Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 392045 пати)

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
Според моите пресметки далеку подобро е да имаш животно осогуривање, прво затоа што во случај на смрт кредитот нема да падне на товар на некој друг. Второ според математиките кога би земале животно осигурување каматата на кредитот е малку помала плус животното осигурување сумата за исплата излегува скоро иста како кога би земале без животно осигурување, затоа велам е далеку подобро до животно осигурување.
Да расчепкам низ компјутерот имав направено калкулатор за кредитиве ако го најдам ќе оставам линк

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Terrordude

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
Земен стан во зграда на 2 брата градители.
Доста солидни материјали за градба по она што можев да го видам.
Користат Кommering pvc столарија со 3 стакла
Проспера надворешни врати
Железарско парно во зградата
8цм стиропор изолација / плочите се исто изолирани со стиродур.
Држачи за клими има барем поставено и нема секој копан да реди клима кај сака негова машта.
Проблемот е само што има 1 лифт а има 50-60 стана. Не знам од која причина немаат ставено товарен лифт али веројатно ради трошоци.
Цена 890е м2 локација Маџари, треба да е готова до 31.05.2022 зградата.

Ќе градат уште 2 згради во Маџари цената за тие неофицијално од муабет со нив 950 почетна на следната зграда до кино Маџари. Градат во Аеродром до железничка 1200е м2.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17844
Леле цениве ;D Ќе си рентам стан, ич не ми треба да купувам ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20279

Што ќе ти е во Скопје, ќе се селиме и онака.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5257
Јас сега зедов од НЛБ. Првите 5 години фиксна камата од 3.0%, а после тоа може да се направи анекс и да се продолжи со истата камата и тоа се прави секои 5 години.

Трошоци за затворање побрзо од предвиденото нема освен ако не се покрие со средства од друга банка. Јас планирам да уплаќам некоја одредена сума која што мора да биде минимум 5% од главнината и така да го затворам кредитот побрзо со цел да не ја платам целата сума од каматата.

Со животно не те обврзуваат, туку само со осигурување од незгода и тоа е 1000 ден годишно.
Кој го гарантира ова за анекс договориве со 3%?

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2039
Држачи за клими има барем поставено и нема секој копан да реди клима кај сака негова машта.
Проблемот е само што има 1 лифт а има 50-60 стана. Не знам од која причина немаат ставено товарен лифт али веројатно ради трошоци.

Ќе градат уште 2 згради во Маџари цената за тие неофицијално од муабет со нив 950 почетна на следната зграда до кино Маџари. Градат во Аеродром до железничка 1200е м2.
ценава последен воз си фатил за таа ко што тргнаа со градба тој реон следно тешко испод 950 дека ке се најде,  колку е фасаден блок цм?

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1903

Јас се чудам кој купува толку... Им ги преплаќаат становите велико, и се тепаат за да земат со кредити.
Сите станови продадени,  просечен граѓанин нема пари 30години да го исплаќа...

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2313
Станови во Скопје во радиус од 4км од центар (освен чаир итн) се продаваат ко алва периодов.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1565
И во Кавадарци одат ко алва . Уште не е почната зградата - само цртеж има 90% се продадени.
И тоа веќе цени поголеми од 800 е / м2.

Нз дали е така и по другите градови во провинција :)

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3050
Јас сега зедов од НЛБ. Првите 5 години фиксна камата од 3.0%, а после тоа може да се направи анекс и да се продолжи со истата камата и тоа се прави секои 5 години.

Трошоци за затворање побрзо од предвиденото нема освен ако не се покрие со средства од друга банка. Јас планирам да уплаќам некоја одредена сума која што мора да биде минимум 5% од главнината и така да го затворам кредитот побрзо со цел да не ја платам целата сума од каматата.

Со животно не те обврзуваат, туку само со осигурување од незгода и тоа е 1000 ден годишно.
Кој го гарантира ова за анекс договориве со 3%?
Агентот ми потврди и луѓе што го прават тоа.

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5257
Значи усно само, ок фала

Отсутен kire95

• Редовен
За истово го имам и ја слушнато го велат дали ре финасирање као го затвараш стариов со нов кредит може и ја грешам али кога го зимав ја од халк имаа фиксна првите 10 години и истото ми го рече тогаш банкарот за послем тие 10 години али многу многу не навлегов

Отсутен Terrordude

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5

ценава последен воз си фатил за таа ко што тргнаа со градба тој реон следно тешко испод 950 дека ке се најде,  колку е фасаден блок цм?

Ѕидано е со 24 колку што паметам надворешните ѕидови. Да последен воз, подоле кој Хиподром бивша Млекара Дени интернационал продаваше 966 сега чув од пријатели 1000 ги давал. 4 згради се градат на таа парцела таму. И дечкиве ми рекоа следните станови под 950 не доаѓа у предвид да ги даеме.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7194
За 950 е секогаш би избрал стар стан во урбанизирана населба, отколку нов во поранешна индустриска зона.
Али секој со своите математики.

Отсутен kire95

• Редовен
Локацијата што ја збори типот нема врска со индустриска зона