и се трудиш да штедиш на годишно ниво одредена сума, и да ја ставаш заштедата во главницата.
Вака правам одамна - месечно си тргам од плата X сума. Или тоа што ќе остане од плата или тргам само што ми стигне плата, зависно од планираните трошоци за тој месец. Исто имам и тримесечен бонус - ова одма оди на штедната, не го ни чепкам. Исто и К-15-то.
Прво почнав така да штедам за летен одмор (почнував од септември, па до мај наредната година, со цел да соберам 1500 евра), ама се прошири штедењето преку целата година и доста над посакуваната сума. Го рачунам како некој мој „црн фонд". Едно време мислев да ги вложам во нешто (акции), ама се премислив.
Само што немам кредити (потрошувачки или станбен и сл.), па си ги префрлам на штедна сметка (ависта) од која можеш да вадиш и ставаш кога сакаш.
Со тие пари би уплатил учество или би го опремил станот (за да не земам и потрошувачки кредит, дополнително на станбениот). Мада во Стопанска мислам дека можеш да земеш поголем станбен кредит, па со тие пари да го уредиш станот (лупам, плус 10к - 15к евра од цената на станот).
Или ќе продолжат да стојат за „црн фонд“, ќе видиме како ќе се прикаже.
А инаку да - предлогот ти е супер, така размислував и јас нешто.
Јас ја штелував должината на отплата да задржам што поблиску висина на рата до киријата што ја плаќав во моментот. Сеа за среќа можам и два три пати повеќе да враќам, ама тогаш не беше така случајот.
Со среќа во мислата и нека се редат коцките.
Изгледа и кај мене ќе биде така, така ми стои.
Ќе гледам висината на месечната рата да биде поднослива во однос на месечните примања што ги имам...