, не се нафаќаат да пуштат инсталација и да поврзат, па ако имате некој кадарен и храбар, пуштајте контакти :)

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1923
« Одговори #756 на: 28 Јануари 2025, 22:49:46 pm »
Одличен апгрејд!

Ќе ти биде весело дур да најдеш електричар што би се нафатил да ги поврзе греачите прописно како што замислиле од фабрика.

Со оглед на тоа што електричната архитектура е 90% идентична со Corsa/Punto, прво нешто е - провери дали/каква кутија со осигурачи и релиња имаш во гепек. Ова би требало да одговори дали постои воопшто инсталација за греачи до седиштата.

Ако не постои прописно би било:
- Промена на инсталација од A pillar до позади вклучувајќи ја кутијата со осигурачи и релиња
- Програмирање на заден модул (кутија) и упарување со остатокот од возилото
- Програмирање на BCM за да се активира сигналната фунција за греачи
- Инсталација за греачи до конекторот под седишта
- Инсталација на прекинувачи (би требало тие да се само сигнални и да одат до BCM)
« Последно менување: 28 Јануари 2025, 23:02:18 pm DimitarMK »

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6884
  • French diamond
« Одговори #757 на: 28 Јануари 2025, 22:52:02 pm »
Не ти ни требаат греачи, јас во овие 3 години дали 5 пати ги имам пуштено, бензинецот загрева за 5 минути, па освем ако не е -10 надвор, нема ни да ги пуштиш со вакви зими.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43787
  • Il Moderatore
« Одговори #758 на: 28 Јануари 2025, 23:03:56 pm »
Грејачите мање-више ќе ги упасираш, ама у лето шу праиме... Знаеш како горат кожниве седишта?! :D Моите, посветли што се, си имам „мака“, не па црни у скоро црна кола... Мисли ладење како да им уградиш :D
Сепак, разликата меѓу обичните и кожниве е ден и ноќ во седењето, иако изгледаат исто седиштата, апгрејдов си ги вреди парите. Со здравје да си ги користиш!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #759 на: 28 Јануари 2025, 23:47:30 pm »
Одличен апгрејд!

Ќе ти биде весело дур да најдеш електричар што би се нафатил да ги поврзе греачите прописно како што замислиле од фабрика.

Со оглед на тоа што електричната архитектура е 90% идентична со Corsa/Punto, прво нешто е - провери дали/каква кутија со осигурачи и релиња имаш во гепек. Ова би требало да одговори дали постои воопшто инсталација за греачи до седиштата.

Ако не постои прописно би било:
- Промена на инсталација од A pillar до позади вклучувајќи ја кутијата со осигурачи и релиња
- Програмирање на заден модул (кутија) и упарување со остатокот од возилото
- Програмирање на BCM за да се активира сигналната фунција за греачи
- Инсталација за греачи до конекторот под седишта
- Инсталација на прекинувачи (би требало тие да се само сигнални и да одат до BCM)

Греачите не се врзани на CANBUS, па мислам дека доволно паметен електричар може да извлече 12 волти со соодветни осигурачи и релиња врзани некаде, и греачите да функционираат.

За прописно, и донорот и оваа треба да се растурат и да се следи шемата Симо што ми ја најде, ама за тоа нити имам желба нити елан, искрено. Пре би ги оставил неврзани отколку да си отворам денови и денови работа :)

Грејачите мање-више ќе ги упасираш, ама у лето шу праиме... Знаеш како горат кожниве седишта?! :D Моите, посветли што се, си имам „мака“, не па црни у скоро црна кола... Мисли ладење како да им уградиш :D
Сепак, разликата меѓу обичните и кожниве е ден и ноќ во седењето, иако изгледаат исто седиштата, апгрејдов си ги вреди парите. Со здравје да си ги користиш!

За на лето се знае - такси навлака за W124 од оние со дрвени топчиња 😎 фала ти, да си начекаш за Ап-от ствари што ти фалат :

EDIT:

Исчистени, спремни за монтажа:

Еве компилација од оштетувањата, кои патем исклучиво се случиле на местата кај што итаљаните решиле да заштедат со вештачка кожа:

« Последно менување: 29 Јануари 2025, 00:45:42 am MartinAlfista »

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5886
« Одговори #760 на: 29 Јануари 2025, 10:27:23 am »
Нема фабрично пуштено инсталација?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Присутен Fizzbuzz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
« Одговори #761 на: 29 Јануари 2025, 10:29:19 am »
Непозната во оваа равенка ми е уште греачите на седишта. Прашав неколку електричари, не се нафаќаат да пуштат инсталација и да поврзат, па ако имате некој кадарен и храбар, пуштајте контакти :)

Браво што си се нафатил на авантурава. Моја препорака за електричар ти е Давор во Ѓорче. Телефонски број: 077 740 442
Мене ми заврши одлична работа за тоа што ми требаше.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #762 на: 29 Јануари 2025, 11:27:38 am »
Нема фабрично пуштено инсталација?

Иако на почеток мислев дека коливе имаат само две верзии на инсталација (и дека во вториот тип ги има сите конектори за било која варијанта на опрема), испадна дека има 5-6 верзии.

Јас имам напредна инсталација и можам да ставам склопувачки ретровизори, сензори за ауто светла, самозатемнувачки ретровизор, темпомат итн итн, ама не можам да ги ставам греачите на седишта, Bose озвучување, климатроник и сончев кров, кои се поретки опции.

Браво што си се нафатил на авантурава. Моја препорака за електричар ти е Давор во Ѓорче. Телефонски број: 077 740 442
Мене ми заврши одлична работа за тоа што ми требаше.

Дачо не беше доволно храбар да се нафати :) Прво него го прашав.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7310
« Одговори #763 на: 29 Јануари 2025, 12:23:09 pm »
@google каде е?

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1863
« Одговори #764 на: 29 Јануари 2025, 12:31:36 pm »
Да си пробаш среќата со пајо ако ти се нафати од времето го бие глас добар https://maps.app.goo.gl/fdKyWFy4Zd2quRVD8