Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 548895 пати)

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
Полошо е,  јас 6 години чекам дозвола се за централно градско подрачје Битола е во Скопје, и ме враќаат за непостоечки работи оти кузни кој неписмен кадар е по институции напикан. Пример чекаш одговор од министерство за култура 9 месеци и ти враќаат дека проектот не е потпишан од барателот... А нормално дека е..  И така враќаш приговор дека потпишан е и пак си чекаш уште пола година па нешто друго ќе излези.  Сите пати шо ме вратија досеа е за работи шо се веќе поднесени односно напраени веќе.  На толку чекање веќе и план за работа ми пропаднаја,  буџетот  се намали со годините и сеа капак на се со короната и остало се поскапи од материјал до мајстори...

Чекај кога ќе стигниш на пресметка на комуналии.
Се чека и по 4 месеци.
Една женска имало таму само. Само таа ги прави пресметките. Таа е на боловање.
Нема шо да прај пресметки, табела има во самиот проект. Само треба да ја препиши.

Мизерија.

Убедливо најлоша општина за соработка.
Општина Аеродром во Ск, потполно исто искуство, 3 1/2 месеци чекање за пресметка за комуналии и на крај со врски некако направија.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
Општина Аеродром не пресметува комуналии.

Комуналиите ги пресметува град Скопје.
Таму се доста брзи.

Нешто друго ти било заглавено во Аеродром 3.5 месеци.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15315
Имотен лист едвај се вади, вие очекувате пресметки :)

Во свет на дигитализација, ние уште чекаме мрзливи тетки да ни го решаваат животот.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
тек па да продлабочат ИРЛ истрагата, па да видат како сите големи имаат сопствена механизација и како се ќарува од м3 земја, па како се користи „лесна“ арматура, па компензации...
од секаде да капе, односно тече

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Имотен лист едвај се вади, вие очекувате пресметки :)

Во свет на дигитализација, ние уште чекаме мрзливи тетки да ни го решаваат животот.

Имотен лист се вади за 4 минути, 10 клика и 150ден.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15315
Ако веќе ти бил излезен. Ние чекавме со месеци од град Скопје да го изработат. Сеа евентуално ако нешто е сменето.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
Полека малку.
Има разлика помеѓу вадење на имотен лист и изготвување.

Ако чекаш да ти се направи имотен лист за една недела, од зградите на Адора. Со среќа.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
postoecki imoten list notar ti vadi/dava odma slice-mesta, inace vo Sveti Katastaar da si izrabotiiii imoten za zgradi so mnooguu stanovi vo moment koga dobivaat imoten so meseci... vpisuvanje na hipotekaa pa problem so banki probivas rokovi.. drn drn pm
« Последно менување: 03 Јуни 2021, 12:15:44 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4111
За муабетот :)

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Sponge

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
Некој во скоро време што аплицирал за „Купи куќа купи стан“ да сподели искуство како поминал, колку време се чека за одобрување, која банка и т.н.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
Има законска регулатива за тоа колкави смеат да бидат спалните соби?

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Спални колку што сакаш смеат да бидат. Од 8м2 имам видено до бесконечно м2. Плус последна шема 50/60м2 ги прават трособни, секоја соба по 7м2 :) Така да не верувам дека постои закон. Архитектонска пракса сигурно постои, ама јбг газдата ги има парите и тој наредува колку м2 има собата

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159

Мислам дека има правилник, прогуглај.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект

Има некој правилник за минимални димензии при проектирање. Ама не е тоа закон. Се смета како дополнување на законот за градење.
Некои општини го почитуваат тоа, некои не.

Според него:

Минимална спална соба е 9м2
Со два кревети е 12м2
Родителска спална е 14м2

Тука се прават финти. Со тоа што во еден стан ако е помала спалната соба нема да ја пишат дека родителска.
Или нема воопшто да пишат дека е спална соба. Ќе ја пишат работна или помошна.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
Ако ги прашаш инвеститорите, глупост е тоа што мора и прозор да има во секоја соба :)