Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1371164 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7084
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4245 на: 19 Ноември 2014, 10:33:18 am »
Неможам да сфатам некогаш колку се луѓево .... неуки. Како можат да си замислат дека една осигурителна компанија може да си пропишува свои прописи во контекст на тоа дали некој имал зимски гуми или што ти ја знам. Интерните прописи мора најпрвин да бидат во согласност со законите, а потоа јасно и недвосмислено да им бидат појаснети на клиентите кои секако ако се сложуваат ќе ги потпишат.
Ако Законот за безбедност во сообраќај НЕ пропишал дека јас треба да имам зимски гуми во град, кој фактор се тие да кажуваат.
Ако имаат тестиси нека не исплатат штета па после на суд ќе видиме.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4246 на: 19 Ноември 2014, 11:02:54 am »
тоа се начини за недавње пари т.е. не исплата од страна на осигурителните компании... еден од многуте на списокот... среќа што има луѓе упатени, па знаат што  и како да реагираат...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4247 на: 19 Ноември 2014, 11:54:35 am »
Проста маса....

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #4248 на: 19 Ноември 2014, 12:03:42 pm »
Проста маса....
Попрво би рекол банана држава...отколку проста маса...  А народот во овој случај не можеш да го наречеш прост. И во Шведска на пример најголем дел од луѓето не ги знаат законите, ама нив ги штитат разноразни граѓански организации за потрошувачки права, а од друга страна таму осигурителните компании ни на крај памет не се осмелуваат сами на свој начин да ги толкуваат законите во нивна полза. Проста маса не е оваа неупатена маса на народ која ти ја спомнуваш, туку онаа маса на народ која плука по улици, чува кокошки во град, малтретира комшии, прави 10 деца а нема услови ниту едно дете да чува, уништува јавен инвентар, сере и моча кај што ќе и текне итн. итн.
« Последно менување: 19 Ноември 2014, 12:21:25 pm NeVeNR »
Зини да ти кажу.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4249 на: 19 Ноември 2014, 12:32:13 pm »
Проста маса се однесува на целиот народ во просек.
Нека не биде масата проста нека основа такви здруженија на граѓани или потрошувачи на пример.

И нели, нема потреба да напишам ама ќе се залета некој да искоментира ко демек најпаметен па да го претекнам, дека масата е проста во голема мерка и заради општествено-политичките и економските фактори. На некого му одговара да биде народот глуп и неупатен, да нема поима ни кои му се права ни кои му се обврски. Јас кога на повеќе од пола такви статии по разни шкљ портали ќе се изначитам глупости и се смеам колку се безвезни, тогаш јас сум крив што сум „најпаметен“ и единствен најпаметен во стадото. Очигледно некому е проблем што некој повремено излегува надвор од стадото.... каде секако го чекаат волци.

Човече, додека беше гужвава со рефискализација на фискалниве апарати, се изнаслушав секакви муабети и „издржани заклучоци“ и просто не ми се веруваше колку нбародов е правно, деловно и комерцијално глуп. Искрено, не ми се веруваше. Со каков народ ние сакаме да правиме економија, па не е ни чудно што на 99,99% од „претприемачиве“ им е инспекцијата крива, или комшијата или нелојалната конкуренција, или некој ги кодошел, или законите не чинеле. Просто невероватно е колку е масава проста, необразована и неинформирана. Едноставно нема поима кои се правата и обврските. Јас мислам дека треба да се забрани секој да може да основа фирма. Дефинитнивно треба да се лиценцираат претприемачите, исто како што е во Шведска. Ама после кога ќе дојде инспекција и јајцето на газот НЕМА АМА НЕ СУМ ЗНАЕЛ, АМА СМЕТКОВОДИТЕЛОТ МЕ ЗАЕБАЛ и слични мизерни и идиотски „оправдувања“.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4250 на: 19 Ноември 2014, 19:17:22 pm »
Зборуваме за задолжителното или незадолжителното осигурување?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17612
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4251 на: 22 Ноември 2014, 13:26:04 pm »
Barum Polaris 3, бива или не? 2750 парче во Церес.
За 2500 денари парче има Dayton DW510.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4252 на: 22 Ноември 2014, 13:33:51 pm »

На единствениот споредбен тест кој го најдов, Dayton DW510 имаат за нијанса подобра оценка од Barum Polaris 3. Ама нијанса.

https://translate.google.com/translate?hl=en&sl=pl&tl=en&u=http%3A%2F%2Fautoflesz.com%2Fwywiady%2F952-czas-na-opony-zimowe-ekspert-mariusz-budnik-radzi.html

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3942
« Одговори #4253 на: 22 Ноември 2014, 15:12:20 pm »
Ситниковски е позната фаца уште од времето на ББС-ите, не му замерај, отсекогаш бил таков :) Може да ти потврдат некои „стари в`ци“ на форумов, како Yarre, Krell, FilipV (нека ми прости што го прозивам), и некои други постари ББС-џии. ;)

Хахахахха, The return of SitniQ - "не сакам да се замарам со реплики но еве ќе ви пишам 200 пораки од инает“

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #4254 на: 22 Ноември 2014, 17:29:05 pm »

Барум во секое време по мене. Ако ништо друго барем ги има на тестови.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4255 на: 23 Ноември 2014, 10:25:25 am »

Тigar Winter 1 ја има на тестови

AVON CR85 ја нема на тестови

Која е подобра?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #4256 на: 23 Ноември 2014, 14:15:32 pm »

Така е. Тигар Винтера ја има и на АДАК тестови и секогаш е последна и рангирана како непрепорачана.
АВОН ми изгледа како подобра гума, односно има повеќе ламели и поагресивна шара. За квалитетот и составот на гумата не знам.
Тигар Винтера онака судејќи од изглед и од реноме ми изгледа онака, срње од гума ама битно ќе проијде пред полиција.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43952
  • Il Moderatore
« Одговори #4257 на: 23 Ноември 2014, 17:03:53 pm »
Не ги ценете гумите по изглед и по шара (и на пипкање у продавница). Попогрешно од тоа, нема!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #4258 на: 23 Ноември 2014, 19:58:30 pm »

AVON CR85 ја нема на тестови

Која е подобра?

Таа што во сличен ценовен ранк ја има и покажува минимум потребни способности за да се нарече „зимска“ гума. А ако 1000 + ти менуваат на цел сет,тогаш подобро не вози кола. Тоа е мојата логика.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4259 на: 24 Ноември 2014, 08:30:19 am »
Логиката ти е екстра, и ја викам така.

А сега - назад кон моето прашање: што мислиш, која е боља гума? Тигарот или авонот?