Автор Тема: Аудиo опрема  (Прочитано 311928 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Аудиo опрема
« Одговори #660 на: 09 Ноември 2014, 01:14:51 am »
Во 21. век? Просто. Нека ги рипува сите плочи и ленти во дигитален формат. Потоа, нека ги стави под стакло плочите, лентите, ленташот и грамофонот како експонати, како украс, како споменици на едно минато време, заедно со фиксниот телефон со вртење и машината за пишување. И ете: телевизор, стерео пар со сабвуфер и некој медија плеер. Телевизорот и плеерот дигитално врзани, аналогните кабли и конектори да не бидат од најевтините и тоа е тоа.  Не му треба ништо друго (освен ако не е фолирант. (најубаво да не доаѓа во никаков контакт со аудиофили, тие шират штетни влијанија наоколу!)

Ако навистина го интересира звукот - ќе вложи во третман на собата. Не мора многу. И мала инвестиција значително ќе го подобри звукот. Ако е поентата „глеј колку плочи имам“ тогаш не мора да ја третира собата.

Што точно значи „одделени од остатокот од опремата“?

Обично не перцепирам постови на ликови како тебе, Лоши Патишта и покојни Бугар, but here it is:

Ќе прашаш некој да ти дае слика од тоа како го решил аудио системот во својата дневна, ќе добиеш десетици редови како filipv јаде гомна.
Човек, толку ли е тешко да сфатиш дека луѓе имаат страст за нешто? Тешко ли е да сфатиш дека човек може емоционално да е приврзан за предмет, или пак неговиот вкус е едноставно таков? Тешко ли е да прифатиш дека не сите единки се 100 проценти совршени како тебе? Едноставна молба од моја страна беше кој си смислил решение на распоредот на уредите, ако може да го слика за да пробам да извлечам инспирација за дизајн. Таа молба не вклучуваше „...и ако може filipv да ми одржи лекција по совршенство зошто глуп сум и не сум 100% формиран како човечка единка. Со негова помош ќе успеам во животот.“
For fuck's sake, ако немаш како да придонесеш до едноставно поставеното и конципирано прашање, stay the fuck out of the conversation. Толку ли е тешко за сфаќање тоа?
Да му ебам матер, за глупости се нервирам во 1 саатот читајќи ќорави постови како твојот.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #661 на: 09 Ноември 2014, 07:35:59 am »
Мартин, ти праша за солуции како да се склопи систем, така? Зарем не ти одговорив токму на тоа?

Ти прашуваш како да склопиш систем со телевизор, појачало, звучници, грамофон и ленташ. Ја ти одговарам според мене правиот начин е од системот да се исфрли грамофонот и ленташот со што „равенката“ ќе се поедностави, а нема да се изгуби ништо. Плус предложив третман на собата и да избегнува разговор со аудиофили. Што е тука проблемот?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6737
  • Бенве сие бенве
« Одговори #662 на: 09 Ноември 2014, 08:35:36 am »
Мартин, многу дрзок си бе, полека малку, дигни рачната...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #663 на: 09 Ноември 2014, 09:15:29 am »
Цитат
...правиот начин е од системот да се исфрли грамофонот и ленташот со што „равенката“ ќе се поедностави, а нема да се изгуби ништо. Плус предложив третман на собата и да избегнува разговор со аудиофили. Што е тука проблемот?

Мислам дека ова е тотално погрешно место за „избегнување на разговор со аудиофили„...
Не знам зошто, ама се некако ми се чини дека на ваква тема навратуваат тие „аудиофилите„ фамозни.  :D  ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #664 на: 09 Ноември 2014, 10:38:58 am »
Мартин, ти праша за солуции како да се склопи систем, така? Зарем не ти одговорив токму на тоа?
Ти прашуваш како да склопиш систем со телевизор, појачало, звучници, грамофон и ленташ. Ја ти одговарам според мене правиот начин е од системот да се исфрли грамофонот и ленташот со што „равенката“ ќе се поедностави, а нема да се изгуби ништо. Плус предложив третман на собата и да избегнува разговор со аудиофили. Што е тука проблемот?

Пишуваше ли некаде "сакам да направам даунсајзинг на колекцијата па предложете како"? Не. Побарав ли совет како толкава количина на плочи и дискови со колекционерска вредност да ги фрлам во ѓубре и да ги заменам со хард диск? Не. Дали мојот пост содржеше било каков збор кој асоцираше на дигитализација и фрлање во ѓубре на ленташот и грамофонот? Не, сосема спротивното.
Не знам онда што кој кур земаш штипки од купот и се мешаш баш онаму кде најмалку си повикан.
Ти благодарам на потрошеното време и ужасниот "предлог" што го даде, и ќе те замолам во иднина да се воздржуваш да споделиш мислење кога јас се обидувам да побарам некаква помош. Еве, пиши му приватна порака на МАРЈАН, очигледно секаде се осеќа повикан да се умеша, ќе си одговарате ко сродни души.

Мартин, многу дрзок си бе, полека малку, дигни рачната...

Ја тебе ќе те викам "лажица" од денес па натаму.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #665 на: 09 Ноември 2014, 10:39:25 am »
Во право е Филип, додуше. Ако бараш квалитет или 21ви век.

@филипв, но ако не ги гледаш работите преку аудио гледна точка, туку од украсна многу полесно ќе го одговориш прашањето. Човекот сака да си ги позиционира ретро аудио украсите од минатото во својата дневна/слушачка соба, а повремено и да ги користи. Ете така, значи како украси веќе имаат логика нели? Е сега каков распоред на украсите да си направи човекот е прашањето. :) Исто и писаќа машина на масичето во дневна е украс, и ете кога ќе те мрзи некое образецче да го скенираш и пополнуваш ќе го навртиш на неа и ќе искуцаш име и презиме и лична карта на неа. :) Не дека е бескорисна, ете еднаш во 3 години ќе ја употребиш. Тој дури и почесто ќе ги употребува украсите, може и еднаш неделно. Поготово што се работи за нешто што има сентиментална вредност за него, (кога се купени, кога си ги слушал, како си ги барал) значи несака да ги изгуби тие спомени (постар човек, повеќе спомени) од едно минато и прекрасно време на кое го потсеќаат. :) Јас така го сфаќам. А дека не треба ни да се рипува, туку да се испосимне во драстично поголем квалитет, тоа па е и уште по валидно.

@martin

Ова што го постирам само замисли го во медијапан со темен фурнир. Значи ниска комода со 6 дупки за AV опрема, а од страната во продолжение фиочиња за плочи. Ако сакаш да не ти се прашат. Ако може и да се прашат тогаш како bookshelf ќе ги наредиш на отворено по долж.
Слични вакви работи јас сакам, и тоа и гледам:

Еве исто вака, значи имаш 6 места за ставање (димензиите ќе си ги коригираш според плочите) и ќе се затвораат со стаклени вратички за заштита. Исто и должината ќе ја коригираш по потреба. И во исти стил направено сталаг за AV опрема која ќе стои од страна по желба тесно, а високо:

за да собира уреди по потреба, а горната даска ќе биде на онакви што се дигаат за да може да се отвора нагоре за да се пристапи до грамофонот.

Истото во модерна футуристичка верзија:

Ова е мојата замисла, и кога би имал повеќе уреди вака би изиграл со странично такво сталагче. И сега имам такво само е старо од пред 30 години. Ама се ќе се пресели во комодата под телевизорот како што реков на претходната страница.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #666 на: 22 Ноември 2014, 14:20:56 pm »
http://www.tomshardware.com/reviews/high-end-pc-audio,3733.html

Цитат
It's easy to be influenced in a listening test by what you expect to hear.

Цитат
Using world-class headphones, a $2 Realtek integrated audio codec could not be reliably distinguished from the $2000 Benchmark DAC2 HGC in a four-device round-up. Again, all four devices sounded great.

Цитат
Anything Above $2 Buys More Features, Not Better Quality

Цитат
...we believe that we have a few advantages over some hi-fi reviewers. First, we have no financial interest in the products we review.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #667 на: 22 Ноември 2014, 15:12:54 pm »
Го тестираат квалитетот на дакот. Интересно.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #668 на: 23 Ноември 2014, 01:45:19 am »
http://www.tomshardware.com/reviews/high-end-pc-audio,3733.html
Цитат
...we believe that we have a few advantages over some hi-fi reviewers. First, we have no financial interest in the products we review.
Не знам дали го прочита целиот напис, ама ако си го прочитал сигурно не си ги пропуштил овие коментари...
Цитат
From my notes, it seems that the device I subjectively preferred was what turned out to be Asus' Xonar Essence STX (runs four and eight).
Цитат
Twice I mistook Asus' sound card for the DAC2. That's because, subjectively, those were the devices that sounded the best to me. They should be the most expensive, right? It turns out that I show a patter of personal preference for the Xonar Essence STX.
Цитат
Interestingly, I wrote "sounds familiar" in run four (Xonar), which was actually true, since I've owned Asus' sound card for a long time. Evidently, though, it wasn't familiar enough to become apparent in run two.
Цитат
But this was the first time I felt I could (and did) reliably identify the Xonar sound card from the O2+ODAC and DAC2.
Цитат
Asus' Xonar Essence STX seems to have a more lively and emotional bass that I subjectively appreciate. It probably isn't as "reference" as the O2+ODAC or DAC2.
Во моментов сум на онбордот SupremeFX(ALC1150) на Asus Maximus VII Ranger, која е подобра варијанта од тестираната RLC889. Чекам да ми пристигне Xonar STX II 7.1 па ќе направам субјективна(по вкус на мое уво) споредба. За компарација ќе користам студиски монитори JBL LSR305.

Во минатото имав Xonar STX и одговорно тврдам дека разликата во квалитет на звук (деталност, динамичност и дефинираност) е забележителна. Xonar STX репродуцира подобар звук отколку онбордот Supreme FX III(ALC898) на Asus Maximus V Gene, на која матична плоча ја користев Xonar STX-от...Споредбата ја правев на студиски монитори Adam A3X.

И уште нешто...Сега кога нема никаков аудио плејбек, кога го мрдам глушецот слушам шумови...Тоа го немав со Xonar STX...Ќе пишам дали истото го ќе го  слушам со Xonar STX II 7.1...

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #669 на: 23 Ноември 2014, 18:16:24 pm »
И уште нешто...Сега кога нема никаков аудио плејбек, кога го мрдам глушецот слушам шумови...Тоа го немав со Xonar STX...Ќе пишам дали истото го ќе го  слушам со Xonar STX II 7.1...

Ја од тие шумови се ослободив кога го сменив портата на маусот. Најозбилно! Го сменив усб дупчето и сите шумови исчезнаа. Сеа кога нема пуштено ништо аудиото е тивко како вакуумот на вселената. Миксетата поише ми шуми од лајнаутот.

Во минатото имав Xonar STX и одговорно тврдам дека разликата во квалитет на звук (деталност, динамичност и дефинираност) е забележителна.

Добро е, напредуваме, од „ден и ноќ“ колку што беше пред некоја година, сега разликата е „забележителна“.  :P Идемо даље!

Пази сеа:

Сигурен си тека тие шумовите од маусот не се единствената разлика која ја приметуваш?

Пробај да одговориш со ладна глава и без гнев.
« Последно менување: 23 Ноември 2014, 18:27:08 pm filipv »

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #670 на: 23 Ноември 2014, 18:30:55 pm »

Цитат
What could cause real problems though, especially in conjunction with other components on the motherboard, is that the peaks happen at high frequencies. On inexpensive motherboards, the graphics card can actually be “heard” via on-board sound. Maybe you've already observed a popping noise while scrolling; now you know what causes it.
http://www.tomshardware.com/reviews/graphics-card-power-supply-balance,3979-4.html

Претпоставувам има уште неколку компоненти кои можат да предизвикаат ваков шум.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #671 на: 23 Ноември 2014, 19:05:59 pm »
Претпоставувам има уште неколку компоненти кои можат да предизвикаат ваков шум.

Скоро све може да предизвика шум. „Лов“ по тој шум може да е напорна, неблагодарна, долготрајна и фрустрирачка работа. Јас имав среќа и од „одма“ (читај: неколку недели живцирање) го решив. Не ми се веруваше кога го открив, сосем случајно го извадив маусот и ОП - вакум оф спејс! Ставам маус - шум. Вадам пак - вакуум. Како сум се радувал ја си знам, солзи радосници ќе пуштев :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #672 на: 23 Ноември 2014, 19:11:32 pm »
Кај мене се јавува шум после некое време откако ќе преќине секаков плејбек. Значи, апсолутна тишина околу 10 минути, па се јавува шум.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #673 на: 23 Ноември 2014, 19:29:01 pm »
Пробај да одговориш со ладна глава и без гнев.
Не сваќам како успеа да заклучиш дека главата ми е вжештена и дека сум гневен?? :D Стварно... Ептен многу сум искулиран и не гледам причина за тоа да не е така. Ако ти така се чувствуваш не значи дека и другите се чувствуваат така. ;) Во секој случај, ако ти се напнати дискусиите на форумов каде треба да убедуваш цел свет во некоја твоја теорија, подобро олабави го на некој период.

Нејсе, да се вратиме на темата. Јас од моето лично искуство сум убеден дека добрата звучна, како Xonar STX репродуцира забележително подобар звук од Realtek онбордот...Немам инструменти ниту методологија со која тоа би го докажал, ниту пак имам намера да го правам истото, но тоа е начинот на кој јас, од лично искуство, а не од рекла-казала, ја доживувам квалитетната звучна картичка...

Од друга страна, за тебе двајца PC-ентузијасти од Томсхардвер, без искуство и без саати поминати во слушање на музика, кои направиле тест со сопствените уши, без никаква опрема за анализа, и само со слушалки, се по-релевантни од цел останат аудио-свет и од цела една индустрија со голема историја зад себе.

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #674 на: 23 Ноември 2014, 19:49:20 pm »
Крел одби слеп тест на неговата декларирана способност по уво да разликува различни usb кабли. Ако добро го разбрав, неќел тој да се тестира пошто јас не сум имал доволно искуство. На кој тоа начин моето искуство влијае на неговата способност по уво да разликува усб кабли остана мала мистерија, но нејсе...

А ти? Ти се нафаќаш? xonar вс 15 години стар саундбластер од најевтините? звучници, соба, музика, све по твој избор. Ај, шо, ко изговор за дружба, ја ќе донесам алколол и месо. Батали ги овие шапшаливе од томсхардвер што пишувале глупости, да видиме ти дали разликуваш. Шо викаш една олабаена научноистражувачка дружба да напраиме?