Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 468443 пати)

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 437
Само да те предупредам дека ако ти кажале дека после фиксниот период, ќе поднесеш барање и пак ќе ти дадат фиксна стапка, наместо варијабилна, најверојатно ќе излажале и кога ќе дојде време ќе те одбијат. Веќе во два случаи се повторува истото со Стопанска банка. Со камати се малку пониски од другите ама кога ќе заврши периодот на фиксна каматна стапка се катастрофа во однос на односи со клиенти.

Го знам ова, вака е секаде мислам за рефинансирање во истата банка. Ретко кој ќе ти одобри да ти остане истата камата како што ти била фиксната.
Сите што ги знам кога рефинансирале - земале во друга банка.

Не е тоа рефинансирање туку предоговарање на камата (така е изразот). Кога ти завршува фиксната камата поднесуваш барање и добиваш нова фиксна која е нешто повисока од онаа која во моментот се нуди за нов кредит. Пример во тој период за нови корисници ако каматата е 3.2%, тебе ќе ти дадат 3.4% или 3.5%, ама пак ќе биде значително помала од варијабилната. Не дај боже да дојде до ненормален раст на варијабилните како што беше пред две години ќе бидеш заштитен. Е тоа во Стопанска  го ветуваат, ама не го остваруваат.

Тешко дека ќе ти понудат само 0.2 повисока. Мене во старата банка ми понудија 4.5% фиксна после фиксниот период. Зависи и од моменталните услови на пазар.

Мене Шпаркасе ми понуди, само беше 0.4, не 0.2 (сега додека пишував се сетив).

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11155
  • Ќybriт Pro Max
Јас кога го барав стамбениот кредит (2018), прво се упатив во матичната НЛБ и таму ми ја дадоа истата понуда од веб-страната.

Отидов карши во СПК и ми дадоа понуда каде каматата беше 6.000еур помала.

Се вратив за да им побарам документи за префрлање документи и комплет средства во друга банка и таа на шалтер само ми подаде и заведе во ПЦ.

Утредента, прво мејл, па ми се јавија на телефон, па испрашување што се случило за да донесам таква одлука, па состанок наредниот ден за „да поразговараме“.
На состанокот само им ја дадов понудата од СПК и ништо не зборев, па почна со ама вие сте догогодишен клиент, ама вие на време подмирувате обврски, ама не сакаме да ве загубиме....и направи понуда каде каматата беше 3.000 пониска од таа на СПК, а 9.000!!!!! од првичната шалтерска понуда.

@balanar ако одиш со осигурување на кредитот, внимавај затоа што и тука имаат уиграно цаки, па ќе го споделам поето искуство.

Осигурувањето на целиот кредит и не е голема ставка, а јас секако сакав да го осигурам, затоа што периодот беше долг и во случај на не дај боже не сакав да оставам долгови позади мене.
Даваат понуда и кажуваат колку Х.ХХХ еура е осигурувањето и нормално целото може да го расцепкаат да влезе во ратата за станот.
Се оди на задолжителен лекарски преглед во установи предложени од нив.

Помина прегледот, извештај не добив, туку само известување дека премијата за осигурување е зголемена за некои 30%.
Првично не ме засегна затоа што малку менуваше во ратата и гледав што побргу да завршам работа затоа што ми гореше под нозе.
Ама откако преспав, викам чим е зголемена премијата, сигурно има зошто, па побарав извештај.

Па нели ви го дадоа, па нели стигна, како не ви го пратиле итн.....стигна некако извештајот.
И според извештајот, „броени ми биле деновите“, арно ама матичната кога виде рече дека не е можно одредени параметри да имаат толку високи вредности на сметка на други (со пенкало напишани) и ме прати директ во Авицена на итен целосен преглед.
И од таму резултатите стакло.

Го однесов новиот извештај во банка и ги прашав како се добиени претходните и нормално дека они не знаеа и дека ќе проверат.
Наредниот ден само ме известија дека премијата за осигурување е првичната.

Да не бев во тотален хаос периодот, ќе им ебев матер и на едните и на другите, ама тогаш гледав само да завршам работа и да влезам во станот.

Поентата ми е и за тебе (пошто сега го трчаш патот), ама и за другите да знаат дека се' е пазар и да внимаваат на секој аспект.
Особено па на ветувања на граѓевинци :)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3407
  • Хюндай Тюсон
Работам на софтвер за хипотекарни кредити. Над 50 проценти од кредитите се со исклучение за камата. Има посебен софтвер за отстапки и комисии за истите итн.
Али не е исто за кредит од 50 000 евра и 500 000.

Друго нешто што треба да внимавате за осигурувањето е дека се рачуна за периодот за кредитот однапред. Пример земаш за 30 години тие ти рачунаат за 30 години и го лепат на кредитот и исплаќаш месечно. И ако го исплатиш за 5 години ти си им платил осигурување за 30 години кое иде у вода.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2812
Јас станбениот кредит го земав од матичната НЛБ почеток на 2019 година. Првите 2 години беше пониска каматата, испод 3% беше, а следните 3 години требаше да биде повисока, а после тие 5 години (2+3) требаше да биде варијабилна.

Кога поминаа првите години од повластената стапка, приметив поголема месечна рата за кредит, не ми ни текна во моментот дека ми помина повластениот период. Ми дојде некако висока каматата и почнав да се распрашувам во други банки.

Во НЛБ им кажав дека имам чувство дека преплаќам кај нив и дека како клиент кој има траен налог за кредитот, немам задоцнето рата ниту еден ден, ниту пак друга уплата, не сум во минус и слично, а фидбекот од нивна страна воопшто не е како што треба да биде спрема лојален клиент, кој за кредит од 65.000 треба да врати 125.000 евра (кредитот првично беше на 30 години).

Им посочив дека брутално е за вкупна рата од 350 евра, главница да плаќам 100 евра а камата 250 евра (такви беа првите рати).

Во тој момент, 2022/2023 мислам, Силк роад имаше добра понуда и најсниски камати, побарав понуда од нив. Со документите отидов во НЛБ банка да им кажам (не да ги прашам) дека одам во друга банка. Тогаш ми понудија скоро исти услови како Силк, а и позитивно беше тоа што останав во иста банка и не платив 0,5% провизија (договорен пенал) за премин во друга банка.

Моментално сум на фиксна камата во износ од 3,5% за период од 10 години. Тоа баш го завршивме пред да почне да игра варијабилната каматана стапка.

*             *             *

Кога сме кај кредити, камати, да спомнам и за депозити и нивните камати.

Висината на каматата на депозит (за ист износ) варира од 200 до 1500 евра за ист период на орочување, така да и тоа истражував, од банка во банка и пак мојата матична банка најмала камата ми даваше, па средствата се орочени во друга банка.

Сакам да кажам дека и тука има игранки.
Своерачен потпис ;)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359
Јас кога го барав стамбениот кредит (2018), прво се упатив во матичната НЛБ и таму ми ја дадоа истата понуда од веб-страната.

Отидов карши во СПК и ми дадоа понуда каде каматата беше 6.000еур помала.

Се вратив за да им побарам документи за префрлање документи и комплет средства во друга банка и таа на шалтер само ми подаде и заведе во ПЦ.

Утредента, прво мејл, па ми се јавија на телефон, па испрашување што се случило за да донесам таква одлука, па состанок наредниот ден за „да поразговараме“.
На состанокот само им ја дадов понудата од СПК и ништо не зборев, па почна со ама вие сте догогодишен клиент, ама вие на време подмирувате обврски, ама не сакаме да ве загубиме....и направи понуда каде каматата беше 3.000 пониска од таа на СПК, а 9.000!!!!! од првичната шалтерска понуда.

@balanar ако одиш со осигурување на кредитот, внимавај затоа што и тука имаат уиграно цаки, па ќе го споделам поето искуство.

Осигурувањето на целиот кредит и не е голема ставка, а јас секако сакав да го осигурам, затоа што периодот беше долг и во случај на не дај боже не сакав да оставам долгови позади мене.
Даваат понуда и кажуваат колку Х.ХХХ еура е осигурувањето и нормално целото може да го расцепкаат да влезе во ратата за станот.
Се оди на задолжителен лекарски преглед во установи предложени од нив.

Помина прегледот, извештај не добив, туку само известување дека премијата за осигурување е зголемена за некои 30%.
Првично не ме засегна затоа што малку менуваше во ратата и гледав што побргу да завршам работа затоа што ми гореше под нозе.
Ама откако преспав, викам чим е зголемена премијата, сигурно има зошто, па побарав извештај.

Па нели ви го дадоа, па нели стигна, како не ви го пратиле итн.....стигна некако извештајот.
И според извештајот, „броени ми биле деновите“, арно ама матичната кога виде рече дека не е можно одредени параметри да имаат толку високи вредности на сметка на други (со пенкало напишани) и ме прати директ во Авицена на итен целосен преглед.
И од таму резултатите стакло.

Го однесов новиот извештај во банка и ги прашав како се добиени претходните и нормално дека они не знаеа и дека ќе проверат.
Наредниот ден само ме известија дека премијата за осигурување е првичната.

Да не бев во тотален хаос периодот, ќе им ебев матер и на едните и на другите, ама тогаш гледав само да завршам работа и да влезам во станот.

Поентата ми е и за тебе (пошто сега го трчаш патот), ама и за другите да знаат дека се' е пазар и да внимаваат на секој аспект.
Особено па на ветувања на граѓевинци :)

Имам и јас слични ситуации и за понудата за станбениот во НЛБ и за осигурувањето баш лани.

Во 2020та јас поднесов апликација за станбен кредит, на почетокот пред да фати Ковид. Со години клиент таму јас како физичко лице а и со фирмата моја исто. Поднесувам апликација за кредит, договарам проценител да дојде на лице место со инвеститорот, сѐ океј завршуваат работа, и после 2 недели ми се јавува вработената во банка и ми вика „Андреј, да не е стар станов, да не седел некој во него?“ ѝ викам „Станот е толку нов што уште не е избрусен паркетот уште, зошто?“ и ми вика „Па проценката на станов е некои 30% помала од сумата што ја бараш за кредит. Ако сакаш да ти ја одобриме ќе мораш уште некој имот под хипотека да заложиш“. Си го фатив патот и отидов по други банки и нормално секаде ми ја одобрија сумата што ја барав.

Кога почнав процес во банката што ја избрав крајно, ми рекоа дека треба да затворам прво еден ситен кредит што го имав на фирма со останати некои 2000 евра и уште 6-7 месеци останат рок на исплата. Одам во одделот за правни лица за да ми направат налог и да ми издадат потврда, и тој што работеше таму ме прашува „Уште многу малце има останато рати, зошто го затвораш предвреме?“ му викам „Од друга банка кај што апицирам за станбен кредит ми побараа да го затворам“ „А зошто не аплицираш кај нас за станбениот?“ „Аплицирав, па ми рекоа дека станот од 83 квадрати со 36 квадрати гаражен простор во Црниче вреди толку, и не ми ја одобрија сумата што ја барав“ неговата реакција беше „Кај има таков стан во Црниче за тие пари да си купам и јас“.

Нејсе, 5 години подоцна, иде време за рефинансирање зошто сакав да си одам од ТТК, и со фирма сѐ уште бев во НЛБ ради софтверот а и плус девизни приливи на физичко лице таму, па ај да прашам пак. Одам, и исто така ми даде одлична понуда со 0.5% помала фиксна камата на 10 години од тоа што им е на сајтот, плус покриени трошоците за затворање едно друго, и плус ќе вратам сѐ на иста банка. Топ. Исто одам на систематски преглед, ме праќаат во Биотек за жал, ми звони после недела дена, истиот муабет, полисата накачена ради 30% ради дишни проблеми и пролапс на митралната валвула на срцето. Мене ме фаќа паника ради здравје нормално, не ради тие 500 денари плус што идеа месечно, и фаќам извештајот и прво во Срце на целосен преглед, а после и во Систина на пулмолог.

Во Срце ми викаат дека иако валвулата има малце поголеми движења од нормално, целосно се затвора и не се класифицира ни блиску како пролапс. Систина докторката ми вика Ова ти е од алергија (за која што им потенцирав во Биотек), еве ти кортикостероиди, прскај ги недела дена и прави пак тест. И се вратив назад во НЛБ со сите овие извештаи ама не ми ја намалија премијата мене :)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4286
https://faktor.mk/nikoloski-ova-so-cenite-e-naduvan-balon-gragjanite-da-ne-kupuvaat-stanovi-pred-izgradba

- Загрижен сум дека се создава еден балон во градежништвото и да ги замолам граѓаните да не купуваат станови без да можат да ги видат со голо око. Да не купуваат станови со таканаречена прибелешка во имотен лист, туку да купуваат станови во објекти кои што веќе имаат добиено употребна дозвола.

Затоа што ми е страв дека овој балон може да пукне и дека бројни објекти може да останат незавршени. Апелирам до граѓаните да внимаваат многу кога купуваат недвижности. Наједноставен совет е да бараат од инвеститорот употребна дозвола и да е впишан во „Катастар“.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3635
Најдобронамерен совет до сите кои сакаат да си купат стан во изградба: на почеток изгледа дека е поевтино, бидејќи физички не си во него, но таков стан носи многу ризици. Временските интервали се неизвесни, а особено кај нас, во корумпирана држава, човек едноставно не може да има доверба.

Јас сум еден од оние кои многу порано ги поминале фазите на купување стан во градба. На што да се обрне внимание? Кој е инвеститорот? Што и како изградил? Дали станот ги задоволува твоите критериуми? Ако е „клуч на рака“, погледни што се вградува. Направи пресметка: дали ќе имаш подно греење низ целиот стан, или само клима во една соба, или четири клими ако не сакаш да оглувиш? Дали ќе имаш централно парно?

Цена и плаќање – ако имаш заштедена готовина и си печалбар од странство, договори цена и уплаќај. Но до сите кои работат и живеат со станбени банкарски кредити: јас лично не би го советувал тоа во Македонија. Околу цените секаде е скапо и ќе биде луксуз за човечки живот да имаш свој стан за околу 70 години предвидено. Едноставно, тоа ќе биде научна фантастика во наредните четири години, без разлика дали си во Скопје или Минхен.

Совет до сите: ако можете, купете веќе изграден стан и по можност веднаш се вселете. Онака, кога веќе давате пари за стан во градба, тоа веќе не е ни безбедно. Уште еднаш совет: до 31 декември 2028, ДДВ на прв стан е 5%. Ако купувате во градба, вметнете клаузула дека ако станот не се изгради, не се вселувате, и ако дојде до промена на ДДВ, вие како купувач не го плаќате, туку инвеститорот.

Не верувајте на 3D цртежи и бајки. Од искуство ви кажувам: времето лета, и дали ќе се вселите на време е секогаш знак прашање. Јас ви пишувам ова од искуство.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2759
@marjanot - Благодарам на инфо

Јас искрено не ни прашав во НЛБ дали ќе пробаат да ме задржат, може ќе избоксував нешто ситно. Ама таму имаат задолжително осигурување.
Плус, ме накурчија што од 01.03 нема да стигаат кодови по СМС за верификација на плаќања, туку исклучиво преку НЛБ Пеј. А НЛБ Пеј не работи со инсталиранa AnyDesk на мобилниот што ја користам. Зашо - они си знаат.

Во Стопанска земав без животно осигурување, а ќе ги пишам точните каматите кога ќе излезат кредитите (станбениот + потрошувачки). Од тие на сајтот има можност да спуштат за 0.2%.

Во друга банка - животното осигурување беше 450€ на годишно ниво :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5380
Најдобронамерен совет до сите кои сакаат да си купат стан во изградба: на почеток изгледа дека е поевтино, бидејќи физички не си во него, но таков стан носи многу ризици. Временските интервали се неизвесни, а особено кај нас, во корумпирана држава, човек едноставно не може да има доверба.

Јас сум еден од оние кои многу порано ги поминале фазите на купување стан во градба. На што да се обрне внимание? Кој е инвеститорот? Што и како изградил? Дали станот ги задоволува твоите критериуми? Ако е „клуч на рака“, погледни што се вградува. Направи пресметка: дали ќе имаш подно греење низ целиот стан, или само клима во една соба, или четири клими ако не сакаш да оглувиш? Дали ќе имаш централно парно?

Цена и плаќање – ако имаш заштедена готовина и си печалбар од странство, договори цена и уплаќај. Но до сите кои работат и живеат со станбени банкарски кредити: јас лично не би го советувал тоа во Македонија. Околу цените секаде е скапо и ќе биде луксуз за човечки живот да имаш свој стан за околу 70 години предвидено. Едноставно, тоа ќе биде научна фантастика во наредните четири години, без разлика дали си во Скопје или Минхен.

Совет до сите: ако можете, купете веќе изграден стан и по можност веднаш се вселете. Онака, кога веќе давате пари за стан во градба, тоа веќе не е ни безбедно. Уште еднаш совет: до 31 декември 2028, ДДВ на прв стан е 5%. Ако купувате во градба, вметнете клаузула дека ако станот не се изгради, не се вселувате, и ако дојде до промена на ДДВ, вие како купувач не го плаќате, туку инвеститорот.

Не верувајте на 3D цртежи и бајки. Од искуство ви кажувам: времето лета, и дали ќе се вселите на време е секогаш знак прашање. Јас ви пишувам ова од искуство.
Ne e toa samo vo MK i vo Germanija ima isti slucai

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор

Ne e toa samo vo MK i vo Germanija ima isti slucai

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

https://www.slobodenpecat.mk/sopstvenici-na-stanovi-so-protest-baraat-da-se-vselat-vo-zgrada-vo-madzhir-maalo-chekame-investitorot-da-se-smiluva-samo-vetuva-i-ne-ispolnuva/
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
Јас летоска сакав да купам стан од една фирма. Зградата се гради сѐ уште.

Вие не знаете кои глупости ги пишуваа во преддоговорите.

Нејсе.

Имаа пишано крај на градба мај 2027. Рокот можел да се пробие ако имале проблем од Општината, Водовод, ЕВН…

Клаузули што ако се пробие рок, ништо не пишале.

Си најдов адвокат, спремивме одговор со тоа што ќе ми плаќаат нели за пробиен рок, како ќирија.

Не прифаќаа таков пред договор.

Се откажав. Од јули 2025 само еден ред цигли Ytong имаат наредено.

Отсутен Jimny

• Сениор
Исто и на мене до сега 4 инвеститори не прифатија корекција на преддоговор од страна на мој адвокат срочен.Затоа и на сите им зборам да гледат и да се консултираат со адвокат свој па тогаш да веруваат на бајки и 3д цртежи и на инвеститор преддоговор и не е како порано сега е хаос.Купување во градба секој со своите пари си знае како Пријател после 11 години зема имотен лист :D .Но да не биде касно.Важно да подсетиме белким ке има некој акл во глава.Како велат на човек можеш да му земеш не и да му дадеш со сила.Друго објаснување не знам

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Денес го потпишав пред-договорот, па до банка за апликација за кредит (ми фалат само уште некои документи/заверка кај мене на работа), па да се процесира официјално.
Земав и три листа за пред-бележување (станот, подземното паркинг место (16m2) и подрум(5m2). Подрумот е во продолжение на гаражата, на крајот од паркинг местото има заградено, со врата. Супер е за носење работи од кола у подрум и обратно.

Ќе пишам подоцна што бидна од тоа што сакав да прашам.

@balanar Прво и најбитно - честитки најголеми, слатки маки се овие, со среќа нека ти е, помалку нервози и помалку трошоци и што побрзо да се вселиш!

Топ тип што мислам дека не е спомнат претходно - претпоставувам дека со либето ќе си се вселуваш, али за мир во куќа, слушај ја шефицата како сака да биде опремено :)

In other news - после години под кирија во Скопје, ми дојде и мене редот да си барам прв стан за купување.
Веќе некое време сум под кирија во центарот на центарот на градот, во Градски ѕид, па откако газдата ја одби понудата да му го купам овој, решив да барам во друга општина.

Барам главно во Кисела Вода, границата отприлика би била до кај Супер Тинекс/Никоб осигурување на Борис Трајковски, па ако вие продавате, или имате ваши луѓе, сторете ми абер во ПП.
За нови станови признавам дека сум уште налбат, па учам паралелно како што барам.

Пример, по читањето назад за Баланар, денес ве обвинувам вас дека ќе си барам и подземно паркинг место :)
Додуша и муабетот за второ вц ме замисли и сосема има смисла.

Вчера преку Кацкар бев да гледам стан од Трим и Љум кај техничкиот преглед во Кисела Вода, и баш му фрлив око, со таркети, со радијатори, со сите нишани, ама да не се залетувам веднаш.

Паралелно гледам и некои станови во постари згради околу Дом за слепи, за кои надежно нема да има потреба да им влегувам со зоља за реновација.

Имам репетирани луѓе и мајстори nga Gostivare (поздрав @MartinAlfista :) ) само уште станот да се најде.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2359
Бегај од Трим и Лум ако сакаш да си раат

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Фала за тоа, ќе го имам на ум. Прифаќам секаков совет и критика, само можеш ли да кажеш и за мене и за сите тука зошто подалеку од нив? Така нешто слично и за Саник прочитав поназад. @andrejnaumovski