Проста маса се однесува на целиот народ во просек.
Нека не биде масата проста нека основа такви здруженија на граѓани или потрошувачи на пример.
И нели, нема потреба да напишам ама ќе се залета некој да искоментира ко демек најпаметен па да го претекнам, дека масата е проста во голема мерка и заради општествено-политичките и економските фактори. На некого му одговара да биде народот глуп и неупатен, да нема поима ни кои му се права ни кои му се обврски. Јас кога на повеќе од пола такви статии по разни шкљ портали ќе се изначитам глупости и се смеам колку се безвезни, тогаш јас сум крив што сум „најпаметен“ и единствен најпаметен во стадото. Очигледно некому е проблем што некој повремено излегува надвор од стадото.... каде секако го чекаат волци.
Човече, додека беше гужвава со рефискализација на фискалниве апарати, се изнаслушав секакви муабети и „издржани заклучоци“ и просто не ми се веруваше колку нбародов е правно, деловно и комерцијално глуп. Искрено, не ми се веруваше. Со каков народ ние сакаме да правиме економија, па не е ни чудно што на 99,99% од „претприемачиве“ им е инспекцијата крива, или комшијата или нелојалната конкуренција, или некој ги кодошел, или законите не чинеле. Просто невероватно е колку е масава проста, необразована и неинформирана. Едноставно нема поима кои се правата и обврските. Јас мислам дека треба да се забрани секој да може да основа фирма. Дефинитнивно треба да се лиценцираат претприемачите, исто како што е во Шведска. Ама после кога ќе дојде инспекција и јајцето на газот НЕМА АМА НЕ СУМ ЗНАЕЛ, АМА СМЕТКОВОДИТЕЛОТ МЕ ЗАЕБАЛ и слични мизерни и идиотски „оправдувања“.