Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 521639 пати)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
Ако живееш во центар, и се ти е блиску, тогаш треба да се ограничат бројот на возила на центарци. На пример данокот на возилото или регистрацијата или народски кажано ГЛОБАТА да биде многу повисока, бидејќи превозното средство им е луксуз по кажувањата. Да им оставиме на тие што доаѓаат од подалеку и што стварно им е неопходно возило да си ги завршат обврските.
Јавниот превоз знаеме каков ни е, и не гледам дека во догледно време ќе се оправи, ама тоа е друга тема на муабет.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
Колку butthurt има во темава за Центар не е можно. Не знам како го замислуваш Центар, се будат сабајле луѓето и решаваат да се возат наоколу да им покажат на сите дека се од центар? Гужвите преку ден не се од центарци не знам што не е јасно. Едноставно секој голем град е хаос преку ден.

Ако нешто се ограничува може треба да се ограничи по еко норма кои возила смеат да влезат во одредени делови од денот или да се плаќа налепница на годишно ниво по кола. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55291
  • Махер
Колку butthurt има во темава за Центар не е можно. Гужвите преку ден не се од центарци не знам што не е јасно. Едноставно секој голем град е хаос преку ден.
Нормално. Кај нас главниот проблем е паркирањето по тротоари и блокирање на останати варијанти на транспорт, како на пример - пешки. И секако недоволна употреба на моторцикли и скутери.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2168
https://24info.mk/%d0%b7%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d1%81%d1%82-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd-%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%98%d0%b5-%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bb/?fbclid=IwAR2l1F6i-Bi-DEUkHseak_Jx2n0mHXwUcZOaD2kjROQn7g-D447-EYrG650

повторно актуелно со измамиве за продажба.

пс. да ги оправат велосипедскиве од маџари со ступчиња чим се преселам таму би цепел со точак до центар кола сем кога е крш времето би палел.
пс1. дали смеам во подземна гаража своето паркинг место кое го имам купено да поставам блокарор дека гледам некој се има паркирано со капки уље е цел круг?

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 416
Проблемите се:
- Бавен и нередовен јавен превоз.
- Сите услуги се централизирани. Документи, процедури и што не, сѐ мора во центар.
- Болници сите во Центарот

This!

Немаме асална инфраструктура, да имавме, нема да ми е проблем да живеам во некое мирно предградие ако знам дека околу мене имам све што ми треба, а ако немам, центар ми е на 10 минути со кола. Ама ко што ни е све за никаде, понекад ми се потребни 20-30 минути да стигнам до Центар од било која друга населба..... Оти све е у Центар.....

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
Колку butthurt има во темава за Центар не е можно. Гужвите преку ден не се од центарци не знам што не е јасно. Едноставно секој голем град е хаос преку ден.
Нормално. Кај нас главниот проблем е паркирањето по тротоари и блокирање на останати варијанти на транспорт, како на пример - пешки. И секако недоволна употреба на моторцикли и скутери.

Паркирањето по тротоари го решија колку толку со столбчиња скоро секаде, сега уште да ги решат овие по улици што застануваат.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2168

Паркирањето по тротоари го решија колку толку со столбчиња скоро секаде, сега уште да ги решат овие по улици што застануваат.
И тие мисалм лесно можат да ги решат само проблеми се пајациве сами што напагаат

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55291
  • Махер

Комедии! Решено е дали 1-2% се на се. Сите (да сите) тротоари се со возила и непроодни за пешаци. А со тоа драстично се зголемува употребата на автомобили за кратки релации, што го прават целиот проблем.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11168
  • Ќybriт Pro Max

Втора работа, никој во Скопје не сака да живее во Центар. Луѓето се приморани да сакаат да живеат.
Јас лично не се согласувам со тоа, ама еве ќе најдам објаснување.
 Проблемите се:
- Бавен и нередовен јавен превоз.
- Сите услуги се централизирани. Документи, процедури и што не, сѐ мора во центар.
- Болници сите во Центарот

држи влага муабетот, ама не си во право дека никој не сака да живее во Центар
во изминатите 3-4 години бев вклучен во продажба/куповина на станови, не знаеш колкава е желбата да се живее во Центар
толку голема, да во недостаток на средства се нудат Х6-ки, мерцедеси во компензација

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
И обратното се дешава, се нудат станови за коли.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11168
  • Ќybriт Pro Max
не сум бил вклучен во продажба/куповина на коли :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Ако живееш во центар, и се ти е блиску, ...
...

hmm ako zivees vo centar sto ti e blisku?? :D se sto ima vo centar ima stranata karpos uste malce i ke ima vo predelot ajrodrom i uste nekoja godina i cair.. osven plostadot konjot i funtanata sto propagaat koli vo nea sto drugo ima centarot a nema aJrodrom karpos ili stranata?
« Последно менување: 12 Април 2021, 15:47:27 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Добро ги имаат решено питачите.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
Ние сме единствена земја во Европа ако не и пошироко, во кој главен град функционира на принцип на централизација на институции и население.

Ај да речам „што поблиску живееш до центар - тоа полесен живот“.

Решението е едноставно:

Децентрализација на услуги:

1) Да можеш да завршеш работа во предградијата ако ти треба некаква бирократска работа да завршеш.
пример:
- Не мора да се сликам за возачка дозвола само во МТВ, туку да можам во било која полициска станица
- Не мора изводи да вадам само во центар, туку во било која подрачна единица или општина
- Било какви други потреби со други институции, регистри, управи и што не, да можам да го средам тоа во мојата населба, а не да се тепам во центар.

Здравствени услуги:
2) Повеќе болници соодветно распределени низ градот. Секаде во светот има една-две главни клиники, но има болници и амбуланти соодветно распределни по населбите. Значи не зборувам за здравствени домови, туку болници.

Образовни инситутции:
3) Основни училишта и особено градинки, да има во секој помал кварт. Не во цела населба од илијадници луѓе по една градинка, па секоја година да се тепаш за слободно место. Во Шведска во една населба колку Ново Лисиче имаше три големи градинки, во форма на бараки. Сите се сиво/црвени обоени и се разликуваа од другите згради, со мало дворче. Ништо луксузно.

Локали за забава
4) Локални кина, кафулиња, теретани (24/7), ресторанчиња и два-три големи супер маркети.

Рекреација:
5) Паркови и зеленила (не зборувам само за меѓузградите) каде што луѓето можат да си шетакаат и да рекреираат.

Сообраќај:

- Железничко поврзување на приградските населби со центарот на градот. Железничките станици во предградијата да имаат големи паркинзи. Ако некој живее далеку од станицата да може со кола од дома до станица и таму да ја остави, а потоа да продолжи со воз до центар.

- Повеќе алтернативи со возило да стигнеш од едниот дел на градот до другиот. Не како сега на 3-4 ракрсници цел сообраќај да се насочува.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
Ако живееш во центар, и се ти е блиску, ...
...

hmm ako zivees vo centar sto ti e blisku?? :D se sto ima vo centar ima stranata karpos uste malce i ke ima vo predelot ajrodrom i uste nekoja godina i cair.. osven plostadot konjot i funtanata sto propagaat koli vo nea sto drugo ima centarot a nema aJrodrom karpos ili stranata?

Дебар маало
Градски парк
Зоолошка
Сите подобри фаст фуд места
Кеј
ГТЦ
Жена парк
Пабови
МНТ