Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1368098 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34160
  • Таков е животот... јебига
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4215 на: 16 Ноември 2014, 21:40:57 pm »
Малце се збуни, ама не е страшно. И така за 500 метра до дома никој не е глуп да мести ланци, попрво ќе направи сообраќајка.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43939
  • Il Moderatore
« Одговори #4216 на: 16 Ноември 2014, 21:50:48 pm »
Значи, задолжителна зимска опрема за возила кои учествуваат во сообраќај НАДВОР ОД НАСЕЛЕНО МЕСТО. Точка. Во град, не е задолжително да се поседува ниту ланци, ниту зимски гуми.

Нешто да не се збуни?

Јас не, а ти?

Член 404
(1) Моторните возила и работните машини кога учествуваат во сообраќај
на пат надвор од населено место, во периодот од 15 ноември до 15
март задолжително треба да поседуваат пропишана зимска опрема.

https://www.youtube.com/watch?v=bekOA3IiBcA&feature=player_detailpage#t=20

Малце се збуни, ама не е страшно. И така за 500 метра до дома никој не е глуп да мести ланци, попрво ќе направи сообраќајка.

Не се работи за паметен или глуп. Се работи за тоа што е по закон или не е по закон.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #4217 на: 16 Ноември 2014, 21:51:07 pm »
0:56 на видеото,некој со 4мм шара закочи :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #4218 на: 16 Ноември 2014, 22:57:25 pm »
Јас не, а ти?

Значи треба да поседуваш зимска опрема, претходно тој законот што го цитираше.
Во зимска опрема се знае што се поседува.

Инаку со овој член работите стануваат контрадикторни.

Ме интересира баш ете ти да возиш во населено место со летни гуми, да немаш ланци во кола, и џандар кога ке сака да ти пише казна за непоседување на зимска опрема како ке излезе целиот исход.

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #4219 на: 16 Ноември 2014, 23:03:39 pm »
Зимски гуми не се задолжителни кај нас, во ниеден закон тоа го нема. Убаво си пишува пневматици со летен профил со шара не помала од 4мм под услов да носиш ланци со тебе. Зимски пожелно е да си ги имаш за твоја безбедност. Инаку ја и покрај тоа шо иам зимски не знам зашто ама си носам и ланци, не ми сметаат нека си стојат у гепек  :D

Бтв

http://www.youtube.com/watch?v=N02ylxqleqo&feature=youtu.be&t=1m59s

;D

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #4220 на: 16 Ноември 2014, 23:06:24 pm »
У град нема да те казни, ама надвор од населено место ќе те казни (под услов шарата да ти е мин 4мм, нели). Е сеа дали ќе те казни у град за резервно тркало кај што има вулканизери у секое маало незнам, поготово ако имам прибор за самовулканизирање. Да не заборавиме дека некои нови коли (Сеат на пример) доаѓаа само со ваков прибор (без копиљ гума дури). Друго од зимска опрема освен ланци или зимски гуми не ми текнуе :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43939
  • Il Moderatore
« Одговори #4221 на: 16 Ноември 2014, 23:11:14 pm »
Законот вели во кои случаи е обавезно поседувањето на зимска опрема. Едносзначно е, возила и машини кои учествуваат во сообраќај надвор од населено место, мора да поседуваат зимска опрема во периодот од 15 Ноември до 15 Март.

Не знам што е контрадикторно во законот? Не гледам контрадикција никаде.

Полицаец едноставно, не смее да те казни за непоседување зимска опрема ако си во населено место. Нема што да сака. Повикај се на член 404 став 1, по кој ќе сака да те казни. Нека ти го каже полицаецот како гласи членот.

Уште еднаш да повториме:

http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=85078#.VGkgkMl5WSo

Обврската важи исклучиво за надвор од населено место.

Правилникот дефинира што спаѓа во зимска опрема, а законот дефинира кога и каде таа треба да се применува.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17607
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4222 на: 17 Ноември 2014, 02:36:30 am »
Ако ти рече полицаецот "член 404 not found"? :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #4223 на: 17 Ноември 2014, 08:16:18 am »

Не знам што е контрадикторно во законот? Не гледам контрадикција никаде.
.................
Обврската важи исклучиво за надвор од населено место.
.................
Правилникот дефинира што спаѓа во зимска опрема, а законот дефинира кога и каде таа треба да се применува.

По тоа ти што го кажуваш си у право.
По ова што го пишува на следниот линк се доаѓа во забуна секој оној што го чита она ти што си го напишал и она што е напишано на следниов линк:

http://www.mvr.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=8602&mid=700&tabId=72&tabindex=0

Обрати внимание на овој дел:

Цитат
II. ОПРЕМА НА ВОЗИЛА

1. Задолжителна опрема

Член 2

Задолжителна  опрема  на  возилото  во  сообраќајот   на  патиштата,  во  смисла  на  овој

правилник е:

Па после неколку редови доаѓаме до овој член:

Цитат
1.9 Зимска опрема

Член 11

(1)   Како   зимска   опрема   на   моторни    возила   со   најголема    дозволена    маса  која   не

надминува 3.500 kg се подразбира:

И така натака.

Значи задолжителна опрема на сообраќајот на ПАТИШТАТА во смисла на овој правилник е.... итн итн

Дали ја гледаме разликата?
Под патишта се подразбираат и патиштата во населените места, нели?

@MartinAlfista

Он ке ти ја пише, па после ти оди и докажувај се по судии зошто и како ти ја пишале.
Па вади им и носи им закони и денгуби ако немаш попаметна работа и ако те мрзи 15 секунди од времето да одвоиш за да фрлиш ланци во гепек.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #4224 на: 17 Ноември 2014, 10:51:06 am »
"Населено место" е простор на кој редови или група згради се
наоѓаат од една или од двете страни на патот, давајќи му изглед на улица
и чии граници се означени со сообраќајни знаци за обележување на
населено место;
Ако те казне близу до излез на градот оди докажи дали те казнил пред или после знакот, а за во центар е лесно.
Еднаш на излез од Нов Дојран на Истатов ми имаат барано ланци, ама немав желба и време да се расправам и само им ги покажав.
Според мене најдобро е да си ставиш ланци во гепек, отколку да и платиш на државата.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4225 на: 17 Ноември 2014, 14:15:13 pm »
Треба да наведат дека во услови на снег зимската опрема е задолжителна без разлика дали е населено место или не..

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5083
« Одговори #4226 на: 17 Ноември 2014, 16:11:15 pm »
чекај сега задолжителни се зимски гуми или не се? само на погонски или на сите 4?

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14393
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #4227 на: 17 Ноември 2014, 16:25:07 pm »
Bilo kakvi gumi so 4mm sara I lanci iako za lancite vazi ona za koe pisuvaee Simo pogore.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4228 на: 18 Ноември 2014, 11:40:58 am »
чекај сега задолжителни се зимски гуми или не се? само на погонски или на сите 4?

Не се, тоа беше само предлог за измена во законот..

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
« Одговори #4229 на: 18 Ноември 2014, 19:07:25 pm »