Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1484425 пати)

Отсутен ScarfaceMkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 196
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4275 на: 24 Ноември 2014, 15:27:25 pm »
Исто како што може да има 10 коли на годината во иста категорија, така и со гумите. Секој си прави избори и си ги штелува резултатите како му одговара. Затоа важни се искуствата на луѓето, а не некој нарачани тестови. А оваа тема служи токму за тоа, да се споделат искуства.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4276 на: 24 Ноември 2014, 15:41:29 pm »
Не ги ценете гумите по изглед и по шара (и на пипкање у продавница). Попогрешно од тоа, нема!

По изгледот на шарата не е сосем погрешно да се проценува гумата, затоа што различни стандардни форми на шарата служат за примена во различни ситуации и според изгледот на шарата можеш да процениш дали гумата е добра на мраз, вода, снег, длабок снег и слично. Додека пак ако ја пипкаш со прст и една гума е потврда гума од друга, па да тврдиш која има подобар контакт, е тоа е погрешно.

Ауууу Милееее :D :D :D :D Вакви смешки да не раскажуваш друг пат :D Ај според шарава на овие две гуми кажи ми која е подобар избор за зимски услови?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #4277 на: 24 Ноември 2014, 16:23:50 pm »
Alooo decki zemete si bilo kakva zimska guma samo da e nova i vnimatelno vozenje nemate nikakov problem..
Premnogu bauk stana temava..Site znaeme deka Michelinot e edna od najdobrite gumi ali i najskapa so cena..Dozvolete si kolku vi e cergata zemete si makar i poevtina guma i mirna glava..
Jas neznam sto ocekuvate od gumite ne e ova ratrak ili motorna sanka pa dase pentaris na solunska glava i toa so puna 3ta nagore i da driftas..Simnete topkata malce site znaeme sto e ubavo i kvalitetno ali sprema dzebot i dasi kupis sava ili tigar so normalno vozenje kje stignes kade i da sakas i nema da imas problemi..
Sega nekoj kje projade ama sto ako nekoj ti izleze nema da mozes da zakocis so evtinive gumi......A sto ako ti zakocis a od pozadi nekoj so gumi od 500 eura zaletan te dzvekne togas sto praime ???

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4278 на: 24 Ноември 2014, 16:25:46 pm »
Гумите имаат речиси идентични шари па мојата оценка е дека имаат иста намена, односно се препорачани за слични услови

Меѓутоа:

Nokian

во споредба со

W+

Се зимски гуми со различна намена. Nokian W+ се гуми наменети за „градски“ зими а WR3 се all around.
Мене на пример ми беше веднаш тоа јасно кога ги водов двата модели. Така да безвезе е да ми покажеш две скоро исти гуми и да прашаш која е подобра, бидејќи и двете се подобри една од друга, ама зависно за која намена.

На пример, Мишелин кога ги вадеа гумите Алпин 3 па Алпин 4 па Алпин 5, секогаш како главна промена ги наведуваа бројот на дирекционалните ламели како и рецките внатре во нив. Според тоа, логично е да се извади заклучо дека бројот на ламелите би значело и подобри перформанси на снег, но полоши на сув пат.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4279 на: 24 Ноември 2014, 18:36:28 pm »
Гумите имаат речиси идентични шари па мојата оценка е дека имаат иста намена, односно се препорачани за слични услови

Намената им е иста, но едната не е соодветна, затоа што е тапа на тестови. Не ги поминува. има најлоши оценки. Па ти бирај си према шарата, јас ќе бирам по други параметри. Шарата може да биде и копија од некоја позната марка, а гумата да биде тотален промашај, како што е втората гума, која по шара е копија на Dunlop WinterSport 3D, а има најлоши перформанси на снег и мокро.

Еве ја првата гума: http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2013_winterreifen_test_225_45_R17_details.aspx?testId=144&recordId=2966
Еве ја втората гума: http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2013_winterreifen_test_225_45_R17_details.aspx?testId=144&recordId=2974
А еве ја и wintersport: http://www.tirerack.com/images/tires/dunlop/du_sp_winterspt_3d_ci2_l.jpg
па ти милентије, бирај си по шара.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #4280 на: 24 Ноември 2014, 18:45:24 pm »
Ја си земав четири Сава Ескимо С3 плус или како и да беше. Ќе видиме дали ги бива или не. До сега се сум возел премиум гуми, сеа да видиме овие економик дали се толку тапа што се скоро дупло поефтини :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #4281 на: 24 Ноември 2014, 18:51:51 pm »
Jas kaj sto gi zemav mojte gumi deckite se uvoznici na sava.dayton,dunlop i continental..
Znaci kolku sto uspeav da vidam nadvor imase nivni privatni koli Passat mislam nad 2005 god benzinas 1.8T imase sava eskimko 3 gumi..Imase parkirano  bmw 530 li koe bese isto sava eskimko 3 nosese gumi...imase i honda accord edna  mislam deka bese pretposledniot model i taa imase sava eskimko 3 guma..
Znaci samite tie nese budali od tolku kvalitetni gumi da stavat sava eskimko3 guma na tie koli sto se so toj cenoven rang a ne nie so nasive tropalki..
Dali samo primetivte deka otkako projde 15ti noemvri splasna galamata za gumite.Pred toa trubea po portali po televizii frstea reklami i sega stama snema i guzva pred vulkanizeruive sekoe cudo za 3 dena..

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4282 на: 24 Ноември 2014, 19:00:41 pm »
Грешна информација беше, затоа спласна еуфоријата.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #4283 на: 24 Ноември 2014, 19:03:13 pm »
abe kako samo gresni informacii  vadat ???
ili na nekoj toa mu odgovara da profitira i ajdee pusti crvce i ovci neka  bleat posle..

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9230
« Одговори #4284 на: 24 Ноември 2014, 19:08:07 pm »
Ја си земав четири Сава Ескимо С3 плус или како и да беше. Ќе видиме дали ги бива или не. До сега се сум возел премиум гуми, сеа да видиме овие економик дали се толку тапа што се скоро дупло поефтини :)

Баш ме интересира како ќе бидеш задоволен. Јас имам исти такви скоро 5 години до сега сум имал никаква мака.
На другата кола ги имам eskimo hp и тие ми се топ

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4285 на: 24 Ноември 2014, 19:18:25 pm »

Не биди прост, никаде не реков дека ќе бирам гума по шара.

Отсутен fichot

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
« Одговори #4286 на: 24 Ноември 2014, 19:20:17 pm »
Не знам дал има друг искоментирано, ама многу ми е јак билбордон за Нексен, купи 2 земи 4. Комплет стандард 195ки за 150евра. Ако плаќаш 2 само, значи една е 75евра? Па ни најјаките брендови на таа димензија не коштаат толку.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4287 на: 24 Ноември 2014, 19:56:16 pm »

Не биди прост, никаде не реков дека ќе бирам гума по шара.

Можда сум прост, ама и понатаму тврдам (а ете и доказ горе) дека обликот на шарата визуелно не може да ни` даде никакви информации за квалитетот на гумата. Ниту за тоа како ќе се понаша на дожд, ниту како ќе се понаша на снег, ниту на суво.. буквално ништо...Не мора ни да ги гледам гумите кога ги купувам. Побитно ми е дали има rim protector од тоа како изгледа шарата.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #4288 на: 24 Ноември 2014, 20:07:59 pm »
Барум Поларис 3 225-50/17 6700 денари по гума во Церес, ги бива или Сава Ескимо С3+ би биле подобар избор кои што коштаат 1000ка повеќе по гума? Негде у темава прочитав Нокиан имало за 7800, у мотоцентар се 8550 по гума, каде може да се праша за Нокиан на друго место?
Ќе заборавев да прашам за Гиславед еурофрост 5, има ли некој некаква информација, на нет не успеав никаков битно инфо да најдам?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #4289 на: 24 Ноември 2014, 20:42:20 pm »
http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1007174 ако ти врши работа 45ка профил