Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 391794 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20278
Треба да се забрани продавање на станови пред да се изградат зградите и кај нас. :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5257
Ne zboram za kosmos. Ne sum lud vo toa da kupam... Kolku ziteli ke nakrckaat?

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3753
Каков Космос бе, смрди труе, тука се испушта фекалниот колектор од фабрикиве во круг на Железара.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3970
Каков Космос бе, смрди труе, тука се испушта фекалниот колектор од фабрикиве во круг на Железара.
Башка и ветер коа ке дувне, вардарот мириса како јама да имаш на тераса...

Sent from my NEN-LX1 using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2313
Моментално КБ дава најповолен станбен кредит.

@Carpathian Lord

Верувам дека се поскапени само цените по огласите се од 5-10% намерно повисоко ставени па ако проџе проџе. Пример, ние пред 1 год на муабет на 1 симнаа 5к евра од објавата. Јас сакав уште 3к ама жена ми беше ептен загреана бидејќи таков тип на стан првпат се појави и не сакаше да го испушти.
Терасите на становите конкретно во Аеродром се доста големи, па имајте тоа во предвид.
Од овој аспект да се биде фин при купување, не е во корист, бидејќи сите лажат за нешто. Затоа гледајте убаво и запишувајте се што не е функционално (а верувајте во стар стан ништо не е). У фаца директ на газдите:
- данок на имот 3%
- адвокатски/нотарски ~7-800 евра
- реновирање тоалет -2500е (ако е едно)
- собни врати Х по 200е
- надворешна врата 400е
- прозори 2500 е
- електрика 400е
- нов под 1200 е
- ѕидови, шмирглање, корекции глет, боење, опшивки 1200-1500е
Сигурно ќе искочат и др глупости 500-1000е.
Не продавам и не поседувам стар стан па да ме сфатиш дека бранам нечија позиција, но овие давачки за купување и реновирање што ги наброја, ако им ги кажеш директ на газдите во лице, што треба тие да направат? Да ти ги простат за ти да добиеш реновиран стан?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7194
Никој ништо не алудира овде. Само да се има во предвид што да се очекува при купување на половен стан (над 30 год)
А за газдите на истите нема што да мислам, се познава одржуван стан и се познава спротивното. Не очекувам гратис да ми го дадат, само малку реалност и аргументи во преговарање.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10595
1000 еу ти го дава нов, ненаместен, 800 користен наместен, па ти сакаш реновирај не сакаш не мораш. Наместо џамојте жената ми се запна кујната, епа сега нека се топли вкјуна, пошто дува од сите страни. со 2000 еу барем в спална ќе клајв салам џам да не ми дуват, децана нека се челичат, велат здраво било да спиеле во ладно.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2313
Никој ништо не алудира овде. Само да се има во предвид што да се очекува при купување на половен стан (над 30 год)
А за газдите на истите нема што да мислам, се познава одржуван стан и се познава спротивното. Не очекувам гратис да ми го дадат, само малку реалност и аргументи во преговарање.
Во ред, погрешно сум разбрал. Инаку се сложувам дека цените на становите не соодветствуваат со реалноста. А газдите на становите од 70тите се шлепаат на тоа.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15010
Како год било. Стан во Аеродром ви кажав испод 1100 евра нема никаде.

Јас онака гледав за моите за во Ново Лисиче помал стан. Под 1100-1200 во Адора зградиве нема.

Реонски центар исто 1100.

Старата населба под 1000-че нема.

Летоска ги пишуваа истите огласи за 800-900, сеа сите се 1000-1100.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1115
Летоска ги пишуваа истите огласи за 800-900, сеа сите се 1000-1100.

Сега се 1300 - 1500 ++ :)

Што е со цениве на станови по Скопје ? Сакам да сменам во поголем стан, и цените 1600++ за нови станови па некои идат и до 2200... И скоро кај и да се јавам се распродадено. Да не почнаа да се делат пари или бесплатни станови по Скопје а да не сум во тек и да сум испуштил нешто. :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14873
  • Пудингот на шоферството
Во селцето кај шо живеам во Де,86м³ стан 1975г градба на зградат со 6 станови,се продава за 149.000€,плус 20 000€ нотарски трошоци,провизија за агент и данок на имот.
И плус 20 000 за реновирање мининално...
Станот и трошоците вез реновирањето иди околу 2000€/м³ шо за моменталните цени тука е поволна цена...
Во преговори сум да го земам,чекам одговор од банката ама некако се мислам колку е паметно сега во оваа ситуација да се оди на таков чекор... :-X
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17844
Таму, за разлика од тука, парите што ќе ги вложиш во станот ќе му ја кренат цената над вкупната инвестиција.

Ако ратата за кредит е иста или малку поголема од киријата што ја плаќаш, ваљда е во ред инвестицијата.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6081
Остај Германија, ела овде земи си конфорен стан од 46квадрати во Ск за 1600е квадрат, плус комшии блиску, шеќер да ти снема преку џам се стига да ти подај. Ќе се заебаваш таму со градби стари од "75та
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14873
  • Пудингот на шоферството
Таму, за разлика од тука, парите што ќе ги вложиш во станот ќе му ја кренат цената над вкупната инвестиција.

Ако ратата за кредит е иста или малку поголема од киријата што ја плаќаш, ваљда е во ред инвестицијата.
Ратата ми иди исто на месечно ниво,имам можност и по 10г да го затворам кредитот наместо за 20г,секоја година ако имаш нешто екстра заштедено да си уплатиш...
Каматата моментално е крената на 3.5%,беше под 2%...
Е сега си викам ако толку фати смак света па ќе се нема пари ни за кирија плаќање...Ама па овде ќе имам почетен влог од едно 60-70К кој би имале шанса да изгорат во случај на смак света.😂🤣
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6614
Паметно е. Си требал пред пола година тоа да го завршиш, ако си можел.

Колку повеќе чекаш, толку поскапо ќе биде. Завршувај, брзо.