Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 357320 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
Пошто забегавме со дискусијата а темата беше за стан во Скопје, да сумираме:

Најдобра локација е во зградите на Рекорд.

Бенефити:

- Автобуска постројка одма пред зграда
- Државна и Градска болница на 5 мин пешачење
- Јосип Броз на две минути
- ГТЦ одма до г'з, Рамстор на две минути
- Плоштадот одма позади г'з
- Училишта за странски јазици мал миљон
- Кина и Театри
- Бучава од возила у изобилие
- ПМ честички од сите категории исто у изобилие
- Камени Мост на две минути пеш, во случај да ти скурчи од све и да се фрлиш у Вардар.

Недостатоци:

- Не ми текнува.....

Ја претера.

Каде бе Кина блиску до Рекорд?
Знајш кај е Кина?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Милениум е во ГТЦ :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
Вечином становника у ужи центар Скопља причају Српски.

Можда ови млаџи становници не толико како оно старији, али ипак то је факат.

Сви смо ми из Београд, вечином. Некад смо били курац ипо у ЈНА, и сад ето имамо станове у Центру. Дала војска, и ми остали у центру Скопља. Шта чеш, живот.

У задњи 10 година је пуно нових становника кои не причају толико Српски и је Центар Скопља изгубио драж. Али су они сад вечи центарци него што смо ми.

Извините за мој српски, не причам баш најбоље македонски нисам успео за 30 година да саставим једну реченицу на македонски.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
@osmica8 да не се пронајде случајно?

Интересно е што домородните скопјани сакаат да избегаат до центар кон перифиерија а оние доселените "скопјани" одат строго што поблиску до центар. Сигурно си мислат дека тоа ќе ги направи поголеми скопјани од првиве, не знам.

Јас лично во Скопје не би живеел ни под точка разно па ни тогаш не, особено не во стан. Минимум 15км од Скопје. Местата кај Томица или Нуме, Марино, Кадино би биле опција. Али тоа сум јас, можда зашто сум сељак.  Ах да, строго куќа.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
Вечином становника у ужи центар Скопља причају Српски.

Можда ови млаџи становници не толико како оно старији, али ипак то је факат.

Сви смо ми из Београд, вечином. Некад смо били курац ипо у ЈНА, и сад ето имамо станове у Центру. Дала војска, и ми остали у центру Скопља. Шта чеш, живот.

У задњи 10 година је пуно нових становника кои не причају толико Српски и је Центар Скопља изгубио драж. Али су они сад вечи центарци него што смо ми.

Извините за мој српски, не причам баш најбоље македонски нисам успео за 30 година да саставим једну реченицу на македонски.
Па то је чика Милован https://youtu.be/apPLQ42mNgA?t=354

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 240
Немам намера да се препуцавам ниту на некој да му докажувам. Јас го кажав моето мислење, членот aronmacedon претпостави што мислам, си направи муабет и тоа е тоа :)
Ниту имам против ако некој живее во центар, ниту имам против ако некој живее во Свирипичино, ниту пак дали е паметен, прост, ук, неук. Јас за себе си одлучувам според можностите и моето лично размислување каде ќе живеам, нормално дека не наметнувам мислење дека сите треба како мене да размислуваат.

Мене највеќе ми пречи што на секој градоначалник до сега единствено му било битно што повеќе згради да се направат на м2, без при тоа да се запазат минимални урбанистички услови и правила.
Баш напротив,  ти поставив 3 (за мене)  легитимни прашања (на кои, патем не добив одговор) и една претпоставка за местото на живеење баш за да си го искажеш мислењето за да не испадне дека погрешно сум те разбрал.  После проба да разводениш дискусија влечејќи паралели со Германија и елаборирајќи нешто што веќе сосема добро го образложи (и за што се согласувам со тебе).  Еве ќе додадам уште едно прашање, па можеш се топтан да одговориш.  Дали некогаш си живеел и на двете места па оттаму и ја потенцираш разликата во структурата? 

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
На што да се внимава при купување на стан во изградба? Што во предоговорот за предбележување?

На какви работи да се внимава при станбем кредит, јас помнам има само 2 типа со денари и евра а сеа направиле 5 различни.
Колку се трошоците за катастар, нотари, адвокати...

А кхм кхм

Се каам што прашав. Форум јбг.
Непотребно се создаде галама. Кој кај шо сака.

Околу градскиот живот имам само едно да кажам, Скопје не е ниту град, ниту ќе биде.
Приградска населба ниту има ниту ќе има.

За секој град основно е да има јавен превоз, возови, точаци, автобуси, тролејбус. Основно е да има паркови, тротоари, велосипедски патеки, нивелирани шахти, да нема вирови вода после дожд итн
За град со >700.000 жители 200 автобуси како единствен начин на превоз е смешка.
Не дај Боже да има земјотрес како '63
Ние си ги избравме кецарошите да ни бидат политичари овие 28 години, ние си сркаме.

Иначе фрката почна со теоријата на Куоре дека со 66к може да се напраи куќа на плац во Скопје.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Едно нешто не можете да го спорите, а тоа е квалитет на образование, и го разбирам и поддржувам @Banzai во таа теза. Во комшии му е Корчагин, најдоброто средно училиште во Македонија, од кое излегле безброј деца со навистина искористен потенцијал, корисен за државава.

И Корчагин е гимназија, и она моено во Гостивар е гимназија, ама не е исто. Јас завршив 5.00 просек учејќи селективно што ми се учи, другото ќе скрпев 3 реченици и ради претходен просек проаѓав лесно. Во Корчагин треба да седнеш, газ да испотиш и да ја разбереш одлично селектираната материја предадена преку одлични образовни методи. Професорите во тоа школо им раѓаат желба за учење на учениците, желба што им останува за навек. Ете како имајќи центарска адреса ќе му ги крене шансите на вашето дете да си ги исполни потенцијалите, а и соништата во животот.

Не, тоа не треба да е така, сите училишта треба да се на високо ниво како Корчагин, ама не се. Кога ќе бидат, друга приказна ќе кажуваме.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2167
Средните училишта се битни, но и  основното образование е исто многу битно. Децата денеска созреваат доста брзо поради лесниот пристап до информации(интернет),  и е многу многу многу битно со кого другаруваат и учат.

Може да си правиме бајрам на паметот колку сакаме ама фактите се тие.
Квалитетот на кадарот, програмата, оценувањето и оформувањето на карактерот на детето не е ист во секое училиште во Скопје, а уште помалку споредено со училиштата надвор од Скопје.
Конкретно за училиштето кое го спомнуваш во Гостивар ако е тоа кое има споено паралелки од  економско стручно и гимназиски паралелки, во една прилика патувавме заедно со матурантите како придружба на матурска екскурзија. Видов и што професори и што деца има. Ај децата се деца, али професорите беа мајко мила.
Едно нешто не можете да го спорите, а тоа е квалитет на образование, и го разбирам и поддржувам @Banzai во таа теза. Во комшии му е Корчагин, најдоброто средно училиште во Македонија, од кое излегле безброј деца со навистина искористен потенцијал, корисен за државава.

И Корчагин е гимназија, и она моено во Гостивар е гимназија, ама не е исто. Јас завршив 5.00 просек учејќи селективно што ми се учи, другото ќе скрпев 3 реченици и ради претходен просек проаѓав лесно. Во Корчагин треба да седнеш, газ да испотиш и да ја разбереш одлично селектираната материја предадена преку одлични образовни методи. Професорите во тоа школо им раѓаат желба за учење на учениците, желба што им останува за навек. Ете како имајќи центарска адреса ќе му ги крене шансите на вашето дете да си ги исполни потенцијалите, а и соништата во животот.

Не, тоа не треба да е така, сите училишта треба да се на високо ниво како Корчагин, ама не се. Кога ќе бидат, друга приказна ќе кажуваме.
« Последно менување: 26 Јануари 2019, 01:50:02 am Bravo »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Не се така споени, ама тие се училиштата, едно гимназиско, едно стручно економско. Покриени сме со средни, ама по едно од секое, и кое од кое со потрагичен кадар. Едно време економското се стегна зошто имаше вистина строга управа која не толерираше срања ни од деца ни од професори, ама отиде таа управа и све стана, т.е. се врати на ужас.

Вие што го пцуете и плукате менталитетот, да знаете дека (во огромна мера) од образовниот процес сме ваков народ и сме стасани до ова дереџе. Па видете вие дали е поарно детето да ви учи во рурално школо што било новоизградено, или е поарно да учи во старо школо во Центар/Карпош од каде генерации и генерации излегуваат и успеваат во животот.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552

Се сложувам. Корчагин е стварно гимназија за пример. Бар додека јас бев средно. Не учев таму, но со другари што сум се дружел тогаш вистина е дека се бараше многу. Орце и Карев беа некако исто елита,а ама тогаш Карев дека заедно беше со Зев Љуш Марку не беше на некое ниво. Орце и Корчагин беа елитите но мислам дека Корчагин бил една посебно школо кое имаше доста јаки ученици и предавање. Инаку овие од внатрешноста беа смешки. Во мало градче тетка му предавала во школо и овие сите 5ки. Ама наредени како друга оцена да не постои.
На факултет едвај пробуваа 6ка да извадат.

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 240

Ти благодарам што ми ја потврди претпоставката за местото на живеење на членот Banzai.  Се убаво и точно тоа што си го напишал ама тезата не му беше за образованието туку за структурата на населението во центар. Кога би  учеле во Корчагин деца само од Центар може и ќе имаше и поврзаност помеѓу тезите ама вака...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект

Изгледа забораваш дека во строг центар има уште едно „елитно“ средно школо.
ЈБТ

И тука се пропаѓа во вода со доброто образование во центар.

Иначе Гимназијата во Битола е на исто ниво со Корчагин. Исто и таму е строго и излегува салам кадар.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве

Се сложувам. Корчагин е стварно гимназија за пример. Бар додека јас бев средно. Не учев таму, но со другари што сум се дружел тогаш вистина е дека се бараше многу. Орце и Карев беа некако исто елита,а ама тогаш Карев дека заедно беше со Зев Љуш Марку не беше на некое ниво. Орце и Корчагин беа елитите но мислам дека Корчагин бил една посебно школо кое имаше доста јаки ученици и предавање. Инаку овие од внатрешноста беа смешки. Во мало градче тетка му предавала во школо и овие сите 5ки. Ама наредени како друга оцена да не постои.
На факултет едвај пробуваа 6ка да извадат.
Многу е чудно како во цело Скопје баш тие на кој што тетката им ја стави петката дојдоа и успејаа многу повеќе од староседелците. Најголемите газди таму мислам дека по потекло не се скопјани. Тоа си нема врска според мене, ја у школо ретко кога бев со примерно поведение, па имаше деца кои што станаа инженери. Ако некому му се учи му се учи, името на школото нема врска.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
Стан само во центар купвање, никако на друго место (под услов да немаш роднини во околните елитни населби) :)