Автор Тема: Купување стан (пред се во Скопје), каде (локација), реални цени или не?  (Прочитано 473778 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15123
  • Пудингот на шоферството
Многу нормално дека 30г отплата е претерано долг период барем за мене,ако си 30г доаѓа да отплаќаш до пред пензија.Јас зедов на 20г со опција да го исплатам за 10г најбрзо(побрзо и да сакаш и да можиш нема опција).Па сега за сега сме на добар пат,ми се врти во глава уште еден стан да земам и да го давам под наем,ама најверојатно таа опција ќе почека уште 3-4г.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2771
и се трудиш да штедиш на годишно ниво одредена сума, и да ја ставаш заштедата во главницата.

Вака правам одамна - месечно си тргам од плата X сума. Или тоа што ќе остане од плата или тргам само што ми стигне плата, зависно од планираните трошоци за тој месец. Исто имам и тримесечен бонус - ова одма оди на штедната, не го ни чепкам. Исто и К-15-то.

Прво почнав така да штедам за летен одмор (почнував од септември, па до мај наредната година, со цел да соберам 1500 евра), ама се прошири штедењето преку целата година и доста над посакуваната сума. Го рачунам како некој мој „црн фонд". Едно време мислев да ги вложам во нешто (акции), ама се премислив.
Само што немам кредити (потрошувачки или станбен и сл.), па си ги префрлам на штедна сметка (ависта) од која можеш да вадиш и ставаш кога сакаш.

Со тие пари би уплатил учество или би го опремил станот (за да не земам и потрошувачки кредит, дополнително на станбениот). Мада во Стопанска мислам дека можеш да земеш поголем станбен кредит, па со тие пари да го уредиш станот (лупам, плус 10к - 15к евра од цената на станот).
Или ќе продолжат да стојат за „црн фонд“, ќе видиме како ќе се прикаже.

А инаку да - предлогот ти е супер, така размислував и јас нешто.

Јас ја штелував должината на отплата да задржам што поблиску висина на рата до киријата што ја плаќав во моментот. Сеа за среќа можам и два три пати повеќе да враќам, ама тогаш не беше така случајот.

Со среќа во мислата и нека се редат коцките.

Изгледа и кај мене ќе биде така, така ми стои.
Ќе гледам висината на месечната рата да биде поднослива во однос на месечните примања што ги имам...
« Последно менување: 03 Јануари 2026, 14:48:02 pm balanar »

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2524
За опремување мање више, можеш и со Икеа шема да тераш неколку години. Вложување по 20-25 илјади евра, за мене барем, е промашена инвестиција. Плус, минималистички, а функционално, опремен стан е нешто што дополнително ќе ти го олесни животот. Одржување, хигиена итн. Кога не ти е опремено по мерка и замена на мебел е полесен чекор.

А и како поминуваат години човек сфаќа дека трупањето ствари низ куќа сигурно нема да те направи посреќен. Под оваа категорија ставам кожни гарнитури, мебел од масивно дрво, ултра скапи телевизор и останатата бела техника и сл.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3415
  • Хюндай Тюсон
Да чуваш поголема сума пари во црн фонд на денешнава економија во која инфлацијата е 2 цифрена последниве 5 години наназад спаѓа во посебна категорија финансиска неписменост. Ако сакаш да успееш во денешнава економија заборави се што те учеле од дома дека треба да се штети и да не се зима кредити. Инаку акциите за година ипол на портфолиото се отприлика 80 проценти нагоре. Значи ако си имал 10к сега ќе имаше 18к. а куповната моќ на 10к од пред година ипол сега е 9к а ти дале 200 евра камата. 

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
Како дополнителна информација (до сеа директно вклучен во опремување на 4 стана во последниве 4 години, секако не сите мои), основно опремување на двособен стан што го добиваш скроз празен излегува 8 до 10 илјади евра. Секоја дополнителна спална е 2 до 3 илјади.

Зборувам за станови во кои планирале луѓето да живеат, па избрале малку поскапи од најевтините опции.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2771
Како дополнителна информација (до сеа директно вклучен во опремување на 4 стана во последниве 4 години, секако не сите мои), основно опремување на двособен стан што го добиваш скроз празен излегува 8 до 10 илјади евра. Секоја дополнителна спална е 2 до 3 илјади.

Зборувам за станови во кои планирале луѓето да живеат, па избрале малку поскапи од најевтините опции.

Значи доста блиску до она што го имав/имам замислено како сума... За стан од цирка 55m2.

Цитат
(лупам, плус 10к - 15к евра од цената на станот)

Отсутен Bravo

• Редовен
Да чуваш поголема сума пари во црн фонд на денешнава економија во која инфлацијата е 2 цифрена последниве 5 години наназад спаѓа во посебна категорија финансиска неписменост. Ако сакаш да успееш во денешнава економија заборави се што те учеле од дома дека треба да се штети и да не се зима кредити. Инаку акциите за година ипол на портфолиото се отприлика 80 проценти нагоре. Значи ако си имал 10к сега ќе имаше 18к. а куповната моќ на 10к од пред година ипол сега е 9к а ти дале 200 евра камата. 

Секако. Најпаметно е да земеш кредит и да слушаш подкасти за Трејдинг 212 како рецепт за брз финансиски успех.

Јас од друга страна цел живот терам со мали, но временски  многу промислени чекори и никогаш не сум се заебал. Досега добри ми оди, и сум задоволен. Тоа причите за 80% годишно се приказни за добра ноќ. Годинава 80%, догодина -120%.  Втор муабет во државава после кладилница секако, е СП500. Во меѓувреме плочкар наплаќа 3000 евра по купатило работна рака, пошо сите сме инвеститори и бизнис ангели.

Да се тресам  секое сабајле со кафе акциите дали ми пораснале.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2374

Секако. Најпаметно е да земеш кредит и да слушаш подкасти за Трејдинг 212 како рецепт за брз финансиски успех.

Јас од друга страна цел живот терам со мали, но временски  многу промислени чекори и никогаш не сум се заебал. Досега добри ми оди, и сум задоволен. Тоа причите за 80% годишно се приказни за добра ноќ. Годинава 80%, догодина -120%.  Втор муабет во државава после кладилница секако, е СП500. Во меѓувреме плочкар наплаќа 3000 евра по купатило работна рака, пошо сите сме инвеститори и бизнис ангели.

Да се тресам  секое сабајле со кафе акциите дали ми пораснале.

Не е поентата да се тресеш од ден за ден. S&P500 е долгорочна инвестиција на рок од 20-30+ години. Не е day trading.

Отсутен Bravo

• Редовен

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7663
  • French diamond
Разликата од вложено и моментална состојба, вложени на 6.9.2024

Ни јадат, ни пијат.

Отсутен Bravo

• Редовен
Да не ти покажувам разлика у м2 од 2021ва досега, ќе се исфрустираш и ти и пиците.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 977
  • The best or nothing.
Ни јадат, ни пијат.

На кој начин се врши уплата, и дали се "урочуваат" ?
Што ако ти требаат утре парите, може ли да ги извадиш одма?

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1156
Ни јадат, ни пијат.

На кој начин се врши уплата, и дали се "урочуваат" ?
Што ако ти требаат утре парите, може ли да ги извадиш одма?

Може да се ставаат и вадат у секој момент. Проблем е што има провизии и не се исплати на мал период. Генерално секогаш иде нагоре, само треба да се чекаат години 5+. Има кај нас WVP кеш депозит што нема провизија и некаде 2.4% е годишно камата и тој неможе да иде надоле. Може да се ставаат и вадат у секој момент а камата се генерира секој ден. Ова е добар фонд без ризик, а парите секогаш достапни.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 977
  • The best or nothing.
Не знам што ќе се прави, ова е лудница.
30 години лично ми е премногу (и временски и каматно и секако) и тоа дефинитивно отпаѓа.

Си размилил за куќа? Ама монтажна или "контејнерска" куќа.
Разгледував различни "видови" на градба, и цените се движат од 250е за м2 (контејнерска куќа) до 350е за м2 (американски стил, дрво конструкција).

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7663
  • French diamond
Да не ти покажувам разлика у м2 од 2021ва досега, ќе се исфрустираш и ти и пиците.

И ? Шо ме заболе мене на пример за разлика во м2 ? Јас му покажав на тој што сака да инвестира колку се "заработва" со инвестирање во нашите инвестициски фондови.
Ако стојат под перница, сигурно нема да одат нагоре.