Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 356450 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2165
Данок плус нотари околу 5000 еу
За шо бе 5000 евра???? Абе не трескајте вакви работи ќе ви се смее народ.

Ако е прва продажба ослободена е од данок на промет, а трошоци за нотар сосе договор 200 до 250 евра максимум.

Збори со фирмата они имаат свои адвокати за договор и свои нотари, некако да ти спуштат за тие трошоци.
Упис на хипотека не знам.
Па и твоето не нешто нај нај. Преднотарски договор со адвокат 6000 денари, нотарскиот зависи од вредноста на станот има три категории разликата по 1500-2000 денари од категорија или од 150€ до 250 максимум и со хипотека вториот стан што ќе ти пди плус 250€.
Океј, утнав 50 евра.
За упис на хипотека реков дека не знам.
А чисто за илустрација, ако сите овие давачки чинат 5000 евра, тогаш станот треба да е втора продажба и да е 150-160 илјади евра.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
И да е втора продажба, данок на државата плаќа тој што продава. Освен ако во договорот не се стаи дека данокот го плаќа тој што купува.
Јас ако купувам стан, по цена од 1000е квадрат, не ме интересира колку данок треба да плати продавачот. Освен ако не нагласи дека таа е цена без данок, и дека со данок би била 1050е, што можеби мене нема да ми одговара.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bravo

• Редовен
Така е. Но, многу често е и купувачот да го плати данокот или да се подели.
Се е тоа ствар на договор. Во случајов споревме за тоа дека нема данок на промет во конкретниот случај, бидејќи човекот јасно нагласи дека пазарил стан од инвеститор, а му се дадоа погрешни информации за баснословни суми.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
Види, ти ако огласиш стан, кој си го купил пред 10 години и сега го продаваш, го огласуваш 1000е по квадрат. Тоа е се што сакам јас тебе да ти платам, покрај оние трошоци што јас ќе си ги имам, како што се банкарски договори за хипотеки, трошоци за нотар, заверки у централен на хипотеки ку*еви карики... Јас не сакам мене станот да ми испадне 1050е по квадрат. Ти мисли му ја за данокот. Логично е, нели. Кога купувам кола или намештај, не ми вика продавачот „цената е 20.000е, ама на тоа има акциза и данок, па ај по пола да ги платиме, уште 1200е дај..“ Он си брка работа за акцизи и даноци, и тракатанци. Мене ми кажува цена од 24.500 за колата, и  мене или ми се допаѓа или не...Секако, јас кога ќе го продавам станот, не очекувам исто така од купувачот накнадно да плати данок, туку ако сакам да земам 1000е по квадрат кеш, јас го огласувам 1050е и за таа цена го продавам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
што значи не си глуп ако го платиш данокот, кој ќе ти го одредат проценители... Што јада лајна од прееска, а никој не спомна ни една од тие давачки, нити дали е прашањето за нов или стар стан. Ете за тие со алцхајмер ќе го цитирам прашањето
ЦИТИРАМ:

Знае некој кои се отприлика „скриените“ трошоци во вид на:
- заверка на преддоговор кај нотар, дали ќе требаат 2 копии (за мене и за банката);
- упис на хипотека, во мојот случај на 2 хипотеки (на постојниот и на новиот стан);
- купопродажен договор?
- и уште нешто ако сум заборавил......знае некој колку изнесуваат овие ставки?

Што значи никаде не е наведено дека станува збор за нов стан
Капак ако ти нашибаат безвеза ламинат прозори па да мораш да ги менуваш ( ова ми се има десено на нов стан). Значи и тоа треба да прашаш, ама банзаи спомна па да не се поврторувам непотребно.

Отсутен Bravo

• Редовен
Не те разбирам за што се убедуваме сега?
Законски, данокот на промет треба да го плати сопственикот односно продавачот.
Доколку го препродал со добивка ( не знам во кој временски рок) треба да плати и данок на капитална добивка.
НО, по договор некогаш данокот го плаќа и купувачот или се дели или се вкалкулирува во продажната цена.
Све е тоа варијација на тема.
Еве ти обратна ситуација, ја го продавам станот и сакам 1000 евра по метар квадратен, а сите други трошоци не ме интересираат. И кога ќе дојде тема данок, имаш сукоб, па преговараш.
Доколку во договорот не е поинаку наведено, од град Скопје ќе ме повикаат мене како продавач да платам данок на промет.

Се е тоа варијација на тема.

Отсутен Bravo

• Редовен
што значи не си глуп ако го платиш данокот, кој ќе ти го одредат проценители... Што јада лајна од прееска, а никој не спомна ни една од тие давачки, нити дали е прашањето за нов или стар стан. Ете за тие со алцхајмер ќе го цитирам прашањето
ЦИТИРАМ:

Знае некој кои се отприлика „скриените“ трошоци во вид на:
- заверка на преддоговор кај нотар, дали ќе требаат 2 копии (за мене и за банката);
- упис на хипотека, во мојот случај на 2 хипотеки (на постојниот и на новиот стан);
- купопродажен договор?
- и уште нешто ако сум заборавил......знае некој колку изнесуваат овие ставки?

Што значи никаде не е наведено дека станува збор за нов стан
Капак ако ти нашибаат безвеза ламинат прозори па да мораш да ги менуваш ( ова ми се има десено на нов стан). Значи и тоа треба да прашаш, ама банзаи спомна па да не се поврторувам непотребно.
Друже дај бе олабави се стварно, не се прави паметен со сила. Човекот кажа дека купува стан од Офис Ком односно од инвеститор и доби правилен совет.

Ај и ја не знам што се замарам у 1 саат.
Ај поздрав.

Отсутен Bicikle

• Легенда
во кој пост

Отсутен Bravo

• Редовен

Отсутен Bicikle

• Легенда
Нити во тој пост некдае пишува дека 100% некој ќе зема нити пак јас одговорив на тој пост. А ти наместо со навредата цитирам: " Абе не трескајте вакви работи ќе ви се смее народ. " можеше да се надоврзиш и да ме надополниш дека данок се плаќа само во случај на втора продажба, ама не позабавно е да се однесуваш како пештерски чоек и да вреѓаш. Крај краева мене ќе ми се смеат, не тебе. Мое правое да тресам зелени и да бидам глуп или паметен.

Отсутен Bravo

• Редовен

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
@Bravo друже, знаеш дека у профил у опции имаш игнор листа?  Очигледно не ја користиш  ;D
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4017
И да е втора продажба, данок на државата плаќа тој што продава. Освен ако во договорот не се стаи дека данокот го плаќа тој што купува.
Јас ако купувам стан, по цена од 1000е квадрат, не ме интересира колку данок треба да плати продавачот. Освен ако не нагласи дека таа е цена без данок, и дека со данок би била 1050е, што можеби мене нема да ми одговара.

Кога купивме стан пред некоја година ние си го плативме данокот на промет. Сега кога продадовме друг стан тие што го купија си го платија данокот.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Бицикле повторно кажуваш неточни информации. Данокот на промет и вредноста на станот го определува општината, не проценител. За да знаете колку ќе биде, ќе видите решенија за данок на имот за претходните години, таму е определена вредноста.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен igor_xxxx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 440
Јас кога го купив лани станот, јас си го платив данокот (договор со продавачот/приватно лице, заради други компензации), но висината беше одредена од општината, како што кажа @Banzai.