Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 363030 пати)

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3207
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Другар, зимаш ли некоја паричка за ова од уста што не ги вадиш Треска?

Ама искрено, го отупе. Свативме, си земал стан таму, најдобри се. У реду е.

Sent from my Xiaomi 13T
Читај убаво што пишувам. Не земам пари ако треба, и ако треба, ќе ги критикувам работите отворено. Го отворам умот на сите вас кои само читате, а молчите за многуте нешта.

Не е битно кој каде купил стан, важно е да нема проблеми. Со Саник се предомислив, и можеби сум размислувал да инвестирам таму, но се одвратнав – некој работел и посочил, па зошто да се горам?

Од Голден Арт не би купил стан, дури и да е последен – мој брат има најдобро искуство со нив и утре одма би купил од нив, јас не.Си знам зошто на своја кожа.

Мега ниту ги знам, ниту сум ги познавал, тогаш што барав? Добив, па ќе видиме за неколку месеци дали ќе биде како што стои на папир.

Јас сум само реален и отворен, ништо повеќе од тоа. Не зависам од никого, а тоа што имам прегледи во милионски број и преку 10 илјади лајкови  што не се платени.Тоа е школа, (казина, коцкарници и слично – не рекламирам ниту азиски брендови на коли). Мојот коњ е намирен.

Сите ние имаме различни способности, важно е да ги откриеме навреме. Читај внимателно пред да обвиниш – те корегирам и те враќам на вистинскиот пат.

Љуби, брат.

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3958
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Офф...

Sent from my Xiaomi 13T

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2007
Ако не патите да е центар центар ете кај дени во маџари има уште 3 останати у цел комплекс готови стана платиш тоа што гледаш добиваш,
нов нивен проект што го почнуваат тука можете да го видите https://emporiabuild.com.mk/ тоа ја што го платив и добив од нив сум презадоволен внатре проспера врати прозорци одлични плочка како што треба поставена во кујна не само делот што се гледа, кај радиаторите користено метално од излезот од плоча до радиаторот не пластично црево итн, во споредба со други што имам видено ја сум задоволен.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2202
Маџари е. Од злато нека е станот ако сака.

Подобро Илинден. Бар по автопат ќе си одам дома.

Плус Дома ќе ми е поблиску.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2007
Маџари е. Од злато нека е станот ако сака.

Подобро Илинден. Бар по автопат ќе си одам дома.

Плус Дома ќе ми е поблиску.
Имаш и до тука по автопат само кој знае знае,
пробај ги софра и боемот па ке правиме муабет за дома, (поседовно скарата во стар боем)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7574

Sent from my Xiaomi 13T
Читај убаво што пишувам. Не земам пари ако треба, и ако треба, ќе ги критикувам работите отворено. Го отворам умот на сите вас кои само читате, а молчите за многуте нешта.

Не е битно кој каде купил стан, важно е да нема проблеми. Со Саник се предомислив, и можеби сум размислувал да инвестирам таму, но се одвратнав – некој работел и посочил, па зошто да се горам?

Од Голден Арт не би купил стан, дури и да е последен – мој брат има најдобро искуство со нив и утре одма би купил од нив, јас не.Си знам зошто на своја кожа.

Мега ниту ги знам, ниту сум ги познавал, тогаш што барав? Добив, па ќе видиме за неколку месеци дали ќе биде како што стои на папир.

Јас сум само реален и отворен, ништо повеќе од тоа. Не зависам од никого, а тоа што имам прегледи во милионски број и преку 10 илјади лајкови  што не се платени.Тоа е школа, (казина, коцкарници и слично – не рекламирам ниту азиски брендови на коли). Мојот коњ е намирен.

Сите ние имаме различни способности, важно е да ги откриеме навреме. Читај внимателно пред да обвиниш – те корегирам и те враќам на вистинскиот пат.

Љуби, брат.

Не ти даде бројче црнката во канцеларијата десно?

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3207
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.

Sent from my Xiaomi 13T

Љуби, брат.

Не ти даде бројче црнката во канцеларијата десно?
Бољи г'з не постои.. совршенство од кењара. :D комшо заедно на примпредавање ке бидеме.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3702
Со сите што сум направил муабет што купиле стан од ДЕНИ во Маџари, сите имаат пофални зборови за квалитетот на градбата.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8014
  • Плинаш!!!
Сестра ми исто купи стан кај дени. Презадоволни се.

Друго прашање дали некој имал искуство со Ники Градба. До мене прават зграда и ми делува дека ептен квалитетно ја прават. Ама убаво би било ако некој живее во нивна зграда па да сподели искуство.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1882
Во право е @marjanot. Подалеку од Саник.

Јас имав можност да учествувам во проектирање на 5 негови згради. Не сакате да живеете во такви згради.
Уште еднаш. ПОДАЛЕКУ од Саник. Подалеку мислам дури по 2 парцели подалеку. Ако се сруши, да не ве зафати и вас.

Која фирма работи добро во МК? Јас немам стан, ама имам другари што скоро земаа нови станови, Ист Гејт кажуваат дека се катастрофа, никој од нив не е задоволен, турските Лимак посебна приказна, фијаско не видено беа. Мене ме интересира дали некој воопшто спроведува контроли кај нас или ако се случи некој земјотрес ќе то гледаме турското сценарио, со илјадници мртви и цели блокови разрушени.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7177
Знам дека секој со своето мислење АМА кога се работи за капитален момент, не можам да не кажам.

Добро бе, со кој памет купуваат луѓе станови во екс индустриски зони, диви депонии итн ...во такви зданија ко на стероиди, без никакви услови во околина.

Абе за 1500е подобро ќе живеам во стара зграда, плански изградена, со патеки, паркови, болници итн околу мене ВЕЌЕ изградени, отколку да живеам меѓу градилиште
Ова е ненормално веќе што се случува кај нас и не знам кој е поненормален, дали градежните инспектори и локалната самоуправа што дава дозволи насекаде или народот што купува само колку да се купи.
Изминативе 5 години, цените пораснаа за 100% додека кириите ни за 50%.
Башка, во Скопје има 30.000 празни станови.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1754
Во право е @marjanot. Подалеку од Саник.

Јас имав можност да учествувам во проектирање на 5 негови згради. Не сакате да живеете во такви згради.
Уште еднаш. ПОДАЛЕКУ од Саник. Подалеку мислам дури по 2 парцели подалеку. Ако се сруши, да не ве зафати и вас.

Која фирма работи добро во МК? Јас немам стан, ама имам другари што скоро земаа нови станови, Ист Гејт кажуваат дека се катастрофа, никој од нив не е задоволен, турските Лимак посебна приказна, фијаско не видено беа. Мене ме интересира дали некој воопшто спроведува контроли кај нас или ако се случи некој земјотрес ќе то гледаме турското сценарио, со илјадници мртви и цели блокови разрушени.

Зградата кај што имам стан изведувач е Голден Арт ако не се лажам со тоа што инвеститорот е друг така да не одлучувале тие за квалитетот и буџетот за материјали и слично така да take it with a grain of salt, ама јас (и комшиите бар тоа што знам) сум прилично задоволен. Квалитетни материјали, зидовите се дебели и се цигла секаде, становите се пространи и со правилен распоред (мојот е 83м2 со 2 спални соби), натпросечно висок свод, Porcelanosa санитарија, убав паркет за под, гаражите пространи со широки влезови и без глупи наклони, паркинг местата се од 17-19 квадрати така да далеку над денешните стандарди.

Е сеа, зградата е мала (27 стана) и е градена 2016, така да во денешно време пост Ковид и во поголеми згради, тешко тој стандард на изработка.

За ѓал, зградата кај што сум приморан привремено да живеам периодов е скрос спротивно, до степен кај што изнајмувам гаража во друга зграда зошто М2ката не ја збира во мојата. :)

Отсутен Bravo

• Редовен
Најдобра опција е цела вертикала да се купува, да не тропаат комшии од горе.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 803
Знам дека секој со своето мислење АМА кога се работи за капитален момент, не можам да не кажам.

Добро бе, со кој памет купуваат луѓе станови во екс индустриски зони, диви депонии итн ...во такви зданија ко на стероиди, без никакви услови во околина.

Абе за 1500е подобро ќе живеам во стара зграда, плански изградена, со патеки, паркови, болници итн околу мене ВЕЌЕ изградени, отколку да живеам меѓу градилиште
Ова е ненормално веќе што се случува кај нас и не знам кој е поненормален, дали градежните инспектори и локалната самоуправа што дава дозволи насекаде или народот што купува само колку да се купи.
Изминативе 5 години, цените пораснаа за 100% додека кириите ни за 50%.
Башка, во Скопје има 30.000 празни станови.
Немој така, градежните инспектори се на врв на задачата.
Барем во Аеродром.
Јас живеам во стара зграда, и сакав да го затворам кровот.
Според план, може да се доградат 4.6 метри над мојот стан.
Отидов со општина, прашав што треба, и си добив уреден одговор, на што се треба да се направи. Градежните инспектори се топ, добро упатени и се гледа од далеку дека се стручни и добро намерни луѓе.
Е сега тоа што е буквално невозможно да се извадат сите документи тоа е друга работа.
Ние имаме градски паркинг позади зграда, ти бараат паркинг место да им покажеш.
Имаме план на зграда и документација, ама таа во централен регисатер или во катастер или општина не ја уважуват, а они не може да ја најдат истата кај нив.
После некое време се консултирав со адвокат, и ми вика, дечко ти почни да градеш. Они ке дојдат и ке платеш една до две казни. Ми кажа и која цена.
После ке го лигализираш и пак ке платиш уште еднаш за тоа да биде.
Целта е да дојдеш до скоро иста цена како да купуваш нов стан.

Ама реално, они не сакаат ти да се средиш. Сакаат утре, кога ке дојде време, да дојде изведувач и да дигне уште 4 спрата над тебе.  Зградата е 4 спрата, и денес може инвеститор да дигне 2 спрата. Се чекаат подобри времиња да може 4 спрата да се дигнат, и после едно по едно ке ги доградуваат сите згради во стар аеродром. Како во Карпош 2.
И така.

Викам а да заградам со лим само, не, и тоа треба проект да доставиш.
Како да доставам проект кога не ми го давате планот ги прашав.
Вика, тоа е твој проблем.

И после се селеле младите во странство.

Отсутен Bravo

• Редовен
Се се може ако се сака. Барем за тоа е добра оваа наша волшебна Македонија. Проблемот е што ја имаш згрешено општината. Тоа полесно оди во општините во Западна Северна Македонија, поради подобрите климатски услови и општо поведрите градежни инспектори.

Би те советувал никако да не почнуваш градежни зафати без дозвола, може апсана да завршиш со цел да покажат пример.