Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 391830 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2688
За 950 е секогаш би избрал стар стан во урбанизирана населба, отколку нов во поранешна индустриска зона.
Али секој со своите математики.
Проблем е што цената на старите станови ја следат цената на новите станови. Ако нов стан во Аеродром е 1200 е квадрат, стариот е околу 1100, во кој се потребни инвестиции. Треба да имаш среќа да најдеш стар стан, на кој цената со потребните интервенции ќе биде приближна на цената на нов стан.
Инаку цените драстично пораснаа, има разни приказни за тоа (цена на железо и останати материјали, работна сила, покрај редовниот рекет што го трпат фирмите). Не знам дали е точно, ама во Куманово цената веќе била блиску до 950-1000 е.
Кога сме на оваа тема, на времето (во Куманово), кога се гради зграда на твоја парцела, инвеститорот ти даваше 25% од нето изградена површина, дали останал уште истиот процент или има зголемување во корист на сопственикот на имотот? Во Скопје ми кажаа дека тој процент бил околу 30% па може да има влијание врз ценатата на квадратот.
Своерачен потпис ;)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15010
Ѕидано е со 24 колку што паметам надворешните ѕидови. Да последен воз, подоле кој Хиподром бивша Млекара Дени интернационал продаваше 966 сега чув од пријатели 1000 ги давал. 4 згради се градат на таа парцела таму. И дечкиве ми рекоа следните станови под 950 не доаѓа у предвид да ги даеме.

Два браќа градители - онаа што е до црвените згради во Железара?

Многу сакав да земам стан таму ама изгледа продадени се сите.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2039
Ѕидано е со 24 колку што паметам надворешните ѕидови. Да последен воз, подоле кој Хиподром бивша Млекара Дени интернационал продаваше 966 сега чув од пријатели 1000 ги давал. 4 згради се градат на таа парцела таму. И дечкиве ми рекоа следните станови под 950 не доаѓа у предвид да ги даеме.

Два браќа градители - онаа што е до црвените згради во Железара?

Многу сакав да земам стан таму ама изгледа продадени се сите.
Имаат градено и таму те на повеке локации а кога ке идеш накај викендица кај термо што вртиш накај кванташки ако идеш по тој пат тука на кошот новата е таа што земал типот стан, а подоле кај дени бензиската новата е тој комплексот на дени што го прави

Отсутен Terrordude

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
Дечки од Ченто сум ама имам израснато во Маџари ко копиљ. Дефинитивно не вреди да се купи стан на автопат од повеќе причини. Моментално има 2 згради од кои 1 се гради на Голден Арт Ентрада и на Бетон/Гранит некој од овие 2 фирми е готова почнаа да се уселуват. 
Голден арт нема парно инвертер систем на гри. Локациски е лошо до автопат си иако нема нешто премногу гужва како што сите мислат живеам во куќите позади овие згради. Зошто би платил 950/1000 на голден кога можам со исти пари повеќе да добијам во мн по урбан дел и све да ми е на 5 мин.
Новата зграда на Бетон/Гранит се градеше 15 години имаше проблем со влезот од кај да биде и градоначалникот направи дубара јака им даде влез по Палмиро Тољати уличето нема простор 2 коли да се разминат. Плус нема зградата греење односно има ама нема бидејќи потстаницата за парно е пред 10год ако ја упалат инвеститорите ќе морало да платат уназад и сега кога ќе се продадде 100% мора 51% да се согласат да им се упали парното малце нон сенс е ова ама од човек што беше ко инвеститор кога се распрашував ми објасни ова.
Најбитното за мене Ченто полека станува мешана населба се населуваат автохтоните ко луди од 10 куќи продадени во Ченто 9 се они. 
Зградава на Б.Стевковски е океј позиционирана имаш милиони автобуси кои поминуваат автобуска на 2 мин пеш, градинка на 2-3 мин пеш школото е 7-8 мин. Не е Маџари на ниво на Тафталиџе/Карпош/Центар ама ќе дојде полека и тоа како праат згради мислам ќе се досреди. И ја сакам да живеам у Карпош кај сцм ама 1300-1400 евра м2 :D
Стар стан не се исплати, во аеродром бев во 3-4 стана стари кои што не ги пуштаа под 1050 или 1100 каде што мораш да инвестирам минимум 5-6 илјади евра да го дотераш до нормална состоја каде што прозори ќе смениш , подот мора да се преработи или нов , да се глетува вц да средиш а кај е средување од корен.

Моментални цени од вчера другар зема стан во Дени Интернационал ддс билдинг 1020 евра м2 на бивша Млекара плацот.
« Последно менување: 14 Декември 2021, 09:56:10 am Terrordude »

Отсутен kire95

• Редовен
Таа на голден у право си ептен е бош локацијана до автопатот, машала растење цена кај дени првата сто е фронтално кај пумпата знам само нејзе ја продаваа по 966 сега другиве очигледно рипнати за година цена од првава што ја даваше по 866 разлика голема, али нема грешка кај нив во поглед на тоа што материјал става не се штеди

Отсутен Terrordude

• Почетник
  • *
Таа на голден у право си ептен е бош локацијана до автопатот, машала растење цена кај дени првата сто е фронтално кај пумпата знам само нејзе ја продаваа по 966 сега другиве очигледно рипнати за година цена од првава што ја даваше по 866 разлика голема, али нема грешка кај нив во поглед на тоа што материјал става не се штеди

Како си задоволенд од станот кај Дени прочитав низ темава имаш земено таму ?

Отсутен kire95

• Редовен

Како си задоволенд од станот кај Дени прочитав низ темава имаш земено таму ?

Сега за сега океј е парно немам сеуште приклучено зошто топло е во самиот стан не греен 19 степени држи, па со клима само моментално за понатаму ке видиме железарското го фалат сите, повеке е битно да се погоди народот што е малце тешко, имаше ситуации караници за лифтот користење дека исто е е еден и се оштети при транспорт вратата и такви работи проблем со притисокот на вода имаше варира али ради прекин од водовод параметрите на пумпата доле се изместеиле па ја прештелуваа и е океј, онака другото се си е океј тоа што кажа испоштува дени за тоа немам коментар

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7194
Дечки од Ченто сум ама имам израснато во Маџари ко копиљ. Дефинитивно не вреди да се купи стан на автопат од повеќе причини. Моментално има 2 згради од кои 1 се гради на Голден Арт Ентрада и на Бетон/Гранит некој од овие 2 фирми е готова почнаа да се уселуват. 
Голден арт нема парно инвертер систем на гри. Локациски е лошо до автопат си иако нема нешто премногу гужва како што сите мислат живеам во куќите позади овие згради. Зошто би платил 950/1000 на голден кога можам со исти пари повеќе да добијам во мн по урбан дел и све да ми е на 5 мин.
Новата зграда на Бетон/Гранит се градеше 15 години имаше проблем со влезот од кај да биде и градоначалникот направи дубара јака им даде влез по Палмиро Тољати уличето нема простор 2 коли да се разминат. Плус нема зградата греење односно има ама нема бидејќи потстаницата за парно е пред 10год ако ја упалат инвеститорите ќе морало да платат уназад и сега кога ќе се продадде 100% мора 51% да се согласат да им се упали парното малце нон сенс е ова ама од човек што беше ко инвеститор кога се распрашував ми објасни ова.
Најбитното за мене Ченто полека станува мешана населба се населуваат автохтоните ко луди од 10 куќи продадени во Ченто 9 се они. 
Зградава на Б.Стевковски е океј позиционирана имаш милиони автобуси кои поминуваат автобуска на 2 мин пеш, градинка на 2-3 мин пеш школото е 7-8 мин. Не е Маџари на ниво на Тафталиџе/Карпош/Центар ама ќе дојде полека и тоа како праат згради мислам ќе се досреди. И ја сакам да живеам у Карпош кај сцм ама 1300-1400 евра м2 :D
Стар стан не се исплати, во аеродром бев во 3-4 стана стари кои што не ги пуштаа под 1050 или 1100 каде што мораш да инвестирам минимум 5-6 илјади евра да го дотераш до нормална состоја каде што прозори ќе смениш , подот мора да се преработи или нов , да се глетува вц да средиш а кај е средување од корен.

Моментални цени од вчера другар зема стан во Дени Интернационал ддс билдинг 1020 евра м2 на бивша Млекара плацот.

Не знам кај ги гледаш тие огласи за стари станови ама јас што сум гледал цените за половни се околу 900-950е зависно од спрат/лифт.локација.
Инаку чисто за инфо, ако купувате стар стан, не играјте на карта дека нешто не требад а се реновира. Сметајте дека се треба, најсигурно уште и ако е издаван станот.
Цената за реновирање 7-10,000 евра за околу 70кв.
Предноста е што некои работи можеш постепено да ги реновираш како што ќе собираш пари. Секако на почеток по мене подовите и електриката се најважни пред вселување. За тоалет, предност е ако е со 2 тоалети, најчесто тие со 3 спални се.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
Дени Интернатионал и со градежништво почнаа да работат? Алелеле ! :D

Не знам кај ги гледаш тие огласи за стари станови ама јас што сум гледал цените за половни се околу 900-950е зависно од спрат/лифт.локација.
Инаку чисто за инфо, ако купувате стар стан, не играјте на карта дека нешто не требад а се реновира. Сметајте дека се треба, најсигурно уште и ако е издаван станот.
Предноста е што некои работи можеш постепено да ги реновираш како што ќе собираш пари. Секако на почеток по мене подовите и електриката се најважни пред вселување. За тоалет, предност е ако е со 2 тоалети, најчесто тие со 3 спални се.

900 евра нема да најдеш никаде во Општина Аеродром (цела општина) било која квадратура.

Ако има по некој заборавен оглас ама и тоа ретко. Го следам пазарот и цените се менуваат од ден во ден.

Нема шанса да најдеш стан во цел Аеродром под 1000 евра, за понови згради (Адора/Голден Арт/...) испод 1100.

За скрос нови станови 1150 е најевтино и тоа оние Жикол/Микол кај ФОН што се што гледаат накај индустрискиот дел. (теоретски овие се Гази Баба ;D )

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20278
Која банка дава кредит за стар стан? Пред некоја година невозможно беше да се земе.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
Потрошачки кредит за опремување иначе станот како стан си се става хипотека.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44569
  • Il Moderatore
Која банка дава кредит за стар стан? Пред некоја година невозможно беше да се земе.

Немаш проблем стамбен кредит да земеш, без разлика колку е стар станот што го купуваш. Не било никогаш невозможно.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7194
Моментално КБ дава најповолен станбен кредит.

@Carpathian Lord

Верувам дека се поскапени само цените по огласите се од 5-10% намерно повисоко ставени па ако проџе проџе. Пример, ние пред 1 год на муабет на 1 симнаа 5к евра од објавата. Јас сакав уште 3к ама жена ми беше ептен загреана бидејќи таков тип на стан првпат се појави и не сакаше да го испушти.
Терасите на становите конкретно во Аеродром се доста големи, па имајте тоа во предвид.
Од овој аспект да се биде фин при купување, не е во корист, бидејќи сите лажат за нешто. Затоа гледајте убаво и запишувајте се што не е функционално (а верувајте во стар стан ништо не е). У фаца директ на газдите:
- данок на имот 3%
- адвокатски/нотарски ~7-800 евра
- реновирање тоалет -2500е (ако е едно)
- собни врати Х по 200е
- надворешна врата 400е
- прозори 2500 е
- електрика 400е
- нов под 1200 е
- ѕидови, шмирглање, корекции глет, боење, опшивки 1200-1500е
Сигурно ќе искочат и др глупости 500-1000е.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5257

900 евра нема да најдеш никаде во Општина Аеродром (цела општина) било која квадратура.

Ако има по некој заборавен оглас ама и тоа ретко. Го следам пазарот и цените се менуваат од ден во ден.

Нема шанса да најдеш стан во цел Аеродром под 1000 евра, за понови згради (Адора/Голден Арт/...) испод 1100.

За скрос нови станови 1150 е најевтино и тоа оние Жикол/Микол кај ФОН што се што гледаат накај индустрискиот дел. (теоретски овие се Гази Баба ;D )
Ovie kaj Mercedes novite vo pocetok na gradba se zimase za 900 i nesto sitno

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Terrordude

• Почетник
  • *

Ovie kaj Mercedes novite vo pocetok na gradba se zimase za 900 i nesto sitno

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Сега се по 1050 - 1100 , денес ми пишаа Космос 1050 новогодишна промоција иначе 1150.