(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Купувањето стан во кеш, а не преку трансфер во банка, е
една од причините зашто цената на м2 иде нагоре.
Во табелата во колоната просечна цена, највисоката цена е 1550 евра. Тоа е податок кој е статистички на станови купени преку банкарски трансфер. Односно, пари со познато потекло и историја користени да се купат недвижност. Во таква ситуација купувањето и продажбата на стан се легитимни, и реално постојат.
А, и секако делува доста логично м2 во центар да е 1550 евра, а не 3000-6000 евра како што читаме по интернет порталчиња.
На пример, јас имам нива, произведувам јагоди. Јагодите ги купува дискотека во Амстердам преку претприемач од Прешево и ми ги плаќа кеш. Парите ги имам, данок немам платено, јагодите ги јадат во Амстердам, презадоволни клиентите, журката иде јако.
Јас идам со кешот кај инвеститор купувам стан 3000 евра квадрат. На интернет иде вест - м2 во Скопје стигна 3000 евра.
Добивам стан, парите влегуваат во систем (банка), инвститорот ги уплаќа на сметка по основ на купопродажен договор.
Станот го продавам по 1500 евра квадрат.
Инвеститорот во следната нова градба ми дава на поклон еден стан како „компензација„ и тој го продавам по 1500 евра квадрат.
Инвеститорот продал 2 стана по пазарна цена (во просек), јас имам официјално купено само 1 стан од 3000 евра по м2, и имам пари во систем (банка) од продажба на два стана од 1500 евра по м2. Статистички продадени се 3 станови од 3000, 1500, 1500 евра квадрат, или во просек 2000 евра квадрат.
Дискотеката во Амстердам нарачува уште јагоди, и после следната берба/продажна на јагоди, инвеститорот ќе ми го продаде станот 4000 евра квадрат. Истиот процес ќе се повтори, просечната цена на крај ќе биде 2500 евра квадрат.