Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1480736 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6901 на: 05 Декември 2017, 10:44:02 am »
Здраво дечки нов сум на форумов ми треба мала помош поточно предлог од ваша страна во избор на зимски гуми.Имам Alfa Romeo 159ka 17 бандаж сакам да купам зимски гуми 225/45 17 пошто наскоро одам на пат во Германија имам ограничен буџет од 16.000ден(1000+/-) и поради оваа причина ми треба добар предлог од ваша страна. Ми требаат гуми со солиден валанс на снег и воден асфалт и доволен grip.

Благодарам унапред.

225/50/17 е дифолт за 159, овие малце ниски ќе ти бидат. Ама доста се поефтини 225/45 од 225/50 :( За жал, немам совет што модел гума да избереш, ете Савата е ОК и по тестови,  ако ја најдеш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6902 на: 05 Декември 2017, 17:11:32 pm »
mojte hankoook imaat nogu jaka saraa  :P zasega samo niz grad vozeni i ne se taka losi, nese mnogu tromi toest ckembe... za performansi ke mi treba barem magistrala...

sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6903 на: 07 Декември 2017, 08:26:29 am »
Овие денови опасно е за возење ако не си со Конти тѕ860

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6904 на: 07 Декември 2017, 23:29:55 pm »
da si znam, zato si vnimavam jas...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6905 на: 08 Декември 2017, 07:56:35 am »
Некој искуство со Купер гуми ??

http://us.coopertire.com/tires/weather-master-wsc.aspx

Има некоја опција за компензација ..

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #6906 на: 08 Декември 2017, 09:07:55 am »
треба да се ОК
Кенада мислам дека бајаги ги возат, а ако таму им одговараат на тие услови, нема зошто за тука да не бркаат работа

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6907 на: 08 Декември 2017, 09:12:45 am »
Имам искуство со Старфајр тие се нивни бренд и не се лоши

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #6908 на: 08 Декември 2017, 19:05:39 pm »
Michelin alpin a4 proizvedeni kraj na 2011 god dali uste mozam da gi vozam imaat solidana sara?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6909 на: 08 Декември 2017, 19:07:36 pm »
Можеш. Денеска се возев у кола со 230+кс и имаш нови рикен (тигар) 225/50/17 зимски, ја гази здраво и добро лепат, можеби затоа и на стингерот ги ставиле.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #6910 на: 08 Декември 2017, 19:11:33 pm »
Слободно, со исти (ама постари) на убави снегови кон Галичник се качував, додека другар ми со нови BF Goodrich на некои места од трет/четврти пат успеваше да избие. Жалам што не можам да си дозволам нови Алпинки, мене тие гуми ме фасцинираа колку беа добри.

Како и да е, зимска гума не е само за на снег, туку и за на ладни суви и влажни денови, во такви услови си возев внимателно, не си ја предизвикував среќата. :)

Ако имаш такви, вози ги, не фрлај пари за џабе за нови. Ако не ги бива, тогаш купи си.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6911 на: 08 Декември 2017, 20:05:08 pm »
Некој искуство со Купер гуми ??

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

http://us.coopertire.com/tires/weather-master-wsc.aspx

Има некоја опција за компензација ..

Според изгледот на шарата:

Суво - слаби
Мокро - Многу добри
Снег - Одлични
Мраз - одлични
Звук - бучни
Век - краткотрајни

Одлични за латерални и лонгитудинални сили (кочење, забрзување, вртење) на снег.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30069
    • CARclub.mk
« Одговори #6912 на: 08 Декември 2017, 20:11:45 pm »
Одлични за латерални и лонгитудинални сили (кочење, забрзување, вртење) на снег.

Знам дека не се зимски, али ај коа више си почнал..

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6913 на: 08 Декември 2017, 20:16:39 pm »

не се за лимузина ама сакам да ги пробам, тишлајфер?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6914 на: 08 Декември 2017, 20:28:45 pm »
Знам дека не се зимски, али ај коа више си почнал..

Што тоа? Шарата?
Според принципите за оформување на шара и колку јас што разбирам, шарава е полу агресивна. Централната надолжна непрекината мазна линија служи како котва за упивање на вибрации при повисоки брзини, како и стабилизирање на формата на гумата при силни латерални оптеретувања (кривини). Исто така овозможува намалување на просечната еластичност што помага при силно влегување во кривини, како и спроведување на акумулираниот статички електрицитет поради триењето со асфалтот. Секцијата лево и десно од центарот е со надолжни празнини кои постепено се заоструваат и служат за ефикасно одстранување на вода, засекување на меки површини како кал и земја. Страничните делови кон крајот на гумата се полни со скоро нормални (под прав агол) засеци кои исто така засекуваат меки површини како и топол асфалт, а непрекинатите и мазни, масивни ламели помеѓу нив служат за агресивно пренесување на латерални сили врз подлогата штитејќи ја гумата од пролизгување при брзо возење во кривини како и растеретување на останатиот дел од гумата зголемувајќи го векот на траење.

Ова е класична летна гума, наменета за аматерско спортско возење, како и туринг. Спремна е за одстранување на вода. Компонентата на самата гума претпоставувам дека е малку тврда поради оптата намена на гумата и исполнувањето на некои стандарди за долготрајност, односно издржливост при оптеретувања.

не се за лимузина ама сакам да ги пробам, тишлајфер?

Не сум сигурен ама претпоставувам дека служат за овозможување на помазна циркулација и отпор на водата. Колку полесно тече водата под гумата и по помал отпор од гумата, толку помалку сила ќе пренесува врз гумата а со тоа помалку и ќе ја подигнува нагоре, што значи помали шанси за аквапланинг.