Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 468626 пати)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2759
Може доцна...рече дека си заменил подрумот за гаража и доплатил 6000, претходно сосе подрумот требало за гаража 8000.
Аконе така, за разлика од 2000 мислам дека вреди да си го земеш и подрумот, ќе тинсе најде многу, глупости за НГ, кондури, ситни алати итн

Разликата од само подрум (задолжителен) до опционално подземно паркинг место + подрум (исто е задолжителен ако одбереш паркинг место, но е некој квадрат помал и нешто поевтин по m2 од првата опција) е некаде над 6000 евра.
Подрумите секако се задолжителни, што и да одбереш...

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 972
  • The best or nothing.
Ако имаш можност, консултирај се со архитект. Собери ги сите мислења и препораки, ама сепак архитектите знаат екстра "цаки".  :)

Мене не ми го отвара ексел фајлот.
Препорака:
1. Вентилатор за издув во вц.
2. Проточен бојлер за вц.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
Ми текна сега нешто.
Можеби беше спомнато, ама не ми текнува, околу греење/ладење, доколку е решено со инвертери (сплит/мултисплит), обавезно во секоја соба да има единица.

Сега кај што сум привремено, станот има 2 спални, а една внатрешна единица, во дневната, инвеститорот пресметал дека е доволно. Оставање отворени врати за да се загреваат/изладат другите соби е безвеза.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2750
  • Шалабајзер
Ми текна сега нешто.
Можеби беше спомнато, ама не ми текнува, околу греење/ладење, доколку е решено со инвертери (сплит/мултисплит), обавезно во секоја соба да има единица.

Сега кај што сум привремено, станот има 2 спални, а една внатрешна единица, во дневната, инвеститорот пресметал дека е доволно. Оставање отворени врати за да се загреваат/изладат другите соби е безвеза.
Обично одат гратис панелки и клима.

Ние кога го потпишавме договорот, прашавме дали има можност за промена, односно ни дадоа понуда за инвертер клима со 2 внатрешни единици, односно во детската ќе одиме на варијанта панелка, додека во дневна и спална клими.

Лепша половина највеќе бараше да сме на градско парно ама ку**инааа, градско парно овој дел на Скопје само во Александрија ама моја нога таму не стапнува

Sent from my iPhone using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
Кикац, размисли за термопечка. Од малите печки. (2 / 2,5)
Преку ноќ се полни/акумулира, преку ден дува и зрачи.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2750
  • Шалабајзер
Кикац, размисли за термопечка. Од малите печки. (2 / 2,5)
Преку ноќ се полни/акумулира, преку ден дува и зрачи.
Уште таа ми фали у станчено

Шала на страна, фала на совет, ама прифатена е понудата за мултисплит, само не ја знам точната сума, само знам дека доплата ми е околу 300€ плус монтажа и спроведување цевки, кои севкупно не верувам да надминат над 1000€

Sent from my iPhone using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
78m2 за тебе е станче? Браво бе.  :P

Подрум имаш ли? Каде ќе киселиш купус, и ќе ја сметиш бочвата за вино.  ;D

Со среќа и на тебе. Па да частиш нешто. :)

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 437
Не знам за вас, ама јас во нов стан (во градба) ќе ставам барем 25% повеќе штекери. Посебно во кујна, кај што имаш 2-3 штекети, а над 5 апарати во секој момент. Ова зборам за оние што стојат на кујна, не шпорети, фрижидери и слично. И ако сеуште не е направен во тек на зидање дополнителна звучна изолација на гранични зидови и сите кабли од главна кутија до сите електрични места ќе ги ставам во пластични црева како што е во секоја нормална земја (читај ЕУ). По 10 години, сакаш да смениш електрика за еден ден правиш се и имаш комплетно нова електрика (вадиш стари кабли од црева и ставаш нови). Ова е глупост кај нас. Градба 2025, а по 10 - 15 години ќе мора да го демолираш цел стан за да смениш електрика или да се молиш да не се запалиш.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7237
Ако климата е за греење, тогаш парапетна. Ден и ноќ разлика во корисноста и ергономичноста

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11879
  • Архитект
Не знам за вас, ама јас во нов стан (во градба) ќе ставам барем 25% повеќе штекери. Посебно во кујна, кај што имаш 2-3 штекети, а над 5 апарати во секој момент. Ова зборам за оние што стојат на кујна, не шпорети, фрижидери и слично. И ако сеуште не е направен во тек на зидање дополнителна звучна изолација на гранични зидови и сите кабли од главна кутија до сите електрични места ќе ги ставам во пластични црева како што е во секоја нормална земја (читај ЕУ). По 10 години, сакаш да смениш електрика за еден ден правиш се и имаш комплетно нова електрика (вадиш стари кабли од црева и ставаш нови). Ова е глупост кај нас. Градба 2025, а по 10 - 15 години ќе мора да го демолираш цел стан за да смениш електрика или да се молиш да не се запалиш.

Да видиш ти што е нова шема по градилиште. Поставување на кабли за струја без црева и ППР цевки за вода во под.
По цел стан, онака без ред.

Со среќа кога ќе пукни нешто.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20377

Да видиш ти што е нова шема по градилиште. Поставување на кабли за струја без црева и ППР цевки за вода во под.
По цел стан, онака без ред.

Со среќа кога ќе пукни нешто.

Нема градежни прописи и инспектори за ова да се спречи?

На крај нека направат само плочи и приклучок до секој стан да стават и секој посебно после да си ги среди становите затоа што вака е ептен неморално за тешко заработени пари да те зафркаваат.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2517
Е добро де, затоа нема да купиш од било кој.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2759
Денес го потпишав пред-договорот, па до банка за апликација за кредит (ми фалат само уште некои документи/заверка кај мене на работа), па да се процесира официјално.
Земав и три листа за пред-бележување (станот, подземното паркинг место (16m2) и подрум(5m2). Подрумот е во продолжение на гаражата, на крајот од паркинг местото има заградено, со врата. Супер е за носење работи од кола у подрум и обратно.

Ќе пишам подоцна што бидна од тоа што сакав да прашам.
« Последно менување: 16 Јануари 2026, 18:21:50 pm balanar »

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 437
Е добро де, затоа нема да купиш од било кој.

Нема во МК инвеститор кој електричната инсталација ја става во црева.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4286
А кој менува инсталација по 10-15г. Такви промени може да се потребни по 40-50 години.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"