Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1480512 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6915 на: 08 Декември 2017, 20:46:10 pm »
Имам искуство со Старфајр тие се нивни бренд и не се лоши
Лоши се на мокро

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6916 на: 08 Декември 2017, 20:50:28 pm »
Лоши се на мокро

При колку мокро, на каков асфалт, на која температура, при која брзина се лоши?

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #6917 на: 08 Декември 2017, 20:57:24 pm »
Знам дека не се зимски, али ај коа више си почнал..

Што тоа? Шарата?
Според принципите за оформување на шара и колку јас што разбирам, шарава е полу агресивна. Централната надолжна непрекината мазна линија служи како котва за упивање на вибрации при повисоки брзини, како и стабилизирање на формата на гумата при силни латерални оптеретувања (кривини). Исто така овозможува намалување на просечната еластичност што помага при силно влегување во кривини, како и спроведување на акумулираниот статички електрицитет поради триењето со асфалтот. Секцијата лево и десно од центарот е со надолжни празнини кои постепено се заоструваат и служат за ефикасно одстранување на вода, засекување на меки површини како кал и земја. Страничните делови кон крајот на гумата се полни со скоро нормални (под прав агол) засеци кои исто така засекуваат меки површини како и топол асфалт, а непрекинатите и мазни, масивни ламели помеѓу нив служат за агресивно пренесување на латерални сили врз подлогата штитејќи ја гумата од пролизгување при брзо возење во кривини како и растеретување на останатиот дел од гумата зголемувајќи го векот на траење.

Ова е класична летна гума, наменета за аматерско спортско возење, како и туринг. Спремна е за одстранување на вода. Компонентата на самата гума претпоставувам дека е малку тврда поради оптата намена на гумата и исполнувањето на некои стандарди за долготрајност, односно издржливост при оптеретувања.

не се за лимузина ама сакам да ги пробам, тишлајфер?

Не сум сигурен ама претпоставувам дека служат за овозможување на помазна циркулација и отпор на водата. Колку полесно тече водата под гумата и по помал отпор од гумата, толку помалку сила ќе пренесува врз гумата а со тоа помалку и ќе ја подигнува нагоре, што значи помали шанси за аквапланинг.
???
Mi zvuci ova kako doktorat da imas spremano za sari na pnevmatici  8)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #6918 на: 08 Декември 2017, 21:01:15 pm »
Лоши се на мокро

Зимно време, спуштање по удолница, пропадна кочницата,  грчеше абс-от уште неколку метри и на суво на крајот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6919 на: 08 Декември 2017, 22:32:42 pm »
Знам дека не се зимски, али ај коа више си почнал..

Што тоа? Шарата?
Според принципите за оформување на шара и колку јас што разбирам, шарава е полу агресивна. Централната надолжна непрекината мазна линија служи како котва за упивање на вибрации при повисоки брзини, како и стабилизирање на формата на гумата при силни латерални оптеретувања (кривини). Исто така овозможува намалување на просечната еластичност што помага при силно влегување во кривини, како и спроведување на акумулираниот статички електрицитет поради триењето со асфалтот. Секцијата лево и десно од центарот е со надолжни празнини кои постепено се заоструваат и служат за ефикасно одстранување на вода, засекување на меки површини како кал и земја. Страничните делови кон крајот на гумата се полни со скоро нормални (под прав агол) засеци кои исто така засекуваат меки површини како и топол асфалт, а непрекинатите и мазни, масивни ламели помеѓу нив служат за агресивно пренесување на латерални сили врз подлогата штитејќи ја гумата од пролизгување при брзо возење во кривини како и растеретување на останатиот дел од гумата зголемувајќи го векот на траење.

Ова е класична летна гума, наменета за аматерско спортско возење, како и туринг. Спремна е за одстранување на вода. Компонентата на самата гума претпоставувам дека е малку тврда поради оптата намена на гумата и исполнувањето на некои стандарди за долготрајност, односно издржливост при оптеретувања.

не се за лимузина ама сакам да ги пробам, тишлајфер?

Не сум сигурен ама претпоставувам дека служат за овозможување на помазна циркулација и отпор на водата. Колку полесно тече водата под гумата и по помал отпор од гумата, толку помалку сила ќе пренесува врз гумата а со тоа помалку и ќе ја подигнува нагоре, што значи помали шанси за аквапланинг.
???
Mi zvuci ova kako doktorat da imas spremano za sari na pnevmatici  8)

Ма неееее, само таков ми е стилот на изразување, кога не пцујам и хејтам  ;D

Лоши се на мокро

Зимно време, спуштање по удолница, пропадна кочницата,  грчеше абс-от уште неколку метри и на суво на крајот.

Ннннннееееее е то а темелно аргументирано. Каква била состојбата на останатите тркала/кочници? Двете предни кочеле со иста јачина и истовремено? Задните тркала кочеле ли и колку? Имале ли зимски гуми? М?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #6920 на: 08 Декември 2017, 23:25:07 pm »
Кога @Tischläufer веќе гата на гуми, ако може и за мене да изгата нешто? Каква иднина ме чека? Да не треба свеќа на некој светец да запалам? :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6921 на: 08 Декември 2017, 23:38:58 pm »
Симо, ако возиш Нексен, па и ол сиз'н, ќе фатиш циганка за швалерка, мењај тоа под хитно и запали таму у двор  ::)

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
« Одговори #6922 на: 09 Декември 2017, 10:14:01 am »
Da ne ja zaklucat i ovaa tema, nesto jasnovidci ke recat sirat eres. Akumulatorite otidoa jabana.

Aj za gumive eden test od Ungarci.
https://shina.guide/press/12903/
Ovie autonavigator stalno vakvi testovi pravat, prekunokj na realni temperaturi 1 do 3 stepeni i na mokro i na suvo. I nemaat testovi na sneg.
I stalno ja povtoruvaat konstatacijata deka letni gumi se na sosema isto nivo na mokro ako ne e zaledeno, a na suvo se najcesto bolji od zimskite (muabetot na proizvoditelite deka pod 7 stepeni se dosta polosi letnite vo bilo kakvi uslovi a ne samo na sneg i led pagja vo voda)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30069
    • CARclub.mk
« Одговори #6923 на: 09 Декември 2017, 10:22:19 am »
До некаде. Работата е дека во зима, дури и на температури од 1 до 3 степени знае на осојничави места (во сенки, под надвозници, итн) да биде подмрзнато. За пониски температури да не праиме муабет.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6992
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6924 на: 09 Декември 2017, 10:26:53 am »
Во догледно време ние ќе станеме пустина, нема да има потреба од зимски гуми. Сега, во овие услови, јас да сум власт не би го ставил законот во важност за област гевгелија, валандово и други јужни краишта

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
« Одговори #6925 на: 09 Декември 2017, 10:29:55 am »
До некаде. Работата е дека во зима, дури и на температури од 1 до 3 степени знае на осојничави места (во сенки, под надвозници, итн) да биде подмрзнато. За пониски температури да не праиме муабет.
Еј лани како ќе сум го јадел по патот за Крушево. Сончев, топол зимски ден, си возам нормално колку што дозволуваат условите на патот и едно кривинче во осојница... како се залетала колата направо... среќа не беше целосно кривината осојница па во еден момент фатија гумите на сув асфалт и среќа што немаше возило од спротивната насока...
Нема спас во такви ситуации, не помага зимска гума ми се чини.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #6926 на: 09 Декември 2017, 10:37:18 am »
Лани така на водно на осојничава кривина имаше директен судар

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6927 на: 09 Декември 2017, 14:57:27 pm »
НОВИ 195/65/15 Goodyear Ultragrip 9 со тазе датум на производство - 10.000 денари. Кој закаснил со купување, сега му е мајката.

http://reklama5.mk/AdDetails?ad=2717461

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #6928 на: 09 Декември 2017, 16:07:11 pm »
Мартин дали шарата на твоите алпинки е мека, јас возам од 2010 произведени убава шара имаат 4те, ама се тврди на шарата по мое гледање и планирам да ги возам летни додека можам, а следно зимо некои буџет нови зимски.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
« Одговори #6929 на: 09 Декември 2017, 16:18:38 pm »
Mene se toa mi e jasno. Jas nemam zimski gumi, ama vozam samo so Skopje zimno vreme, ne ni pomisluvam na otvoren pat so golemi brzini. Osven ako nekoj vikend prognozata e pozitivna, barem 7 stepeni ili povekje i da trgnam okolu 12 saat koga e najtoplo. Sum go napravil toa nekolku pati.
Sega ovoj vikend iako vcera bese prekrasno vreme, prognozata za utre e nepovolna i nema trganje so letni gumi radi vrakjaneto.
Mozebi deluva deka mnogu poednostavo e da kupam najeftini zimski, no jas bez 20 iljadarki znam deka nema pominam, ke baram najdobro. Plus menjanjeto dvapati godisno, mnogu mi e za ednas max dvapati da mozam da otidam na vikend zimno vreme.
« Последно менување: 09 Декември 2017, 16:25:13 pm ogledalo »