Денес правев некои груби пресметки (плус се чув со банките) за станбен кредит. Ова подолу е само кредитот, без другите пропратни трошоци. А каде се трошоците за уредување на истиот 
Чисто ме интересираше колку е месечно рата, колку би било крајно за враќање и сл.
60.000 евра на 20 и 30 години.
80.000 евра на 20 и 30 години.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Свесен сум дека варијабилната камата е баш тоа - варијабилна и не може да се гледа од денешен аспект, грубо се пресметките со денешна дата.
Исто така, свесен сум дека можеш кредитот да го рефинансираш после 10 години и пак да се ставиш на фиксна за наредни 10 години 
Да не зборам што можеш и да го отплатиш порано доколку имаш можност, па крајната сума да е доста помала.
Не знам што ќе се прави, ова е лудница.
30 години лично ми е премногу (и временски и каматно и секако) и тоа дефинитивно отпаѓа.
Јас лани купив стан на 30г и ова го научив во целиот процес:
- Црн фонд што ќе ми покрие барем една година од сите месечни трошоци вклучувајќи и ратата за станбениот
- Сите освен комерцијална ми спуштија камата, од како прашав за пониска камата. Прашувај/преговарај
- Трошоци за купопродажба/даноци/нотар/адвокат пробај да ги вклучиш оквирно во трошоците
- Јас би земал кредит за уредување на станот отколку да останам со празно ќесе - не знаеш што може да се случи наредниот месец. Ако земеш и потрошувачки може да ти подобра камата
- Во ниеден случај не се оставај без кеш
- Иако не најдеш идеален стан - купувај заради тоа што со уплаќањето на учеството и ратите создаваш капитал
Освен ако не продаваш недвижнина па со истите пари купуваш друга, тешко дека ќе купиш недвижнина на многу краток рок - така функционираат работите