Јас кога го барав стамбениот кредит (2018), прво се упатив во матичната НЛБ и таму ми ја дадоа истата понуда од веб-страната.
Отидов карши во СПК и ми дадоа понуда каде каматата беше 6.000еур помала.
Се вратив за да им побарам документи за префрлање документи и комплет средства во друга банка и таа на шалтер само ми подаде и заведе во ПЦ.
Утредента, прво мејл, па ми се јавија на телефон, па испрашување што се случило за да донесам таква одлука, па состанок наредниот ден за „да поразговараме“.
На состанокот само им ја дадов понудата од СПК и ништо не зборев, па почна со ама вие сте догогодишен клиент, ама вие на време подмирувате обврски, ама не сакаме да ве загубиме....и направи понуда каде каматата беше 3.000 пониска од таа на СПК, а 9.000!!!!! од првичната шалтерска понуда.
@balanar ако одиш со осигурување на кредитот, внимавај затоа што и тука имаат уиграно цаки, па ќе го споделам поето искуство.
Осигурувањето на целиот кредит и не е голема ставка, а јас секако сакав да го осигурам, затоа што периодот беше долг и во случај на не дај боже не сакав да оставам долгови позади мене.
Даваат понуда и кажуваат колку Х.ХХХ еура е осигурувањето и нормално целото може да го расцепкаат да влезе во ратата за станот.
Се оди на задолжителен лекарски преглед во установи предложени од нив.
Помина прегледот, извештај не добив, туку само известување дека премијата за осигурување е зголемена за некои 30%.
Првично не ме засегна затоа што малку менуваше во ратата и гледав што побргу да завршам работа затоа што ми гореше под нозе.
Ама откако преспав, викам чим е зголемена премијата, сигурно има зошто, па побарав извештај.
Па нели ви го дадоа, па нели стигна, како не ви го пратиле итн.....стигна некако извештајот.
И според извештајот, „броени ми биле деновите“, арно ама матичната кога виде рече дека не е можно одредени параметри да имаат толку високи вредности на сметка на други (со пенкало напишани) и ме прати директ во Авицена на итен целосен преглед.
И од таму резултатите стакло.
Го однесов новиот извештај во банка и ги прашав како се добиени претходните и нормално дека они не знаеа и дека ќе проверат.
Наредниот ден само ме известија дека премијата за осигурување е првичната.
Да не бев во тотален хаос периодот, ќе им ебев матер и на едните и на другите, ама тогаш гледав само да завршам работа и да влезам во станот.
Поентата ми е и за тебе (пошто сега го трчаш патот), ама и за другите да знаат дека се' е пазар и да внимаваат на секој аспект.
Особено па на ветувања на граѓевинци